Powered by

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος

Η περιοριστική νομισματική πολιτική της Τουρκίας συνεχίζει να οδηγεί σε αποπληθωρισμό, να ενισχύει τους εξωτερικούς λογαριασμούς και να αναπληρώνει τα κρατικά αποθεματικά, βελτιώνοντας τις μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της χώρας, παρά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.

Ωστόσο, ο γερμανικός οίκος προειδοποιεί ότι «οι αρχές δεν έχουν πολλά περιθώρια για εφησυχασμό».

«Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας που ήταν στο 52% τον Αύγουστο του 2024 παραμένει μεταξύ των υψηλότερων σε όλες τις αναδυόμενες αγορές - για παράδειγμα, ο πληθωρισμός στην Αίγυπτο (B-/σταθερές προοπτικές) τρέχει στο 26% -, αν και βρίσκεται κάτω από την κορύφωση του 75% στο οποίο ανήλθε τον Μάιο του 2024», υπογραμμίζει.

Σημειώνει ότι η στροφή της νομισματικής πολιτικής που ξεκίνησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT ), πριν από 18 μήνες, θα πρέπει να αποδώσει και να συμβάλει στον μετριασμό των προκλήσεων για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της Τουρκίας, σε ξένο νόμισμα (B/θετικό).

Ο Scope αναφέρει ότι στο βασικό του σενάριο, τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκαν, "υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές στις πολιτικές και ότι δεν θα εκδηλωθούν εγχώριοι ή εξωτερικοί κλυδωνισμοί", οι οποίοι παραμένουν καθοδικοί, δεδομένης της αυξημένης περιφερειακής αστάθειας και του υψηλού βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους της Τουρκίας (176 δισ. δολάρια ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2024), σε σχέση με τα επίσημα συναλλαγματικά διαθέσιμα.

«Παρά τις ευνοϊκές αυτές εξελίξεις, το πρόσφατο ιστορικό μιας μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας και το ακόμη μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα υποδηλώνουν μια μακρά και δύσκολη πορεία αποπληθωρισμού, ανεξάρτητα από την ανθεκτική ανάπτυξη της χώρας και τη βελτιωμένη οικονομική διακυβέρνηση», τονίζει ο γερμανικός οίκος.

Καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο του 5%, σύμφωνα με τον Scope, η CBRT πρέπει ακόμη να αποδείξει ότι μπορεί να οδηγήσει τα πραγματικά επιτόκια μόνιμα σε θετικό έδαφος, ένας κρίσιμος παράγοντας, όπως σημειώνει, για τη διατήρηση μιας σημαντικής μεταστροφής των χρηματοπιστωτικών συνθηκών για την εγχώρια οικονομία και την παροχή νέας ώθησης για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

Προς το παρόν, η διαδικασία αποπληθωρισμού αναμένεται να επιτρέψει στην CBRT να μειώσει σταδιακά το επιτόκιο πολιτικής της από το 50% που είναι σήμερα, εφόσον ο πληθωρισμός υποχωρήσει πιο σταθερά, ωθώντας το πραγματικό επιτόκιο ξανά σε θετικό έδαφος, προσθέτει.

Για αυτό, «απαιτείται βελτιωμένος συντονισμός δημοσιονομικής-νομισματικής πολιτικής για τη διατήρηση του αποπληθωρισμού», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, η συνέχιση της υποχώρησης του ετήσιου πληθωρισμού της Τουρκίας, ο οποίος προβλέπεται να φθάσει το 55% το 2024 και το 30% το 2025, θα απαιτήσει πιθανότατα ενισχυμένο συντονισμό μεταξύ της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο Scope αναμένει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κεντρικής Κυβέρνησης θα παραμείνει μεγάλο, στο 5,2% του ΑΕΠ το 2024, και αμετάβλητο από το 2023, λόγω του διψήφιου πληθωρισμού που προκάλεσε μισθολογικές προσαρμογές και μεταφορές κεφαλαίων.

«Ένας βασικός δείκτης προόδου είναι η άμβλυνση των πιέσεων στο ισοζύγιο πληρωμών, λόγω των χαμηλότερων χρηματοδοτικών απαιτήσεων και των πιο διαφοροποιημένων πηγών χρηματοδότησης», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έγινε θετικό το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου του 2024 και το συγκεκριμένο πλεόνασμα θα διευρυνθεί περαιτέρω εάν διατηρηθεί η τρέχουσα πολιτική στάση.

Σε ετήσια βάση, όπως αναφέρει, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί πιθανότατα στο 1,8% του ΑΕΠ το 2024, από 4,0% το 2023.

Δειτε Επισης

Η Ε.Ε. παρατείνει τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας για άλλους έξι μήνες
Σε χαμηλό τετραετίας το δολάριο-Αυξάνεται η αισιοδοξία για εμπορικές συμφωνίες και μειώσεις επιτοκίων
Ιταλία: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ
Γερμανία: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο
Άλμα για την βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο πριν τους δασμούς Τραμπ
Νέα άνοδος για τον χρυσό με το βλέμμα στα εμπορικά deals και το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ
Καναδάς: Ακυρώνει φόρο σε τεχνολογικούς κολοσσούς ενόψει συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το εμπόριο
Βρέθηκε αγοραστής για την TikTok στις ΗΠΑ-Αναμένεται έγκριση από Κίνα
Πώς οι αβεβαιότητες του εμπορικού πολέμου δυσκολεύουν την προσπάθεια της ΕΚΤ
Αδειάζει η κλεψύδρα για εμπορική συμφωνία Ε.Ε. με ΗΠΑ-Εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία Ντόναλντ Τραμπ