Κανονισμοί Ε.Ε. και Συμμόρφωση: Ο οδικός χάρτης για τις εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών στην Κύπρο
Χριστόφορος Ιωάννου 10:22 - 21 Ιανουαρίου 2025
Η συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί κρίσιμη πρόκληση για τις Εταιρείες Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών, οι οποίες εδρεύουν στην Κύπρο καθώς οι κανονισμοί που αφορούν τη φορολογική διαφάνεια αλλά και την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος (AML), απαιτούν αυξημένη προσαρμοστικότητα και εφαρμογή εσωτερικών πολιτικών διακυβέρνησης. Ειδικότερα:
1.Κύριες Νομοθετικές Πράξεις
Περίοπτη θέση στον οδικό χάρτη κατέχει το πλαίσιο Κανονισμών για την Πρόληψη του Ξεπλύματος Χρήματος (AML) της ΕΕ, το οποίο είναι ιδιαίτερα αυστηρό με βασικούς πυλώνες:
- Την 6η Οδηγία για το Ξέπλυμα Χρήματος (AMLD6) οι οποία επικεντρώνεται στην ποινικοποίηση νέων αδικημάτων και την ενίσχυση των κυρώσεων για οικονομικά εγκλήματα.
- Τον Κανονισμό για την AMLA (Anti-Money Laundering Authority) ο οποίος θεσπίζει την ευρωπαϊκή αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων, με άμεσο εποπτικό ρόλο σε οντότητες υψηλού κινδύνου, όπως οι εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών.
- Το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων (UBO Registry), που υποχρεώνει πλέον τις εταιρείες να καταγράφουν και να δημοσιοποιούν πληροφορίες για τους πραγματικούς δικαιούχους τους.
Εξίσου σημαντική θέση κατέχουν επίσης οι Φορολογικές Οδηγίες και Ρυθμίσεις, με την ΕΕ να έχει εισαγάγει σειρά νομοθετικών πράξεων που επηρεάζουν τη φορολογική διαφάνεια και τη λογοδοσία των εταιρειών όπως το:
- DAC6 (Directive on Administrative Cooperation) το οποίο υποχρεώνει τις εταιρείες να δηλώνουν διασυνοριακές ρυθμίσεις που ενδέχεται να έχουν φορολογικό πλεονέκτημα.
- DAC7 που επεκτείνει τις υποχρεώσεις αναφοράς για ψηφιακές πλατφόρμες και διασφαλίζει διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές.
- DAC8 το οποίο εισάγει νέες υποχρεώσεις για την αναφορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (κρυπτονομίσματα), ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροαποφυγή μέσω ψηφιακών καναλιών.
- Κανονισμό DORA (Digital Operational Resilience Act), που πλέον θα επιβάλλει αυστηρούς κανόνες για την ανθεκτικότητα των χρηματοπιστωτικών και διοικητικών υπηρεσιών σε κυβερνοεπιθέσεις, με έμφαση στη διαχείριση κινδύνων και την προστασία δεδομένων.
2. Προκλήσεις για τις Κυπριακές Διοικητικές Υπηρεσίες
Η υιοθέτηση και εφαρμογή των κανονισμών αυτών συνεπάγεται μια σειρά προκλήσεων για τις κυπριακές εταιρείες όπως:
- Πολυπλοκότητα συμμόρφωσης: Οι διαφορετικές απαιτήσεις απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και ενημέρωση των διαδικασιών αφού οι πάροχοι οφείλουν να υιοθετήσουν αυστηρότερους ελέγχους «Know Your Customer» (KYC), καθώς και μηχανισμούς εντοπισμού ύποπτων συναλλαγών (STRs).
- Αυξημένο κόστος συμμόρφωσης: Οι επενδύσεις σε τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό για την εφαρμογή των κανονισμών μπορεί να είναι σημαντικές.
- Αυστηρότερους ελέγχους και κυρώσεις: Η μη συμμόρφωση με τις ρυθμίσεις μπορεί να οδηγήσει σε βαριές ποινές και πλήγμα στη φήμη των εταιρειών.
3.Βέλτιστες Πρακτικές Συμμόρφωσης
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων λοιπόν, οι πάροχοι μπορούν να εφαρμόσουν βέλτιστες πρακτικές, όπως:
- Ανάπτυξη ισχυρών προγραμμάτων συμμόρφωσης: Εφαρμογή πολιτικών διακυβέρνησης και ενσωμάτωση εργαλείων αυτοματοποίησης ελέγχων.
- Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση προσωπικού: Η συνεχής ενημέρωση των υπαλλήλων σχετικά με τις κανονιστικές αλλαγές είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων.
- Χρήση τεχνολογίας για την αυτοματοποίηση της συμμόρφωσης: Η αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογικών λύσεων μπορεί να διευκολύνει τη συμμόρφωση και να μειώσει τον επιχειρησιακό φόρτο.
Συμπερασματικά, η συμμόρφωση με το Ευρωπαϊκό Κανονιστικό Πλαίσιο αποτελεί ζωτικής σημασίας πρόκληση για όλα τα επηρεαζόμενα μέρη. Εντούτοις παρά τις προκλήσεις, η ορθή εφαρμογή των κανόνων παρέχει την ευκαιρία για ενίσχυση της αξιοπιστίας των επιχειρήσεων, την αποφυγή νομικών κυρώσεων και την προσέλκυση επενδύσεων μέσω της διαφάνειας και της υπεύθυνης διακυβέρνησης.
*Γενικός Διευθυντής Cyprus Fiduciary Association