Μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική και ένας λαϊκιστής Οδυσσέας που μηδενίζει και τα βάζει με developers και κράτος
InBusinessNews 06:30 - 22 Ιανουαρίου 2025
Είναι γνωστό πως ο τέως γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης προαλείφεται και θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το 2028.
Ξεκινώντας τον προεκλογικό του αγώνα μια ολάκερη τριετία πριν από τις εκλογές και στην προφανή προσπάθειά του να διατηρηθεί στο προσκήνιο της επικαιρότητας, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προβαίνει το τελευταίο διάστημα σε δημόσιες αντιπολιτευτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, εκφράζοντας θέσεις και απόψεις επί διαφόρων ζητημάτων πολιτικής.
Θέλοντας προφανώς με τον τρόπο αυτό να κτίσει από νωρίς για τον εαυτό του το προφίλ ενός μη μονοθεματικού υποψηφίου, αλλά ενός υποψηφίου, υποτίθεται έτοιμου να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης του τόπου.
Μια τέτοια δημόσια παρέμβαση από μέρους του κ. Μιχαηλίδη αποτέλεσε το άρθρο του σε ημερήσια εφημερίδα το περασμένο Σάββατο(18/01/2025), όπου ο τέως γενικός ελεγκτής επέλεξε να καταπιαστεί με την στεγαστική πολιτική.
Και κατά την προσφιλή του τακτική του «λαϊκίζειν», να μηδενίσει με ασάφειες και ατεκμηρίωτη κριτική, τις καθολικά αναγνωρισμένες προσπάθειες που η παρούσα κυβέρνηση και ο νυν υπουργός Εσωτερικών καταβάλλουν προς αντιμετώπιση και επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.
Πού θέλησε να…οικοδομήσει την κριτική του και να καταθέσει την δική του προσέγγιση επί του θέματος, με τάχα «προτάσεις για προσιτή στέγη με επίκεντρο τον άνθρωπο», ο τέως γενικός ελεγκτής;
Στον πέρα για πέρα αβάσιμο ισχυρισμό πως «η κυβέρνηση επιμένει να παρέχει κίνητρα για την ανέγερση νέων κατοικιών, επιδοτώντας, κατά κύριο λόγο, τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης (ντιβέλοπερς)» και ισχυριζόμενος επίσης ότι «οι κυβερνητικές πολιτικές στοχεύουν, ή, τουλάχιστον, έχουν ως αποτέλεσμα, απλώς να στηρίζουν τους ντιβέλοπερς, χωρίς να επιτυγχάνεται ο εξαγγελθέντας στόχος της παροχής προσιτής στέγης».
Ουσιαστικά, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, για να χαϊδέψει, όπως διαχρονικά αρέσκεται να πράττει, τ’ αυτιά των πολιτών, πυροβολεί έναν από τους μεγαλύτερους, πιο ζωτικούς και με τεράστια συνεισφορά στην κυπριακή οικονομία, κλάδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τον κατασκευαστικό.
Ενώ ταυτόχρονα, στα όρια του λιβελλογραφήματος, ρίχνει σκιές και αποδίδει αλλότρια κίνητρα στην κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών, αφήνοντας να νοηθεί, ή κατ’ ακρίβεια υποστηρίζοντας ξεκάθαρα, πως στόχευσή τους αποτελεί η στήριξη των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και όχι η παροχή προσιτής στέγης, ότι κάνουν πλάτες στους ντιβέλοπερς για να αισχροκερδούν.
Ποια είναι η φιλοσοφία και πού επικεντρώνονται οι στεγαστικές λύσεις που προτείνει η Κυβέρνηση; Στην αύξηση της προσφοράς, δηλαδή του στεγαστικού αποθέματος στην ολότητά του και κυρίως της προσιτής κατοικίας.
Με επιδίωξη, διά της αύξησης της προσφοράς, την αποσυμπίεση της αγοράς κατοικίας και την συγκράτηση των τιμών, δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες ενίσχυσης της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών με επίκεντρο τους πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη.
Θα έπρεπε λοιπόν να γνωρίζει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης πως από τα συνολικά επτά σχέδια που εκπονήθηκαν και υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της νέας-με κοινωνικό προσανατολισμό-ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής, μόλις τα δύο αφορούν τους ντιβέλοπερς.
Το σχέδιο «Build to Rent» και τα αναθεωρημένα πολεοδομικά κίνητρα. Δύο μέτρα με εκτελεστικό βραχίονα τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης(ΚΟΑΓ) σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, τα οποία εμπίπτουν στον πυλώνα της στεγαστικής πολιτικής που στοχεύει στην αύξηση του διαθέσιμου οικιστικού αποθέματος, με την παραγωγή νέων μονάδων σε αναπτύξεις που βρίσκονται στο στάδιο της ανέγερσης ή σε αναπτύξεις στο στάδιο του σχεδιασμού.
