European Researcher’s Night: Μια μοναδική εμπειρία έρευνας και καινοτομίας για χιλιάδες επισκέπτες

Μια μοναδική εμπειρία έρευνας και καινοτομίας σε χιλιάδες επισκέπτες προσέφερε η φετινή διοργάνωση του European Researcher’s Night, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Υπό το σύνθημα «Mission Possible», η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) στην Κρατική Έκθεση, προσέλκυσε μικρούς και μεγάλους με διαδραστικές δράσεις και επιστημονικά πειράματα.

Σημαντική ήταν η συμμετοχή ερευνητών, επιχειρηματιών και μαθητών, ενώ βραβεύτηκαν διακριθέντες σε επιστημονικούς διαγωνισμούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙδΕΚ.

Η εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται για 18η χρονιά στην Κύπρο από το Ίδρυμα, τέλεσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας,  Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ σε αυτήν συμμετείχαν εκατοντάδες ερευνητές, ερευνήτριες και επιχειρηματίες, από Πανεπιστήμια, ερευνητικούς οργανισμούς, κέντρα αριστείας και καινοτόμες εταιρείες της χώρας.

Από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε περισσότερα από 60 περίπτερα που στήθηκαν στην Κρατική Έκθεση και να παρακολουθήσουν από κοντά πειράματα με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής, να χρησιμοποιήσουν εξειδικευμένο επιστημονικό εξοπλισμό και να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες και άλλες ψυχαγωγικές δράσεις. Αξιοσημείωτο είναι άλλωστε το γεγονός ότι τον χώρο της εκδήλωσης επισκέφθηκαν περισσότεροι από 3000 μαθητές και μαθήτριες.

Στο πλαίσιο του European Researchers’ Night πραγματοποιήθηκαν επίσης οι βραβεύσεις μαθητών και μαθητριών που ξεχώρισαν στους διαγωνισμούς ebook και Science Unfold του ΙδΕΚ.

Ξεχώρισε ο διαγωνισμός Design Thinking Challenge, o οποίος διεξήχθη για πρώτη φορά και απευθυνόταν σε μαθητές/τριες 16+ ετών και φοιτητές/τριες. Κατά τη διάρκεια της τελετής βραβεύτηκε και το καλύτερο περίπτερο του European Researcher’s Night με το περίπτερο «Κολυμπώντας στη γονιδιακή δεξαμενή των Κυπρίων, παρέα με τα zebrafish!» του Κέντρου Αριστείας BIOBANK.CY, να κερδίζει την πρώτη θέση.

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή βράβευσης, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Νικόδημος Δαμιανού, ανέφερε ότι η βραδιά αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να φέρουμε την επιστήμη πιο κοντά στο κοινό. «Να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά να ανακαλύψει την ομορφιά της γνώσης και να αντιληφθεί ότι η επιστήμη δεν είναι κάτι απόμακρο ή αφηρημένο, αλλά κομμάτι της καθημερινότητάς μας».

Εξάλλου, σε χαιρετισμό, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΣ του ΙδΕΚ,  Δημήτρης Σκουρίδης επεσήμανε ότι, για άλλη χρονιά, το European Researcher’s Night χτίζει γέφυρες για να φέρει πιο κοντά τα καινοτόμα μυαλά του τόπου με το ευρύ κοινό, παρουσιάζοντας το έργο, τον ρόλο και την προσφορά των επιστημόνων της Κύπρου.

«Είναι γι’ αυτό που εκδηλώσεις όπως το European Researchers’ Night αποτελούν μοναδική ευκαιρία για καλλιέργεια μίας κουλτούρας έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας. Μίας κουλτούρας που θα ενθαρρύνει τη νεολαία να κατανοήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν αυτοί οι τομείς και να αποτελέσει μέρος ενός σύγχρονου οικοσυστήματος, το οποίο μέσω της δικής του εξέλιξης, θα συμβάλει στην πρόοδο του τόπου», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, Θεόδωρος Λουκαΐδης ανέφερε ότι η έρευνα και η καινοτομία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος.

«Η κουλτούρα αλλά και οι δεξιότητες είναι κομβικής σημασίας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος. Εργαζόμαστε διαρκώς για να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα και τις δεξιότητες, ειδικά στη νέα γενιά, για να μπορέσει να ανοίξει νέους δρόμους, να πρωτοστατήσει και να διαμορφώσει την οικονομία και την κοινωνία του αύριο», είπε.

Στην εκδήλωση παρέστη η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, η οποία είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στον χώρο από τα στελέχη του Ιδρύματος και να συνομιλήσει με τους ερευνητές/ερευνήτριες, αναφέρεται.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια διασκεδαστική παράσταση stand-up comedy και κωμικού αυτοσχεδιασμού στην Επιστήμη, με τους κωμικούς Στέλιο Ανατολίτη και Παναγιώτη Κούδα.

Το European Researchers’ Night διοργανώνεται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 400 πόλεις σε όλη την Ευρώπη και αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να αναδείξει τον αντίκτυπο της επιστήμης στην καθημερινή ζωή των πολιτών, με πρωτότυπους και διασκεδαστικούς τρόπους.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «MISSION POSSIBLE: RESEARCHERS ON BOARD FOR AN INCLUSIVE AND SUSTAINABLE FUTURE» , το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» της Ε.Ε. για Έρευνα και Καινοτομία 2021-2027.

Δειτε Επισης

European Researcher’s Night: Μια μοναδική εμπειρία έρευνας και καινοτομίας για χιλιάδες επισκέπτες
Ανεβάζουν χειρόφρενο οι εργαζόμενοι της «Larnaca Public Transport»-Προχωρούν σε 24ωρη απεργία
Ένατος αγώνας δρόμου ΑΛΦΑΜΕΓΑ RUN AS ONE στις 20 Οκτωβρίου και με στόχο να σπάσει ένα ακόμα ρεκόρ συμμετοχών
Η διαδραστική ενέργεια της Anytime για στήριξη της ασφαλούς οδήγησης-«Εδώ δεν παίζουμε με την οδήγηση»
Νέα εκστρατεία ΕΚΚ για την αυξανόμενη επίδραση των ΜΚΔ και των finfluencers στις χρηματοοικονομικές αγορές
Επίσημος destination partner του Inspire Festival 2024 η ΕΤΑΠ Λευκωσίας
Χ. Προύντζος: Το μεγαλύτερο γεγονός επιχειρηματικότητας που έγινε ποτέ στη Λευκωσία το Inspire 2024 (video)
ΚΝΕ: Μηνιαία συνάντηση των μελών του με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας
GrantXpert Consulting: Επιτυχημένο σεμινάριο για ανάπτυξη ανθεκτικών ηγετικών στελεχών σε Λάρνακα και Λευκωσία
DiscoverEU: Ευκαιρία σε νέους και νέες 18 ετών να εξερευνήσουν την πλούσια ποικιλομορφία της Ευρώπης μέσω ταξιδιών