Powered by

Γιώργος Παντελή: Η καυτή καρέκλα του γενικού διευθυντή του Υπ. Οικονομικών και η συνεργασία με Μάκη Κεραυνό

Είναι σε θέση να μετατρέπει το άγχος των ευθυνών σε εγρήγορση και παραγωγή έργου. Αυτό, αφότου έχει αποκτήσει πολύ καλή γνώση του αντικειμένου και εμπειρία σε συνάρτηση με τη στενή συνεργασία, τη συλλογική δουλειά και την εργατικότητα, όπως αναφέρει.

Σπούδασε οικονομικά στο Queen Mary College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και δημόσια διοίκηση στο Cyprus International Institute of Management. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην KPMG (Cyprus).

Στη συνέχεια προσλήφθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου ανέβηκε όλες τις βαθμίδες. Από το 2019 είναι ο γενικός διευθυντής του.

Ο λόγος, για τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό IN Business, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Διεύθυνση και Ηγεσία στην Δημόσια Υπηρεσία (Management and Leadership in the Civil Service)», μιλά για όλα όσα αφορούν το πώς είναι να διευθύνεις ένα... καυτό υπουργείο, όπως είναι το Οικονομικών.

Ο κ. Παντελή αναφέρεται στις ιδιαιτερότητες του Υπουργείου Οικονομικών, στις μικρές και μεγάλες προκλήσεις, στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις, καθώς και στην συνεργασία του με τον Μάκη Κεραυνό.

Πόσο επηρεάζονται οι αποφάσεις σας από την στρατηγική της εκάστοτε κυβέρνησης;

Κάθε κυβέρνηση χαράσσει την πολιτική της για διάφορα ζητήματα και η υλοποίηση της γίνεται κυρίως, μέσω των Υπουργείων. Οι όποιες αποφάσεις και πολιτικές πραγματοποιούνται μέσα από τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων και την επεξεργασία των συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων. Αυτό γίνεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο, μέσα από αντικειμενικές αναλύσεις και εισηγήσεις.

Συμπερασματικά λοιπόν, βεβαίως και οι όποιες αποφάσεις επηρεάζονται από τη στρατηγική της εκάστοτε κυβέρνησης, όμως στα πλαίσια μιας πάγιας προσέγγισης των θεμάτων σε τεχνοκρατικό επίπεδο και μέσα στις παγιωμένες πρακτικές και οικονομικές αρχές, επί των οποίων πορευόμαστε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ποια είναι η συνεργασία σας με τον Υπουργό;

Η στενή συνεργασία του εκάστοτε Υπουργού με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου του είναι το βασικό συστατικό για την αποτελεσματικότητα και την υλοποίηση των όποιων πολιτικών αποφάσεων και του όποιου κυβερνητικού προγράμματος.

Η επίτευξη των στόχων μας, προϋποθέτει την στενή, αγαστή, παραγωγική συνεργασία του Υπουργού με τον Γενικό Διευθυντή, αλλά και με το σύνολο του προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών.

Με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κεραυνό υπάρχει σύμπνοια απόψεων ιδιαίτερα στις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που πρέπει να υιοθετούμε. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μας είναι αγαστή και εντάσσεται στα πλαίσια που ανέφερα πιο πάνω.

Διευθύνετε ένα Υπουργείο με μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Πόσα άτομα διοικείτε από τη θέση σας και πώς διαχειρίζεστε τις πολλές και μεγάλες ευθύνες;

Το Υπουργείο Οικονομικών, αριθμεί περίπου 1970 υπαλλήλους, που είναι ενταγμένοι στα διάφορα Τμήματα, Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του.

Η διαχείριση του προσωπικού και των ευθυνών που αυτή συνεπάγεται, γίνεται πρωτίστως με καλή οργάνωση, συνεργασία με τη διευθυντική ομάδα που απαρτίζει το Υπουργείο Οικονομικών, τακτική επαφή και κυρίως με πολλές ώρες καθημερινής εργασίας.

