Βγαίνει νέο Δ.Σ. και παραδίδονται τα κλειδιά της Ελληνικής στην Eurobank-Το νέο στίγμα πορείας για την τράπεζα

Την είσοδο της Ελληνικής Τράπεζας σε μια νέα εποχή, αυτή της Eurobank, έρχεται να σφραγίσει η σημερινή γενική συνέλευση της Ελληνικής, κατά την οποία-μεταξύ άλλων-θα εκλεγεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την έναρξη υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της Eurobank, ως η έχουσα τον έλεγχο της Ελληνικής με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 56%.

Η σημερινή γενική συνέλευση αποτελεί σταθμό στην πορεία μετάβασης της Ελληνικής στην Eurobank εποχή, αφού μετά που κατέστη μέτοχος πλειοψηφίας, ο ελλαδικός τραπεζικός κολοσσός πρόκειται να εξασφαλίσει και τον έλεγχο του Δ.Σ., σε μια εξέλιξη που είναι προφανές ότι θα ανοίξει τον δρόμο για τις επόμενες κινήσεις του στο πλαίσιο του στίγματος πορείας που επενδύοντας στην Ελληνική, έχει προσδιορίσει για την τράπεζα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ EUROBANK ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΤΥΚ

Θέση στο Δ.Σ. της Ελληνικής κατά την γενική συνέλευση που πραγματοποιείται σήμερα διεκδικούν οι:

  • Μιχάλης Λούης, ο οποίος προτείνεται ως εκτελεστικός σύμβουλος και προορίζεται για την θέση του CEO της Ελληνικής.
  • Oliver Bernard Ellingham, ο οποίος προτείνεται ως ανεξάρτητος μη εκτελεστικός σύμβουλος.
  • Robert Anastassis Kyprianou, ο οποίος προτείνεται ως ανεξάρτητος μη εκτελεστικός σύμβουλος.
  • Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, ο οποίος προτείνεται ως ανεξάρτητος μη εκτελεστικός σύμβουλος.
  • Μαρία Χαραλάμπους, η οποία προτείνεται ως ανεξάρτητη μη εκτελεστική σύμβουλος.
  • Σωφρόνης Κληρίδης, ο οποίος προτείνεται ως ανεξάρτητος μη εκτελεστικός σύμβουλος.
  • Kenneth Howard Prince-Wright, ο οποίος προτείνεται ως ανεξάρτητος μη εκτελεστικός σύμβουλος.
  • Stephen Joh Albutt, ο οποίος προτείνεται για επανεκλογή ως ανεξάρτητος μη εκτελεστικός σύμβουλος).

Διαβάστε εδώ: Μιχάλης Λούης για CEO της Ελληνικής-Ποιοι είναι οι εκλεκτοί της Eurobank για το Διοικητικό Συμβούλιο

Σημειώνεται ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας, το οποίο μπορεί να αποτελείται μέχρι και από 13 μέλη, θα παραμείνουν, χωρίς να χρειάζεται να διεκδικήσουν επανεκλογή:

  • Ο σημερινός πρόεδρος Πέτρος Χριστοδούλου, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Ιανουάριο.
  • Ο μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής, Αντώνης Ρούβας, ο οποίος θα συνεχίσει ως Ανώτατος Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου.
  • Η Μαρία Ξάφα, η οποία διορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας στις 14 Φεβρουαρίου 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσον αφορά την προεδρία του Δ.Σ., ως το επικρατέστερο σενάριο φαντάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η παραμονή του Πέτρου Χριστοδούλου στην θέση την οποία και σήμερα κατέχει.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζει η υποψηφιότητα του Άθου Χανδριώτη ως προτεινόμενου από την Demetra Holdings Plc, από τον δεύτερο δηλαδή μεγαλομέτοχο της Ελληνικής, ο οποίος κατά την διαδικασία της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης που υπέβαλε η Eurobank για απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής, δεν πώλησε οποιοδήποτε από το ποσοστό της.