Δύο μέτρα που προβλέπουν συγκεκριμένα, την παραχώρηση επιπρόσθετου συντελεστή δόμησης μέχρι 45% του ισχύοντος σε επαγγελματίες ανάπτυξης γης με στόχο την παραγωγή μονάδων και τη διάθεση:
(1)Όλων των επιπρόσθετων μονάδων που θα παραχθούν σε προσιτό ενοίκιο στην περίπτωση του Build to Rent. (2)Του 20% των επιπρόσθετων μονάδων που θα παραχθούν σε προσιτή τιμή αγοράς και του 25% σε αγοραίες τιμές στην περίπτωση των πολεοδομικών κινήτρων. (3) Δυνατότητα εξαγοράς του συντελεστή δόμησης, με καταβολή των χρημάτων στο Ειδικό Ταμείο Προσιτής Στέγης του ΚΟΑΓ.
Και μολονότι πρόκειται για μεσοπρόθεσμα μέτρα, καθότι χρειάζεται χρόνος για να αποδώσουν απτά αποτελέσματα και να παραχθεί το προσδοκώμενο οικιστικό απόθεμα, οι ενδείξεις ή οι προοπτικές για την αποδοτικότητά τους είναι ήδη ορατές και αρκούντως ενθαρρυντικές.
Προς ενημέρωση του κ. Μιχαηλίδη, μέχρι στιγμής, 36 περιπτώσεις developers έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αξιοποίηση των κινήτρων και, είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού της ανάπτυξης είτε έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία με τον ΚΟΑΓ.
Όπως εκτιμάται από το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον, θα παραχθούν περίπου 1.580 οικιστικές μονάδες, την ίδια ώρα που ως αποτέλεσμα του δικαιώματος των επαγγελματιών του κατασκευαστικού τομέα για εξαγορά του συντελεστή δόμησης, αναμένεται-όπως προκύπτει από το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον- ότι ποσό ύψους €7 εκ. θα κατατεθεί στο Ειδικό Ταμείο Προσιτής Στέγης του ΚΟΑΓ για να διοχετευτεί στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Οργανισμού για παραγωγή προσιτής κατοικίας.
Ισχυρίζεται ο τέως γενικός ελεγκτής πως οι κυβερνητικές πολιτικές στοχεύουν μόνο τους developers, προσπερνώντας το γεγονός ότι μόνο δύο από τα επτά συνολικά σχέδια αφορούν εν μέρη τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, όπως και το ότι για τα εν λόγω σχέδια παρέχεται διά των προϋποθέσεων συμμετοχής σε αυτά, όπως είναι για παράδειγμα το μίνιμουμ εμβαδό οικοπέδου τα 2000 τ.μ., η δυνατότητα αξιοποίησής τους και από μικρού μεγέθους εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα, καθώς και από ιδιώτες.
Επιπρόσθετα, μέσα στην αμάθεια, ημιμάθεια ή σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας, ο τέως γενικός ελεγκτής προβάλλει περαιτέρω τον ισχυρισμό ότι αφήνονται να αισχροκερδούν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, ένεκα του καθορισμού της τιμής πώλησης στην προσιτή κατοικία για developers τα 1650 ευρώ ανά τ.μ.
Υπενθυμίζεται στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη πως οι τιμές, όπως καθορίστηκαν από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης(ΚΟΑΓ) βρίσκονται στα 1573 ευρώ και-συνεπώς-τα 77 ευρώ ανά τ.μ. διαφορά, δεν μπορεί να θεωρηθεί αισχροκέρδεια. Πολύ περισσότερο, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ο ΚΟΑΓ δεν έχει λειτουργικά έξοδα, αφού καλύπτονται από το κράτος.
Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο στο παρόν άρθρο στη σωρεία ανακριβειών του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην παρέμβασή του για την στεγαστική πολιτική. Θα το πράξουμε όμως στις αμέσως επόμενες μέρες, μαζί με την παρουσίαση του συνόλου των στεγαστικών σχεδίων που υλοποιεί η Κυβέρνηση.
Θα το πράξουμε απλώς και μόνο προς αποτύπωση της πραγματικής εικόνας, αφήνοντας στην κρίση του κάθε πολίτη την εξαγωγή συμπερασμάτων, τόσο για την ορθότητα ή όχι της στεγαστικής πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση και το ποιους εξυπηρετεί όσο και-πολύ περισσότερο-για τον βαθμό σοβαρότητας ενός προσώπου που φιλοδοξεί και θέλει να κυβερνήσει την χώρα. Του Οδυσσέα Μιχαηλίδη…