Ακμάζει η αγορά γραφείων-Οι τιμές ενοικίασης και αγοράς σε όλες τις πόλεις

Η ζήτηση για σύγχρονα γραφεία πρώτης κατηγορίας στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνει ισχυρή καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, καθώς οι επιχειρήσεις μεταβαίνουν από παλαιότερα κτήρια σε υπερσύγχρονες, ενεργειακά αποδοτικές εγκαταστάσεις.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Danos International Property Consultants and Valuers, ενώ η τρέχουσα προσφορά και τα επερχόμενα έργα αναμένεται να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των τιμών, εντούτοις το κόστος υπολογίζεται ότι θα παραμείνει σχετικά υψηλό λόγω της συνεχιζόμενης ζήτησης και των νέων προτύπων.

Ανάγκη και απαίτηση για σύγχρονους γραφειακούς χώρους
Η αγορά εμπορικών ακινήτων στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα ελκυστική, με διεθνείς εταιρείες να εγκαθιστούν γραφεία στο νησί λόγω της ποιότητας ζωής, της στρατηγικής θέσης και του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος.

Από την άλλη, πολλά εμπορικά κτήρια θεωρούνται ξεπερασμένα. Με την εισροή ξένων εταιρειών, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για νέα, σύγχρονα κτήρια, τα οποία διέπονται από τις πιο πρόσφατες ενεργειακές αναβαθμίσεις, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ανάπτυξης κοινού σχεδίου δράσης από τους ενδιαφερόμενους φορείς και την κυβέρνηση.

Οι ξένες εταιρείες θέλουν γραφεία α’ κατηγορίας
Η ζήτηση για επαγγελματικούς χώρους στην Κύπρο έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.

Ανακάμπτοντας από τις επιπτώσεις του COVID-19 και παίρνοντας ώθηση από τις αυξημένες ξένες επενδύσεις, η ζήτηση για γραφειακούς χώρους φαίνεται ιδιαίτερα αυξημένη.

Με βάση την έκθεση της ΔΑΝΟΣ, η ζήτηση για σύγχρονα γραφεία βαθμού Α αναμένεται να συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, ωθούμενη τόσο από τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα.

Τα ενοίκια των γραφείων
Οι τιμές ενοικίασης παγκύπρια αυξήθηκαν κατά 8,5% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ η αύξηση σε σχέση με το 2019 φτάνει το 10%.

Τα ενοίκια γραφείων, τα οποία είχαν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο τους το πρώτο τρίμηνο του 2022, είναι πλέον περίπου 14% υψηλότερα.

grafeianewrent

Λεμεσός και Λάρνακα πρωτοστατούν, με την πρωτεύουσα να παρουσιάζει σταθερή ανάκαμψη.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα ενοίκια γραφείων της Λεμεσού ανήλθαν στα €25-€50 ανά τετραγωνικό μέτρο από €20-€45/τ.μ. το 2023, καταγράφοντας αύξηση 18%.

Οι τιμές ενοικίασης γραφείων στη Λάρνακα σχεδόν διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα €15-€20/τ.μ. από €8-€12/τ.μ. την περασμένη χρονιά.

Τα ενοίκια για γραφειακούς χώρους στην πρωτεύουσα αυξήθηκαν στα €15-€30/τ.μ. έναντι €12-€23/τ.μ. το 2023. Στην επαρχία Αμμοχώστου οι τιμές αυξήθηκαν από τα €5-€12 το τ.μ. στα €10-€15 το τ.μ. το 2024, ενώ στην Πάφο το κόστος ενοικίασης αυξήθηκε στα €10-€15/τ.μ. από €7-€10/τ.μ. την περασμένη χρονιά.

Οι τιμές πώλησης των γραφείων
Το κόστος απόκτησης ενός γραφειακού χώρου παρέμεινε την πρώτη τριμηνία του 2024 στα επίπεδα του 2023, με αυξήσεις να καταγράφονται σε Λάρνακα και Αμμόχωστο.

Στη Λεμεσό, όπου καταγράφεται το υψηλότερο κόστος ανά το παγκύπριο, οι τιμές κυμαίνονταν από €5.000 έως €6.000 ανά τετραγωνικό μέτρο. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι τιμές στη Λευκωσία κυμάνθηκαν από €3.000 μέχρι €4.500 το τ.μ., παραμένοντας κοντά στα επίπεδα του 2023.

grafeianewsale

Στη Λάρνακα, οι τιμές πώλησης γραφείων το πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκαν στα €2.500-€3.500 ανά τ.μ. από €2.000-€3.000/τ.μ. που ήταν το 2023.

Στην επαρχία Αμμοχώστου, οι τιμές αυξήθηκαν στα €2.000-€2.500 ανά τ.μ. έναντι €1.500-€2.000/τ.μ. το 2023.

Στην Πάφο, οι τιμές απόκτησης ενός γραφείου διαμορφώθηκαν στα €2.500/τ.μ., παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι χαμηλότερες τιμές εκτιμώνται στα €2.000 ανά τ.μ. από €1.500 την περσινή χρονιά.

Δειτε Επισης

Τίτλοι ιδιοκτησίας έναντι καθορισμένου χρηματικού αντιτίμου-Πράσινο Υπουργικού στο σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας
Το νέο Δ.Σ. της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού-Στην προεδρία ο Κωνσταντίνος Φελλάς
Μ. Ζαχαριάδης: Αναμένεται πτώση καταθετικών επιτοκίων, σταθεροποίηση δανειστικών-Οι εκτιμήσεις του Καθ. Οικονομικών
Στα €70 εκατ. το κατασκευαστικό κόστος των νέων φοιτητικών εστιών του Παν. Κύπρου
Μειώνει το επιτόκιο κατά 0.60% η Τράπεζα Κύπρου-Απόφαση με σημαντική θετική επίδραση στους πελάτες της
Τράπεζα Κύπρου: Back to Athens με συντριπτικό «ναι» από τους μετόχους-Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Προς ηλεκτρική διασύνδεση με το σωστό περιεχόμενο... Κορύφωση διεργασιών για να κλειδώσει η συμφωνία
Τάκης Αράπογλου: Τα τέσσερα «συν» από την επανεισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Ανακαλύψτε οκτώ μοναδικές ευκαιρίες για διαμερίσματα στη Λευκωσία που δεν πρέπει να χάσετε
Οικιστικά ακίνητα και γραφεία σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο από την Altamira Real Estate