Πώς διαχειρίζεστε το άγχος που ο ρόλος, οι ευθύνες και η δουλειά σας συνεπάγονται;

Μετά από τόσα χρόνια ως Λειτουργός, Διευθυντής και τώρα Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, έχει αποκτηθεί πολύ καλή γνώση του αντικειμένου και εμπειρία και σε συνάρτηση με τη στενή συνεργασία, τη συλλογική δουλειά και την εργατικότητα είμαι σε θέση να μετατρέπω το άγχος των ευθυνών σε δημιουργικότητα, εγρήγορση και παραγωγή έργου.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που πηγάζουν από την θέση ευθύνης που κατέχετε; Ειδικά το συγκεκριμένο Υπουργείο έχει ιδιαιτερότητες; Με λίγα λόγια, τι σας κρατά ξύπνιο/α τα βράδια;

Οι προκλήσεις αφορούν εκατοντάδες ζητήματα σχετικά με τις αρμοδιότητες του Γενικού Διευθυντή, ιδιαίτερα ενός Υπουργείου όπως το Υπουργείο Οικονομικών. Όσο μικρές και όσο μεγάλες και αν είναι οι προκλήσεις, αντιμετωπίζονται με την ίδια σοβαρότητα και μεθοδικότητα.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί και ο καθένας, η ορθή λειτουργία του Υπουργείου Οικονομικών και οι όποιες αποφάσεις του είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη των στόχων της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά κυρίως για τη διασφάλιση μιας ανταγωνιστικής και ανθεκτικής οικονομίας, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και τη διασφάλιση της μακροοικονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας, που έχει αντίκτυπο στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του κάθε πολίτη.

Τούτου λεχθέντος, το Υπουργείο Οικονομικών έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, με την έννοια ότι έχει αρμοδιότητες που άπτονται όλων των πολιτικών της κυβέρνησης, εφόσον κάθε πολιτική έχει την οικονομική της πτυχή και το συνεπαγόμενο δημοσιονομικό κόστος/ αντίκτυπο.

Επομένως, η προσπάθεια είναι να προωθούνται εκείνες οι πολιτικές που έχουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία και στην κοινωνία και, παράλληλα, να εντάσσονται στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και περιθωρίων μας.

Ταυτόχρονα όμως έχουμε αρμοδιότητα να εξετάζουμε και συγκεκριμένα αιτήματα πολιτών και οργανωμένων συνόλων. Αντιλαμβάνεστε ότι, όλα όσα ανέφερα αποτελούν μεγάλη ευθύνη ωστόσο, αυτή η ευθύνη λειτουργεί ως κίνητρο για δουλειά, αποτελέσματα και παραγωγή έργου. Συνεπώς, δεν με κρατά κάτι ξύπνιο τα βράδια, αφού όλα επιλύονται με τη συνεργασία και τον εποικοδομητικό διάλογο.

Έχετε ανέβει την ιεραρχία και έχετε καταφέρει να φτάσετε στην ανώτερη βαθμίδα της δημόσιας υπηρεσίας. Είναι αυτή η μεγαλύτερη σας επαγγελματική επιτυχία;

Η επαγγελματική επιτυχία και το μέγεθος της αποτιμώνται ανεξάρτητα από τη βαθμίδα στην οποία υπηρετεί κάποιος, ανάλογα με τα αποτελέσματα που επιτυγχάνει.

Η επιτυχία με την έννοια της ανέλιξης δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρξει πρώτα επιτυχία σε κάθε τομέα και σε κάθε βαθμίδα στην οποία κάποιος υπηρετεί.

Αναμφίβολα, η υπηρεσία μου μέσα από τη θέση του Γενικού Διευθυντή, της ανώτατης βαθμίδας στη Δημόσια Υπηρεσία, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα και συνεπάγεται μεγαλύτερες και περισσότερες ευθύνες και δουλειά.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που έχετε λάβει ποτέ ως μάνατζερ;

Όπως γνωρίζετε, στο Υπουργείο Οικονομικών, τα τελευταία χρόνια περάσαμε μέσα από δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και έπρεπε να ληφθούν και να υλοποιηθούν δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις, με γνώμονα όμως πάντοτε το καλό του τόπου, της κοινωνίας και της οικονομίας μακροπρόθεσμα.

