Έρχονται αλλαγές στο App Store-Τι ανακοίνωσε η Apple

Σε αλλαγές στο App Store της αναμένεται να προχωρήσει η Apple, μετά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι παραβιάζει όρους της νομοθεσίας για τις ψηφιακές αγορές (DMA).

Η Ε.Ε. υπογραμμίζει ότι οι όροι του App Store εμποδίζουν τους προγραμματιστές εφαρμογών από το να κατευθύνουν ελεύθερα τους καταναλωτές σε εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, καθιστώντας την Apple την πρώτη εταιρεία τεχνολογίας που αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση του DMA.

Ως εκ τούτου, η Apple ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές για τη συμμόρφωσή της με τον DMA. Οι ρυθμιστικές αρχές των Βρυξελλών δήλωσαν ότι η Apple έθεσε «αρκετούς περιορισμούς» που σημαίνει ότι οι προγραμματιστές εφαρμογών δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν, να προωθήσουν προσφορές και να συνάψουν συμβάσεις μέσω του καναλιού της επιλογής τους.

Από το φθινόπωρο, η Apple είχε διαμηνύσει ότι οι προγραμματιστές στην Ε.Ε. «μπορούν να επικοινωνούν και να προωθούν προσφορές για αγορές» όπου θέλουν, για παράδειγμα, μέσω μιας εναλλακτικής αγοράς εφαρμογών.

Οι διευκρινίσεις της Apple

Ωστόσο, στην ανακοίνωση της Πέμπτης (8/8), ο τεχνολογικός κολοσσός διευκρίνισε ότι οι αλλαγές σημαίνουν ότι οι προγραμματιστές θα έχουν μια νέα δομή τελών για τους πελάτες που συνδέονται από μια εφαρμογή για προσφορές και περιεχόμενο.

Για παράδειγμα, οι προγραμματιστές θα πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος 5% για πωλήσεις ψηφιακών αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιούνται σε οποιεσδήποτε πλατφόρμες εντός ενός έτους από τη στιγμή που ένας χρήστης εγκαθιστά για πρώτη φορά μια εφαρμογή με τη δυνατότητα σύνδεσης σε διαφορετικό κανάλι, όπως έναν ιστότοπο.

Εάν οι τιτάνες της τεχνολογίας τροποποιήσουν τις πλατφόρμες τους σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., μπορούν να αποφύγουν μεγάλες κυρώσεις. Το DMA απαιτεί από την Ε.Ε. να ολοκληρώσει οποιαδήποτε έρευνα εντός ενός έτους από την έναρξή της.

Οι κατηγορίες εναντίον της Apple προέκυψαν μετά την έναρξη ερευνών της Επιτροπής τον Μάρτιο για την Apple, την ιδιοκτήτρια του Facebook, Meta και την Google στο πλαίσιο του DMA.

Ο Meta αντιμετώπισε επίσης επίσημες κατηγορίες για παραβίαση του DMA τον Ιούλιο.

Η «λίστα» του DMA

Το DMA δίνει στις μεγάλες τεχνολογίες μια λίστα με το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν στις επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην ψηφιακή σφαίρα. Για παράδειγμα, πρέπει να προσφέρουν οθόνες επιλογής για προγράμματα περιήγησης ιστού και μηχανές αναζήτησης για να παρέχουν στους χρήστες περισσότερες επιλογές.

Ο νόμος δίνει στην Ε.Ε. την εξουσία να επιβάλλει πρόστιμα έως και 10% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας. Αυτό μπορεί να αυξηθεί έως και 20 % για τους κατά συρροή παραβάτες.

Η Apple αντιμετωπίζει επίσης καθημερινές κυρώσεις έως και 5% του μέσου ημερήσιου τζίρου της σε όλο τον κόσμο, εάν διαπιστωθεί ότι δεν συμμορφώνεται.

Το App Store υπήρξε πηγή διαμάχης με την Ε.Ε., ακόμη και πριν από την έναρξη ισχύος του DMA τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Η Ε.Ε. καταδίκασε την Apple με πρόστιμο 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,0 δισεκατομμύρια δολάρια) μετά από παρόμοια ευρήματα σε έρευνα που ξεκίνησε το 2020 μετά από καταγγελία από τον σουηδικό γίγαντα ροής μουσικής Spotify. Η εταιρεία άσκησε έφεση κατά του προστίμου.

Δειτε Επισης

Βασικοί παράγοντες που οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Η εμπειρία στο 4th Summer School For Female Leadership In The Digital Age-Ένα πρόγραμμα της Huawei (pics)
Το European Researchers’ Night επιστρέφει στην Κρατική Έκθεση στις 27 Σεπτεμβρίου
Cablenet: Φέρνει το γαλλικό πρωτάθλημα Ligue 1 ξανά στην οθόνη σας με νέα πενταετή συμφωνία
Google: Πώς γεννήθηκε η μηχανή αναζήτησης που άλλαξε τον κόσμο
Η κυπριακή startup τεχνητής νοημοσύνης Placy συγκεντρώνει €1 εκατ. στον pre-seed γύρο χρηματοδότησης
Πώς να εξασφαλίσετε απρόσκοπτη ενσωμάτωση του ERP και η σημασία του συστήματος
Τεχνητή Νοημοσύνη: Το 92% των θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής θα αλλάξει λόγω AI
Microsoft: Έρχονται αλλαγές μετά το παγκόσμιο IT μπλακ άουτ
Ο ΑΔΜΗΕ επενδύει στην Κύπρο μέσω θυγατρικής του στις τηλεπικοινωνίες