Εννέα οινοποιεία που βάζουν τη σφραγίδα τους στη συνεισφορά του τομέα στην οικονομία της Κύπρου

Εδώ και χιλιετίες το κρασί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής και οικονομικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Οι ηλιόλουστες πλαγιές των ορεινών χωριών της επαρχίας Λεμεσού, το θερμό μεσογειακό κλίμα, το φιλόξενο, εύφορο έδαφος και η μακρά ιστορία του νησιού στην οινοποιεία, η οποία χρονολογείται πάνω από 6.000 χρόνια, αποτελούν τα πιο πολύτιμα συστατικά για την παραγωγή μιας μεγάλης ποικιλίας κρασιών, από τη γλυκιά κουμανδαρία (το παλαιότερο επώνυμο κρασί της Κύπρου που εξακολουθεί να παράγεται) μέχρι το γνωστότερο ξηρό κόκκινο κρασί στον κόσμο, το Cabernet Sauvignon.

Με την παραγωγή κρασιού να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας του νησιού μας, παρουσιάζονται πιο κάτω εννέα οινοποιεία της Κύπρου, που με την δραστηριοποίησή τους βάζουν την σφραγίδα τους στην συνεισφορά του τομέα της οινοποιείας στην οικονομία της χώρας μας.

  • Οινοποιείο Αργυρίδη
Oinopoieio_Argyrides

Η οικογένεια Αργυρίδη και το προσωπικό του οινοποιείου παράγουν κυπριακά κρασιά εδώ και πέντε γενιές. Σήμερα, η νεότερη γενιά φροντίζει τα οκτώ εκτάρια αμπελώνων της οικογένειας.

Το οινοποιείο Αργυρίδη στεγάζεται στο 200 ετών διατηρητέο πατρικό σπίτι της οικογένειας στη Βάσα Κοιλανίου και οι εγκαταστάσεις του έχουν ανακαινισθεί και επεκταθεί προσεκτικά, αντανακλώντας τις ανάγκες ενός σύγχρονου οινοποιείου.

  • Οινοποιείο ΛΟΕΛ
LOEL_WINERY

Η LOEL, η οποία ιδρύθηκε το 1943, είναι η πρώτη δημόσια εταιρεία της Κύπρου. Τα πρώτα της προϊόντα ήταν οινοπνευματώδη ποτά και ενισχυμένα κρασιά από ντόπιες ποικιλίες.

Το 2020 επένδυσε σε νέο υπερσύγχρονο οινοποιείο στον Άγιο Σίλα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παράγει τα καλύτερα κρασιά από τοπικές γηγενείς ποικιλίες. Η LOEL στηρίζει την τοπική οινοποιητική βιομηχανία μέσω ετήσιων αγορών εκατομμυρίων κιλών σταφυλιών.

  • Οινοποιείο Κυπερούντας
KYPEROUNDA_WINERY

Το οινοποιείο, στο χωριό Κυπερούντα, από το οποίο πήρε και το όνομά του, βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό και ξεχωρίζει για την – ασυνήθιστη- υψομετρική του θέση (1.200 μέτρα).

Το οινοποιείο άρχισε τη λειτουργία του το 1998, όταν μια ομάδα ντόπιων οινοποιών επέλεξε να αξιοποιήσει πλήρως τις αμπελουργικές δυνατότητες της περιοχής. Το 2000 ο Όμιλος Photos Photiades εντάχθηκε ως βασικός μέτοχος του οινοποιείου και σήμερα η παραγωγή του ξεπερνά τις 300.000 φιάλες ετησίως.

  • Οινοποιείο ΕΤΚΟ/ Όλυμπος
ETKO_OLYMPUS_WINERY

Η ΕΤΚΟ, ο παλαιότερος οινοποιός στην Κύπρο, της οποίας η παράδοση και η εμπειρία χρονολογούνται από το 1844, άνοιξε το Οινοποιείο Όλυμπος το 1992 στο χωριό Όμοδος, όπου τελικά μετέφερε το μεγαλύτερο μέρος των οινοποιητικών δραστηριοτήτων της.

Με την έκτη γενιά της οικογένειας πλέον στο τιμόνι της εταιρείας, η ΕΤΚΟ διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και διεξάγει έρευνες και πειράματα για νέα κρασιά.

  • Οινοποιείο Μαλλιάς
MALLIA_WINERY

Στις νότιες πλαγιές του Τροόδους, το οινοποιείο Μαλλιά της ΚΕΟ χρονολογείται από το 1927. Το οινοποιείο βρίσκεται στην καρδιά 50 εκταρίων αμπελώνων φυτεμένων με γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου σε υψόμετρο 700 μέτρων.

