Οι ενδείξεις για το φθινόπωρο και πόσο απέχει από το να καταστεί ολόχρονος τουριστικός προορισμός η Κύπρος
Μάριος Αδάμου 06:40 - 27 Αυγούστου 2024
Αρκετά υψηλές πληρότητες, που φθάνουν ή και ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις το 90%, καταγράφουν πολλά ξενοδοχεία στην Κύπρο τον Αύγουστο, γεγονός που αφήνει ικανοποιημένους τους ξενοδόχους, αφού παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός παραμένει ανθεκτικός.
Την ίδια ώρα, οι ενδείξεις για τους επόμενους μήνες είναι θετικές, παρά το γεγονός πως για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για το πού θα κινηθούν οι πληρότητες στα ξενοδοχεία τον Σεπτέμβριο, αλλά και τον Οκτώβριο.
Βέβαια, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΑΣΥΞΕ, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων είναι μειωμένος σε σχέση με πέρσι, κυρίως λόγω της μείωσης της διάρκειας των διακοπών των τουριστών που αφικνούνται στην Κύπρο, καθώς και ένεκα των διαρροών, τόσο σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα τύπου Airbnb όσο και στα κατεχόμενα.
Παράλληλα, ο στόχος να καταστεί η Κύπρος ένας ολόχρονος προορισμός, όπως φαίνεται, δύσκολα θα επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον, με τον ΠΑΣΥΞΕ να τονίζει την ανάγκη αλλαγής ορισμένων πολιτικών, προκειμένου τα ξενοδοχεία να επιλέγουν να παραμένουν ανοιχτά παρά να κλείνουν κάποιους μήνες του έτους.
Οι πληρότητες τον Αύγουστο
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, και ερωτηθείς πώς εξελίσσεται η φετινή σεζόν, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ανέφερε ότι «φαίνεται πως κινούμαστε σε αρκετά καλά επίπεδα, τα οποία είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, αν όχι και λίγο υψηλότερα, κάτι που δείχνει και την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας, αφού εν μέσω πολλών προβλημάτων και προκλήσεων -ο πόλεμος στην περιοχή, η οικονομική ύφεση στη Μεγάλη Βρετανία, τη βασική μας αγορά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου-, ο αριθμός των αφίξεων, τουλάχιστον, έμεινε ανεπηρέαστος».
«Αυτό οφείλουμε να τονίσουμε είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο και ίσως ένα στοιχείο που καταδεικνύει την αδήριτη ανάγκη να εγκύψουμε πάνω από τη βιομηχανία, να επενδύσουμε, να την στηρίξουμε, ούτως ώστε να κτίσουμε στέρεες βάσεις για το μέλλον, διότι έρχονται άλλες πολλές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η πράσινη μετάβαση, για τις οποίες πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε, τόσο μέσα από πολιτικές όσο και μέσα από συγκριμένες δράσεις από τον δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε.
Κληθείς να πει πού κυμαίνονται οι πληρότητες στα ξενοδοχεία, ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι «τον Αύγουστο κυμάνθηκαν γύρω στο 80% και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν και το 90%.
Ήταν αρκετά υψηλές οι πληρότητες, παρότι οι διανυκτερεύσεις ήταν μειωμένες σε σχέση με πέρσι λόγω της διαρροής που έχουμε σε καταλύματα τύπου Airbnb, αλλά και της μείωσης της διάρκειας των διακοπών των τουριστών που αφικνούνται στο νησί μας ένεκα της οικονομικής ύφεσης».
Πέραν τούτων, συνέχισε, «στις μειωμένες διανυκτερεύσεις συνέτεινε και το φαινόμενο, δυστυχώς, της διαρροής τουριστών προς τα κατεχόμενα».
Οι ενδείξεις για τους επόμενους μήνες
Ερωτηθείς αναφορικά με τις ενδείξεις για τους επόμενους μήνες, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ δήλωσε στο InBusinessNews πως «υπό την αίρεση των γεωπολιτικών εξελίξεων, φαίνεται ότι τόσο ο Σεπτέμβριος όσο και ο Οκτώβριος θα κινηθούν σε αρκετά καλά επίπεδα, στα ίδια επίπεδα με τα περσινά περίπου».
Απαντώντας, δε, σε σχετικό ερώτημα είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για τις πληρότητες στα ξενοδοχεία. Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι πως οι κρατήσεις μέχρι στιγμής είναι κοντά στα περσινά επίπεδα».
Πώς θα καταστεί η Κύπρος ολόχρονος προορισμός
Κληθείς, εξάλλου, να πει εάν είναι εφικτός ο στόχος να καταστεί η Κύπρος ένας ολόχρονος προορισμός, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε: «Όχι, για την ώρα. Για να καταστούμε ολόχρονος προορισμός, πρέπει πέραν του Νοεμβρίου να έχουμε ουσιαστική τουριστική ροή και τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αλλά και τον Μάρτιο», εξήγησε.
«Για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο, χρειάζεται συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, πολιτική βούληση για να αλλάξουν κάποιες πολιτικές και να δοθεί ευελιξία στις επιχειρήσεις, ώστε να είναι πιο εύκολο να παραμείνει κάποιος ανοιχτός παρά κλειστός», επεσήμανε, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε με το υπουργείο Εργασίας, έχει δώσει το στίγμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έδωσε και σχετικές οδηγίες στον Υπουργό, ώστε να αλλάξουν κάποια πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση».
Ερωτηθείς πότε αναμένεται να κλείσει η πλειοψηφία των ξενοδοχείων τη φετινή σεζόν, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ είπε πως «φαίνεται ότι θα πάμε μέχρι και τον Νοέμβριο».
«Συνεπώς, εάν προσθέσουμε και τον Νοέμβριο μέσα στο τουριστικό παλμαρέ, θα είναι κάτι το θετικό. Δηλαδή, σιγά-σιγά να κλείνει η ψαλίδα του χειμερινού με την καλοκαιρινή σεζόν και ευελπιστώντας ότι στο μεσοπρόθεσμο μέλλον θα μπορούμε να μιλούμε και για έναν ολόχρονο προορισμό», κατέληξε ο κ. Ρουσουνίδης.