Στόχος για Ενιαία Εποπτική Αρχή μέχρι το τέλος του χρόνου-Σε εξέλιξη η σύνταξη του νομοσχεδίου

Σε πορεία υλοποίησης φαίνεται να εισέρχεται η απόφαση που λήφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από το Υπουργικό Συμβούλιο για δημιουργία Ενιαίας Εποπτικής Αρχής, κάτι που θα θέσει σε νέα βάση το πλαίσιο εποπτείας των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο και που, όπως εκτιμάται, θα λειτουργήσει καταλυτικά για την αποφυγή φαινομένων του παρελθόντος που έπληξαν την φήμη του τομέα στην χώρα μας και αμαύρωσαν το όνομα της Κύπρου στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι η σύσταση Ενιαίας Εποπτικής Αρχής εξαγγέλθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στον απόηχο και στην σκιά των τελευταίων-πριν από περίπου ένα χρόνο-δημοσιευμάτων που στοχοποίησαν την Κύπρο και επέφεραν καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία της ως διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών.

Παρά τις ενστάσεις και διαφωνίες που διατυπώθηκαν από επηρεαζόμενους επαγγελματικούς κλάδους και κυρίως από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο (ΠΔΣ), η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι όπως η Ενιαία Εποπτική Αρχή συσταθεί και λειτουργήσει εντός του 2024, ένας στόχος που κρίνεται ως εφικτός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σύνταξης του νομοσχεδίου, με το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα να έχει ζητήσει και τη συμβολή εξωτερικών συνεργατών.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, για τη σύνταξη του νομοσχεδίου έχουν ληφθεί υπόψη οι ενστάσεις και ανησυχίες των ενδιαφερόμενων και εμπλεκόμενων φορέων, ενώ η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Όπως τόνισε αρμόδια πηγή στο InBusinessNews, «το νομοσχέδιο αφότου συνταχθεί θα διανύσει όλη την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί πριν κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και εν συνεχεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση».

Δηλαδή, εξήγησε, «πρώτα θα πάει στην Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και ακολούθως θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για σχόλια, παρατηρήσεις ή/και διορθώσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς, στη συνέχεια λάβει τη τελική του μορφή και μετά θα πάει Υπουργικό και στη Βουλή για έγκριση».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήδη έχει γίνει μία συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, κατά τη διάρκεια της οποίας ανταλλάχθηκαν απόψεις και καταγράφηκαν οι απόψεις τους.

Σημειώνεται ότι, εάν το νομοσχέδιο είναι έτοιμο τέλη Οκτωβρίου και τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εκτιμάται ότι, εάν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν νεότερες αντιδράσεις, θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν το τέλος του χρόνου και ακολούθως θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Οι αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι για την Ενιαία Εποπτική Αρχή έχουν καταγραφεί έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες, κυρίως από πλευράς του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο οποίος έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για «παντελή έλλειψη σοβαρότητας».

Σε ανακοίνωσή του μετά από συνάντηση που έγινε τέλη Μαρτίου μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και εμπλεκόμενων φορέων, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος τόνιζε ότι «μέσα από τις τοποθετήσεις και διευκρινίσεις που ζητήθηκαν από όλους τους παρευρισκόμενους αναδείχθηκε ότι, πέραν των νομικών ζητημάτων που εγείρονται, κατά την επεξεργασία της πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, δεν αξιολογήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και δεν τέθηκαν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σημαντικά ζητήματα και παράγοντες, με αποτέλεσμα να προέκυψε ότι η απόφαση αντιμετωπίζει σοβαρές αδυναμίες ως προς την υλοποίησή της».

Επίσης, ο Σύλλογος είχε προειδοποιεί πως τυχόν υλοποίηση της απόφασης θα αποτελεί «μια ακόμη ενέργεια υπονόμευσης του κράτους δικαίου, όπως έγινε σε αρκετές άλλες περιπτώσεις με πρόσφατο παράδειγμα τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το θέμα της διασφάλισης του δημοσιογραφικού απορρήτου και των σχετικών θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αποφασισμένος να συγκρουστεί ο Πρόεδρος

Σημειώνεται πως στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε εκφράσει την ετοιμότητά του να συγκρουστεί με όλους όσοι αντιδρούν έναντι της σύστασης Ενιαίας Εποπτικής Αρχής.

Ειδικότερα και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια διακαναλικής διάσκεψης τόνισε πως «αποφάσισα να προχωρήσω, ήδη έχουμε επεξεργαστεί συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ήδη γνωρίζω τις αντιδράσεις και είμαι έτοιμος αν χρειαστεί, να συγκρουστώ, έτσι ώστε να διαφυλάξω το όνομα, την αξιοπιστία και την φήμη της χώρας μας».

«Κανείς δεν είναι υπεράνω της φήμης της χώρας μας», διεμήνυσε περαιτέρω υπογραμμίζοντας ότι «αυτοί που αντιδρούν, αν δουν μακροπρόθεσμα, είναι προς το συμφέρον και των ιδίων η σύσταση της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής».

Η απόφαση του Υπουργικού

Αξίζει να αναφερθεί πως η απόφαση για σύσταση Ενιαίας Εποπτικής Αρχής λήφθηκε στις 27 Φεβρουαρίου από το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, να αναφέρει πως με την έγκριση της αρχής, η εποπτεία των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών ενισχύεται και αναβαθμίζεται με την ανάθεση της αρμοδιότητας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία σε κοινούς ελέγχους με τους οικείους επόπτες, δηλαδή τον δικηγορικό σύλλογο και τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), θα εποπτεύει αυτές τις εταιρείες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στο πλαίσιο αυτής της εποπτικής αρχής και με την απόφαση του ΥΣ, η διακυβέρνηση των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών ενισχύεται μέσω του καθορισμού των προσόντων των ατόμων που θα παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες καθώς και του μέγιστου αριθμού των εταιρειών που να εξυπηρετούν, όπως ισχύει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

«Με την απόφαση αυτή διασφαλίζεται μια ενιαία και ομοιόμορφη αλλά και άμεση και προληπτική αντίδραση στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν αρνητικές πληροφορίες ή εξελίξεις που απειλούν τη φήμη και την εικόνα της Δημοκρατίας», τόνισε.

Δειτε Επισης

Ιωάννα Φιάκκου: Αδιαπραγμάτευτη η ανάπτυξη της ΕΑΣ-Στόχος η εμπιστοσύνη παικτών, αγοράς και κοινωνίας
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα
Με αμελητέες απώλειες άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Τα καυτά ζητήματα που θα κληθεί να χειριστεί η Κυπριακή Προεδρία-Καταρτίστηκε και υλοποιείται οδικός χάρτης
Επ. Οικονομικών: Τελεσίγραφο 15 ημερών στους εμπλεκόμενους να τα βρουν για τις συλλογικές επενδύσεις
Πολλαπλές συντάξεις: Ψάχνουν την φόρμουλα με τις λιγότερες συνταγματικές τρύπες-Επιφυλάξεις από Νομική Υπηρεσία
Fitch: Αναβάθμισε την αξιολόγηση στήριξης μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας σε «bb» λόγω Eurobank
Ετήσια αύξηση 4,8% στο ωριαίο εργατικό κόστος το δεύτερο τρίμηνο του 2024
Στελέχωση συμπλεγμάτων, αντιμισθία κοινοταρχών και κρατική χορηγία συζήτησαν Ιωάννου-Ένωση Κοινοτήτων
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος-Τι θα συζητήσουν