Όταν υλοποιούνται σημαντικές αποφάσεις για τον τόπο, αναπόφευκτα υπάρχουν πάντα και διαφωνίες ή συμφέροντα τα οποία θίγονται, γεγονός που κάνει τις αποφάσεις μας ακόμα πιο δύσκολες.

Πώς εξασκείτε πρακτικά διοίκηση; Κάνετε delegation; Πώς συνεργάζεστε με τους διευθυντές και τα στελέχη σας; Πόσο hands-on είστε;

Θεωρώ ότι η καλή οργάνωση και συνεργασία με τη διευθυντική ομάδα του Υπουργείου Οικονομικών είναι κλειδί για την αποτελεσματική λειτουργία του Υπουργείου και, κατ’ επέκταση, την επίτευξη των στόχων μας.

Συνεπώς, δίνω μεγάλη έμφαση στην καθημερινή και στενή συνεργασία με όλους τους διευθυντές και τα στελέχη του Υπουργείου και είμαι ανοικτός σε απόψεις και εισηγήσεις. Ο κάθε Διευθυντής με την ομάδα του έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Θεωρώ, και αναμένω, ότι η ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών από τον κάθε έναν, σε όποια βαθμίδα και να ανήκει, είναι σημαντικά στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία και αποτελεσματικότητα του Υπουργείου. Στόχος είναι η αξιοποίηση των ατόμων λαμβάνοντας υπόψη τις ικανότητες και την εμπειρία τους.

Παράλληλα, επιδιώκω να υπάρχει ευελιξία και ταχύτητα, χωρίς βέβαια να παρακάμπτονται οι διαδικασίες και να μειώνεται η ποιότητα της εργασίας. Από αυτή την άποψη, είναι εξαιρετικά σημαντική η εμπεριστατωμένη μελέτη και εξέταση όλων των ζητημάτων.

Ποια είναι η πιο σημαντική αλλαγή που επιφέρατε ως γενικός διευθυντής στο Υπουργείο;

Έχουν γίνει αρκετές αλλαγές τα τελευταία χρόνια στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι η αναδιοργάνωση του Υπουργείου σε επίπεδο Διευθύνσεων και προσωπικού, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκρινόμαστε στις συνεχείς ανάγκες και προκλήσεις καθώς, και σε νέες αρμοδιότητες που μας ανατίθενται, αλλά και για να είμαστε πιο αποδοτικοί σε σχέση με τους στόχους μας και την καθημερινή εξέταση και επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η πραγματοποίηση συναντήσεων με τα διευθυντικά στελέχη για συζήτηση οριζόντιων θεμάτων, ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων, λήψη αποφάσεων και υλοποίηση του έργου του Υπουργείου.

Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι ο ιδιωτικός τομέας κινείται με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ότι ο δημόσιος;

Όπως γνωρίζετε, η λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας διέπεται από νομοθεσίες και κανονισμούς. Αυτό είναι απαραίτητο λόγω του μεγέθους της Δημόσιας Υπηρεσίας, που απαριθμεί πολλά τμήματα/ υπηρεσίες και υπαλλήλους. Αναντίλεκτα, είναι ένας παράγοντας που πολλές φορές δημιουργεί γραφειοκρατία, έλλειψη ευελιξίας και καθυστερήσεις.

Παρόλα αυτά, θεωρώ γενικότερα ότι είναι μη συγκρίσιμος ο τρόπος λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο τομέα και δεν είναι δόκιμο να εξάγονται τέτοιου είδους συμπεράσματα. Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας τον όγκο των θεμάτων που η Δημόσια Υπηρεσία καλείται να διαχειριστεί, τη σημαντικότητα και την πολυπλοκότητα τους, τον αριθμό αποδεκτών των υπηρεσιών της αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Και για να γίνω κατανοητός αναφέρω ότι η Δημόσια Υπηρεσία έχει την ευθύνη για ετοιμασία νομοσχεδίων, μελέτη και επεξεργασία προτάσεων και πολιτικών και γενικά για σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και τα μακροοικονομικά μεγέθη της κυπριακής οικονομίας.