μετοχικη δομη ελληνικης

Υπενθυμίζεται ότι η Demetra επί συνόλου 412,805,230 εκδομένων μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας κατέχει το 21,3% και η όλη προσέγγισή της έναντι της εξαγοράς και ελέγχου της τράπεζας από την Eurobank είναι καίριας σημασίας για την επόμενη μέρα και δη για την στόχευση που τίθεται για συγχώνευση με την Eurobank Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αναμένεται το αν και πώς θα τοποθετηθεί κατά την σημερινή γενική συνέλευση o διευθυντής της εταιρείας, Βαρνάβας Ειρηνάρχος.

ΕΙΡΗΝΑΡΧΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΟΥΗΣ

Ανακατατάξεις στη διευθυντική δομή

Όσον αφορά στην επόμενη μέρα της γενικής συνέλευσης, δεδομενές θεωρούνται ανακατάξεις που θα επέλθουν στη διευθυντική δομή της Ελληνικής, με τον Μιχάλη Λούη-όπως έχει προαναφερθεί- να αναλαμβάνει ως CEO και τον νυν μεταβατικό ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της τράπεζας Αντώνη Ρούβα να επανέρχεται στα καθήκοντα του ανώτατου οικονομικού διευθυντή.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΟΥΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΟΥΒΑΣ

Σε ό,τι αφορά την σύνθεση των πέντε Επιτροπών του Δ.Σ. (σ.σ. Ελέγχου, Διαχείρισης Κινδύνων, Αμοιβών, Διορισμών/Εσωτερικής Διακυβέρνησης και Μετασχηματισμού) εκ των πραγμάτων θα υπάρξουν αλλαγές ως αποτέλεσμα της αποχώρησης υφιστάμενων και εκλογή νέων μελών στο Δ.Σ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 3

Οι σχεδιασμοί της Eurobank για την Ελληνική

Απ' εκεί και πέρα, και μολονότι όπως έχει προαναφερθεί απώτερος στόχος της Eurobank Α.Ε είναι η συγχώνευση της Ελληνικής με την θυγατρική της Eurobank Κύπρου, αυτό δεν είναι κάτι που αναμένεται να συμβεί στο άμεσο μέλλον, καθότι θα πρέπει για να προχωρήσει κάτι τέτοιο να εξασφαλίσει την σύμφωνο γνώμη του 75% των μετόχων, κάμπτοντας τις όποιες φωνές αντίστασης μέχρι και σήμερα ακούγονται έναντι αυτής της προοπτικής(σ.σ. βλέπε Demetra και ΕΤΥΚ).

Συναφώς, και όπως αναφερόταν και στο έγγραφο της δημόσιας πρότασης που υπέβαλε η Eurobank για απόκτηση έως και του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας, λόγω της παρουσίας της Eurobank στην κυπριακή αγορά μέσω της θυγατρικής της, Eurobank Cyprus, η Eurobank δύναται να εξετάσει το ενδεχόμενο συγχώνευσης της εν λόγω θυγατρικής με την Ελληνική, σε περίπτωση που αποκτήσει ικανό ποσοστό.

Στο έγγραφο της δημόσιας πρότασης δινόταν ένα ξεκάθαρο στίγμα ως προς την πορεία που Eurobank προδιαγράφει για την Ελληνική.

Ειδικότερα, σημειωνόταν ότι τα στρατηγικά σχέδια της Eurobank σχετικά με την Ελληνική αφορούν τη συνέχιση και ανάπτυξη των υφιστάμενων δραστηριοτήτων της και δεν προτίθεται να προβεί άμεσα σε οποιαδήποτε τροποποίηση του Καταστατικού της.

Ωστόσο, όπως αναφερόταν στο έγγραφο, η Eurobank ενδέχεται να εξετάσει την πραγματοποίηση αλλαγών στο Καταστατικό της Ελληνικής σε μεταγενέστερο χρόνο και εφόσον έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Επίσης, η Eurobank δεν προτίθεται να επιφέρει αλλαγές στο αντικείμενο δραστηριότητας της Ελληνικής που περιλαμβάνει, την παροχή ενός ευρέος φάσματος τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που περιλαμβάνουν χρηματοδοτικές, επενδυτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες θεματοφυλακής και πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων τρίτων (Factoring) καθώς και τη διαχείριση και πώληση ακινήτων, που αποκτήθηκαν κυρίως από εξόφληση χρεών, αλλά ούτε και στον τρόπο και τόπο διεξαγωγής των δραστηριοτήτων της.