Το Οινοποιείο Μαλλιάς είναι υπερήφανο για την πρωτοποριακή έρευνα για την εκ νέου ανακάλυψη των σπάνιων κυπριακών γηγενών ποικιλιών αμπέλου.

  • Οινοποιείο Οίνου Γη
OENOU_YI_WINERY

Το Οινοποιείο Οινού Γη ιδρύθηκε το 2017 στο ορεινό χωριό Όμοδος. Εκμεταλλευόμενο το μοναδικό υψόμετρο της περιοχής, παράγει εκλεκτά κρασιά από κυπριακές ποικιλίες αμπέλου (Ξυνιστέρι, Μαραθεύτικο κ.α.) και διεθνείς ποικιλίες (Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon κ.α.).

Στα βραβεία Decanter 2022, το Οινού Γη κέρδισε έξι μετάλλια, συμπεριλαμβανομένου του ασημένιου για το Alba Dómina, το οποίο παρασκευάζεται από την τοπική ποικιλία Promara.

  • Οινοποιείο Βλασίδη
VLASSIDES_WINERY

Το Οινοποιείο Βλασίδη βρίσκεται στο Κοιλάνι από το 2012 και διευθύνεται από τον Σοφοκλή Βλασίδη, οινοποιό τρίτης γενιάς, ο οποίος επέλεξε συνειδητά να σπουδάσει στις ΗΠΑ για να ανακαλύψει αντισυμβατικές, σύγχρονες και εναλλακτικές διαδικασίες οινοποίησης.

Σήμερα, καλλιεργεί 21 εκτάρια αμπελώνων με διεθνείς και γηγενείς ποικιλίες, με συνολική παραγωγική δυναμικότητα 200.000 φιαλών ετησίως.

  • Οινοποιείο Τσιάκκας
TSIAKKAS_WINERY

Το Οινοποιείο Τσιάκκας ιδρύθηκε λίγο έξω από το χωριό Πελένδρι το 1988 από τους νεόνυμφους Κώστα και Μαρίνα Τσιάκκα. Η πρώτη χρονιά απέδωσε μόλις 500 φιάλες κόκκινου κρασιού, αλλά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, το οινοποιείο υπέστη την πρώτη του επέκταση και σήμερα διευθύνεται από τη δεύτερη γενιά της οικογένειας.

Το Οινοποιείο Τσιάκκας αποτελείται από πάνω από 18 εκτάρια ιδιωτικών και συνεργαζόμενων αμπελώνων και παράγει περίπου 200.000 φιάλες κρασιού ετησίως.

  • Οινοποιείο Ζαμπάρτας
ZAMBARTAS_WINERIES

Τα οινοποιεία Ζαμπάρτας, που ιδρύθηκαν το 2006 από τον οινολόγο Άκη Ζαμπάρτα και αργότερα επεκτάθηκαν από τον γιο του Μάρκο, βρίσκονται στις νότιες πλαγιές των βουνών του Τροόδους.

Το οινοποιείο καταβάλλει προσπάθειες για τη διατήρηση των μοναδικών αιωνόβιων αμπελώνων που ευδοκιμούν στα ξηρά, ασβεστούχα εδάφη της Κύπρου, ενώ παράλληλα φυτεύει νέους αμπελώνες.

Σήμερα, η ομάδα του διαχειρίζεται πάνω από 13 εκτάρια αμπελώνων, παράγοντας πάνω από 120.000 φιάλες το χρόνο.

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD).

Δειτε Επισης

Ακόμη πιο ακριβός ο καφές: Σε υψηλό 13 ετών ο καφές Arabica-Αύξηση 40% στις τιμές το 2024
«Επιχειρείται εξόντωση της αγελαδοτροφίας...»-Διαφωνούν με την ποσόστωση και λαμβάνουν αποφάσεις
ΝΟΟΗ: Μια εκλεπτυσμένη εμπειρία κρασιού χωρίς αλκοόλ
Στα 21 δις το εμπορικό πλεόνασμα ευρωζώνης
Δωρεάν σεμινάρια για βιογραφικό και επικοινωνιακές δεξιότητες από την Coca-Cola HBC Κύπρου
Αναθεωρούν προς τα κάτω την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Μιχάλης Παναγίδης: Νέα τάση στον κλάδο των υπεραγορών οι εξαγορές και συγχωνεύσεις
Ξεκαθαρίζει για καθορισμό πλαφόν στην τιμή του νερού το Υπουργείο Εμπορίου-Καμιά πρόθεση για εξαιρέσεις
Lyle & Scott: Στο Nicosia Mall το brand-χορηγός ΑΠΟΕΛ, Ομόνοιας και ΑΕΚ Αθηνών
Director και γενικός διευθυντής των Mall of Cyprus και Mall of Engomi ο Κύπρος Χατζηστυλλής