Η Δημόσια Υπηρεσία βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα παραγωγής έργου, έχουν εκσυγχρονιστεί πολλές υπηρεσίες και έχουν απλοποιηθεί διαδικασίες για διευκόλυνση των πολιτών. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και καταβάλλεται προσπάθεια εκεί που διαπιστώνονται κενά να αντιμετωπίζονται.

Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί; Πολύ νωρίς, ώστε να βρίσκομαι έγκαιρα στο Υπουργείο.
Πόσους καφέδες πίνετε την ημέρα; Όσους χρειάζεται, ανάλογα με την ημέρα και τις υποχρεώσεις.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημά σας; Θεωρώ ότι έχω αρκετή υπομονή και ψυχραιμία να αντιμετωπίζω νηφάλια τα ζητήματα που προκύπτουν.
Ποια συμβουλή έχει υπάρξει καθοριστική για σας; Να είμαι σωστός με τις υποχρεώσεις αλλά και τη συνείδησή μου.
Ποιον ηγέτη θαυμάζετε; Δεν ήμουν ποτέ δογματικός. Από τον κάθε ηγέτη ιστορικά, κρατώ συγκεκριμένα στοιχεία στο μυαλό μου και θαυμάζω πτυχές και χαρακτηριστικά από κάθε ηγέτη.
Πώς χαλαρώνετε; Με καλή παρέα και ωραίο κρασάκι καθώς και ταξίδια όποτε είναι εφικτό.
Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε δέκα χρόνια από τώρα; Έχω αρκετά χρόνια ακόμα στη Δημόσια Υπηρεσία, οπότε θέτετε ένα μεγάλο χρονικό ορίζοντα ώστε να μπορώ να σας απαντήσω πιο συγκεκριμένα.
Με τι θα ασχοληθείτε όταν αφυπηρετήσετε; Όπως σας είπα, είναι πολύ νωρίς για τέτοιες σκέψεις.
  • Το who is who του Γιώργου Παντελή

Ο Γιώργος Παντελή από τον Οκτώβριο του 2019 είναι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών. Σπούδασε Οικονομικά στο Queen Mary College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Διοίκηση από το Cyprus International Institute of Management.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην KPMG (Cyprus) Ltd. Στη συνέχεια, προσλήφθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου ανέβηκε σε όλες τις βαθμίδες του Υπουργείου. Τον Απρίλιο του 2014 διορίστηκε Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Ερευνών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι το διορισμό του ως Γενικός Διευθυντής το 2019.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ο εκπρόσωπος της Κύπρου στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου ECOFIN και είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Παντελή συμμετέχει σε διάφορα Διοικητικά Συμβούλια Οργανισμών. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, τον Κρατικό Οργανισμό Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ) κ.ά.

Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπείας της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ). Είναι επίσης επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την Οικονομία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου.

Δειτε Επισης

Συνέχισε τη θετική πορεία το ΧΑΚ με εβδομαδιαία κέρδη 0,76%
Ετήσια μείωση 16% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Σεπτέμβριο
Στις 152,7 μονάδες ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούλιο
Υπογράφηκε η νέα συλλογική σύμβαση μεταξύ ΚΟΑΠ και ΠΑΣΥΔΥ
Μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο ο Μ. Κεραυνός-Θα συμμετάσχει στις συνεδρίες Eurogroup και Ecofin
Συνεχίζονται οι πτήσεις Λάρνακα-Τελ Αβίβ και οι αφίξεις σκαφών από Λίβανο
Απαντά στα «πυρά» ο Χριστοδουλίδης-Έχουμε στοχευμένη κοινωνική πολιτική για αντιμετώπιση της ακρίβειας
Η ένταση στην Μ. Ανατολή, οι αντοχές της οικονομίας μας και ο κίνδυνος για τις επενδύσεις-Η ανάγνωση του επιχειρείν
Κομισιόν: Παραπέμπει την Κύπρο στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για μη εφαρμογή παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας
Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο