Ερωτήματα Χατζηγιάννη σε Χριστοδουλίδη-Παπαναστασίου για τον GSI… «Πώς είναι δυνατόν;»

Σειρά καίριων ερωτημάτων αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτης) απευθύνει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, μέσω γραπτής του δήλωσης.

Τα ερωτήματα σχετίζονται με την ανάλυση κόστους-οφέλους που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ και κατατέθηκε τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην ΡΑΕΚ, καθώς και την διαδικασία αξιολόγησής της από ανεξάρτητο οίκο.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηγιάννης τονίζει την ανάγκη όπως ξεκαθαρίσουν οι πιο κάτω παράμετροι:

  • Τελικό κόστος και χρόνος ολοκλήρωσης της σύμβασης για τα καλώδια. Η Nexans, η εταιρεία καλωδίων πρέπει να ολοκληρώσει τις λεπτομερείς έρευνες βυθού ώστε να δεσμευτεί για το τελικό κόστος και την ημερομηνία παράδοσης του έργου.
  • Τελικό κόστος και χρόνος ολοκλήρωσης της σύμβασης για το σταθμό μετατροπής. Η Siemens πρέπει να ολοκληρώσει την μελέτη τελικού σχεδιασμού, και να υπογραφεί σύμβαση με δεσμευτικό τελικό κόστος και ημερομηνία παράδοσης του έργου.
  • Τελικό κόστος και χρόνος ολοκλήρωσης του έργου από το ΑΔΜΗΕ.

«Αφού διασαφηνιστούν όλα τα πιο πάνω σημεία, ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να δεσμευτεί σε σχέση με το τελικό κόστος και την ημερομηνία παράδοσης του έργου», υποδεικνύει ο κ. Χατζηγιάννης.

Αυτούσια η γραπτή δήλωση του Προέδρου της Κ.Ε. Ενέργειας:

Σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας προκύπτουν με βάση στοιχεία που γνωρίζουμε κρίσιμα ερωτήματα και καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρμόδιο υπουργό να τα απαντήσουν.

Τα ερωτήματα αφορούν και στην ανάλυση κόστους-οφέλους (CBA) που έχει καταθέσει ο ΑΔΜΗΕ:

  • Πως είναι δυνατόν η εταιρεία που διενήργησε την ανάλυση κόστους-οφέλους για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ (Exergia) να συμπεραίνει ότι το έργο έχει θετικά αποτελέσματα, ενώ όταν η ίδια εταιρεία διενήργησε ανάλυση κόστους-οφέλους για το ίδιο έργο (πριν από ένα περίπου χρόνο όταν το κόστος ήταν χαμηλότερο) για λογαριασμό της ΕΤΕπ (EIB) κατέδειξε ότι η καλύτερη επιλογή για την Κύπρο είναι η χρήση μπαταριών για αποθήκευση και όχι η ηλεκτρική διασύνδεση;
  • Πως είναι δυνατόν για ένα τόσο σημαντικό διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο Ενέργειας για την αξιολόγηση της ανάλυσης κόστους-οφέλους, να έχει υποβάλλει μόνο ένας υποψήφιος προσφορά (DNV) ο οποίος «τυγχάνει» να είναι και ο ίδιος αξιολογητής τον οποίον επέλεξε ο υπουργός Ενέργειας τον περασμένο Φλεβάρη, με απευθείας ανάθεση, ώστε να εισηγηθεί στην Κυπριακή Κυβέρνηση για να συμμετέχει ως μέτοχος στο έργο χωρίς τα απαραίτητα στοιχεία;
  • Για το μεγαλύτερο έργο υποδομής στην Κύπρο, με κόστος πέραν των 2 δις ευρώ και διάρκεια ζωής 40 χρόνων, και για μία τόσο κρίσιμη απόφαση για το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου, δεν θα πρέπει να υπάρχει διαγωνισμός με συνθήκες και προδιαγραφές ώστε να συμμετέχουν οι καλύτερες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εταιρείες, και όχι μόνο το παράρτημα μιας εταιρεία (DNV AS, Dubai Branch);
  • Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας θα επιλέξει τον ανάδοχο για την αξιολόγηση μέχρι τις 12 του Αυγούστου. Πως γίνεται να αξιολογείς μια ανάλυση κόστους-οφέλους χωρίς να γνωρίζεις το τελικό κόστος του Έργου με λεπτομερή τεκμηρίωση;

Αναφορικά με τον υπολογισμό του οφέλους για την Κύπρο, είναι αδύνατον να υπολογιστεί χωρίς δεσμευτικούς χρόνους παράδοσης από τους κατασκευαστές, ημερομηνία εμπορικής λειτουργείας από τον ΑΔΜΗΕ, και ετοιμότητας του συστήματος να διαχειριστεί/αξιοποιήσει την ηλεκτρική ενέργεια που θα καταλήγει σε ένα μόνο σημείο της Κύπρου (Κοφίνου).

Για να γίνει μια ορθή ανάλυση κόστους-οφέλους απαιτείται να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα του κόστους, αλλά και του οφέλους που θα προκύψει από το έργο.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τρεις πιο κάτω σημαντικότατοι παράμετροι οι οποίοι είναι αδύνατον να επιτρέψουν τον ορθό υπολογισμό του κόστους του έργου:

  1. Τελικό κόστος και χρόνος ολοκλήρωσης της σύμβασης για τα καλώδια. Η Nexans, η εταιρεία καλωδίων πρέπει να ολοκληρώσει τις λεπτομερείς έρευνες βυθού ώστε να δεσμευτεί για το τελικό κόστος και την ημερομηνία παράδοσης του έργου.
  2. Τελικό κόστος και χρόνος ολοκλήρωσης της σύμβασης για το σταθμό μετατροπής. Η Siemens πρέπει να ολοκληρώσει την μελέτη τελικού σχεδιασμού, και να υπογραφεί σύμβαση με δεσμευτικό τελικό κόστος και ημερομηνία παράδοσης του έργου.
  3. Τελικό κόστος και χρόνος ολοκλήρωσης του έργου από το ΑΔΜΗΕ

Αφού διασαφηνιστούν όλα τα πιο πάνω σημεία, ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να δεσμευτεί σε σχέση με το τελικό κόστος και την ημερομηνία παράδοσης του έργου.

Επί του παρόντος απαιτεί να μην παίρνει κανένα ρίσκο ενώ διασφαλίζει μια πάρα πολύ ψηλή απόδοση της επένδυσης του.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εξυπηρετούνται ταυτόχρονα και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το θέμα θα προγραμματιστεί για περαιτέρω συζήτηση και ανάλυση στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Δειτε Επισης

Επιτόκια: Το στίγμα πορείας που έδωσε η Λαγκάρντ και γιατί είναι δύσκολη νέα μείωση από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο
Ψάχνουν την χρυσή τομή για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία
Τα περιζήτητα πράσινα επαγγέλματα και οι πραγματικές ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος
Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού GOLD: Γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας
Μετρά ακόμη πληγές από την απώλεια της ρωσικής αγοράς η Περνέρα-Κλειστά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις
Οι αφυπηρετήσεις, οι παραιτήσεις και οι…απολύσεις στο Δημόσιο-Πόσοι και γιατί πέρασαν την πόρτα εξόδου
Τέσσερις προτάσεις Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια
Τίτλοι ιδιοκτησίας έναντι καθορισμένου χρηματικού αντιτίμου-Πράσινο Υπουργικού στο σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας
Το νέο Δ.Σ. της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού-Στην προεδρία ο Κωνσταντίνος Φελλάς
Μ. Ζαχαριάδης: Αναμένεται πτώση καταθετικών επιτοκίων, σταθεροποίηση δανειστικών-Οι εκτιμήσεις του Καθ. Οικονομικών