Ωστόσο, η Eurobank εκτιμά ότι υπάρχουν δυνατότητες επέκτασης των εργασιών της Ελληνικής Τράπεζας σε ορισμένους τομείς, όπως π.χ. η εταιρική τραπεζική και κατ’ επέκταση σε άλλους συναφείς τομείς όπως υπηρεσίες treasury, συναλλακτικής τραπεζικής κ.α.

Το ίδιο ισχύει και στις υπηρεσίες τραπεζικής ιδιωτών όπου υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αύξησης των εργασιών της Ελληνικής με υπηρεσίες συναλλακτικής τραπεζικής, τραπεζοασφαλιστικές και επενδυτικές υπηρεσίες κτλ.

Η Eurobank προτίθεται να διατηρήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Ελληνικής Τράπεζας για την άσκηση των συνήθων δραστηριοτήτων της και δεν σκοπεύει να προβεί σε αλλαγή της χρήσης των στοιχείων πάγιου ενεργητικού της Ελληνικής, ενώ ενδέχεται να εξετάσει σε μελλοντικό χρόνο μια πιθανή ανασυγκρότηση των δραστηριοτήτων της Ελληνικής για την πιο ομαλή, αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία της χωρίς να επηρεαστεί η φύση των δραστηριοτήτων της.

Με τα σημερινά δεδομένα, η Eurobank δεν σκοπεύει να επιφέρει μονομερώς ουσιώδεις μεταβολές στην υφιστάμενη πολιτική απασχόλησης στην Ελληνική και δεν προτίθεται επίσης να παραχωρήσει οποιαδήποτε ειδικά οφέλη στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής.

Τέλος, η Eurobank θα τοποθετηθεί σε επόμενες γενικές συνελεύσεις έναντι ενδεχόμενων προτάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου για καταβολή μερίσματος, αφού λάβει υπόψη:

  • πιθανές σχετικές εποπτικές συστάσεις,
  • τη συνάφεια του εκάστοτε προτεινόμενου από το Διοικητικό Συμβούλιο μερίσματος με τη μερισματική πολιτική της Ελληνικής Τράπεζας
  • προτεραιότητες οι οποίες προηγούνται της πληρωμής μερίσματος, όπως ενδεικτικά, επέκταση και διεύρυνση των εργασιών της Ελληνικής προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και των πελατών της, όπως αναφέρονται αναλυτικά πιο πάνω, επενδύσεις για τον περαιτέρω τεχνολογικό και ψηφιακό εκσυγχρονισμό και μετασχηματισμό της κ.ά.

Διαβάστε εδώ: Το έγγραφο της δημόσιας πρότασης και τα στρατηγικά σχέδια της Eurobank για την Ελληνική

Δειτε Επισης

Nicosia Mall: Το success story του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κύπρου
Τι λέει για πιθανή συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector το επιχειρείν
Στον αστερισμό της Eurobank με ηχηρή επικρότηση η Ελληνική-Ευοίωνο μέλλον με νέες προοπτικές και ευκαιρίες
Αναβάθμισε την Ελληνική ο Moody’s-Θετικές προοπτικές και οφέλη από την εξαγορά από Eurobank
Η σύνθεση των Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας
Σχεδόν βέβαιο ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια
Συνεχίζει στην προεδρία του Δ.Σ. της Ελληνικής ο Πέτρος Χριστοδούλου-Ποιος εξελέγη αντιπρόεδρος
Ο Μιχάλης Λούης CEO της Ελληνικής Τράπεζας-Διορισμός με άμεση ισχύ από το Διοικητικό Συμβούλιο
Το νέο Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας-Οι εκλεγέντες, οι ψήφοι που έλαβαν και ποιος έμεινε εκτός
Σε αναζήτηση συναινετικής διευθέτησης για το «Αφροδίτη» Κ.Δ. και Chevron-Χρονοδιάγραμμα τεσσάρων μηνών