Μια γεύση από την προσωπική συλλογή έργων τέχνης του Ανδρέα Καπάταη
Μαριάννα Νικολάου 06:40 - 24 Αυγούστου 2024
Στην κυπριακή καλλιτεχνική σκηνή ο Ανδρέας Καπάταης είναι γνωστός ως ο ιδιοκτήτης της Golden Gallery by Kapatays. Παράλληλα, όμως, είναι και ένας παθιασμένος συλλέκτης.
Όταν ρωτήθηκε αν θα ήταν πρόθυμος να μοιραστεί την προσωπική του συλλογή έργων τέχνης με τους αναγνώστες του "The Cyprus Journal of Wealth Management", αποδέχθηκε με ευχαρίστηση να δώσει μια γεύση από το σπίτι του, το οποίο από κάθε γωνιά εκπέμπει δημιουργικότητα και καλλιτεχνικότητα, βυθίζοντας τους τυχερούς επισκέπτες σε έναν ωκεανό χρωμάτων και σχημάτων.
Ας ξεκινήσουμε με την πιο προφανή ερώτηση: τι σας ενέπνευσε να αρχίσετε να συλλέγετε έργα τέχνης;
Ανακάλυψα το πάθος μου για την τέχνη σε νεαρή ηλικία. Ο παππούς μου - και, αργότερα, ο πατέρας μου - διατηρούσε επιχείρηση κορνιζαρίσματος, οπότε, από παιδί είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με την τέχνη και τους καλλιτέχνες και να καλλιεργήσω την αγάπη και τον θαυμασμό για την τέχνη. Ήμουν 16 ετών όταν αγόρασα τον πρώτο μου πίνακα - με το χαρτζιλίκι μου! - από τον Στέλιο Βότση και από τότε συλλέγω έργα, με το ίδιο έντονο πάθος.
Η συλλογή σας έχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα ή εστίαση;
Όχι. Περιλαμβάνει τόσο καθιερωμένους όσο και ανερχόμενους καλλιτέχνες, ο καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό είδος και καλλιτεχνικό στυλ. Ποτέ δεν κυνήγησα ένα συγκεκριμένο θέμα. Αντιθέτως, η συλλογή μου είναι ευέλικτη και περιλαμβάνει κλασική, σύγχρονη, ποπ και μοντέρνα τέχνη.
Πώς επιλέγετε τους καλλιτέχνες και τα έργα που συλλέγετε για τον προσωπικό σας χώρο;
Όταν αγοράζω έργα τέχνης, λαμβάνω υπόψη μου μια πληθώρα παραγόντων και παραμέτρων. Κοιτάζω τη βιογραφία του καλλιτέχνη, τις σπουδές του και την καριέρα του- θα δω πώς ανταποκρίνεται το έργο του σε μεγάλες δημοπρασίες και πού μπορούν να βρεθούν - σε ιδιωτικές συλλογές, μουσεία και δημόσια κτήρια, για παράδειγμα.
Στη συνέχεια εξετάζω την προέλευση ενός συγκεκριμένου έργου τέχνης και διασφαλίζω τη γνησιότητά του.
Εκτός από όλα αυτά, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας -ίσως το πρώτο πράγμα που λαμβάνω υπόψη μου- είναι η προσωπική έλξη που έχει σε μένα.
Πώς διατηρείτε μια ισορροπία μεταξύ των καθιερωμένων καλλιτεχνών και των αναδυόμενων ταλέντων;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας που να λέει ότι πρέπει να «ισορροπείς» μεταξύ των δύο, αλλά, αν προσεγγίζεις την τέχνη ως επενδυτική επιλογή, πρέπει να είσαι προσεκτικός ως προς τον τρόπο με τον οποίο κατανέμεις τον προϋπολογισμό σου.
Τις περισσότερες φορές, οι καθιερωμένοι καλλιτέχνες είναι μια πιο «ασφαλής» επένδυση, αλλά, ως γκαλερίστας, πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να προωθούμε τα νέα ταλέντα, οπότε προσπαθώ να το κάνω κι αυτό.
Κοιτάζοντας το χώρο σας, είναι προφανές ότι ολόκληρη η ζωή σας πρέπει να έχει επηρεαστεί βαθιά από την τέχνη. Με ποιους τρόπους θα λέγατε ότι η συλλογή έργων τέχνης έχει επηρεάσει τη ζωή σας και την ευρύτερη οπτική σας;
Η τέχνη έχει σίγουρα επηρεάσει τη ζωή και την προοπτική μου. Μεγάλωσα συλλέγοντας έργα τέχνης, επενδύοντας σε τέχνη, ασχολούμενος με την τέχνη και συμβουλεύοντας για τέχνη, οπότε μέσω αυτής, έχω καλλιεργήσει τα δικά μου αυθεντικά κριτήρια που μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες πτυχές της καθημερινότητάς μου, από τον τρόπο που διακοσμώ το σπίτι μου μέχρι τον τρόπο που έχω επιλέξει να χτίσω και να ενισχύσω την προσωπικότητά μου.
Είναι ορθό να υποθέσουμε ότι έχετε συναισθηματική σχέση με κάθε ένα από τα κομμάτια της συλλογής σας;
Ναι. Τα περισσότερα έργα τέχνης στη συλλογή μου έχουν συναισθηματικό υπόβαθρο. Αν είστε λάτρης της τέχνης, δεν μπορείτε εύκολα να διαχωρίσετε το συναίσθημα από την τέχνη, αφού η τέχνη έχει τη θεϊκή ικανότητα να δημιουργεί συναισθήματα από μόνη της.
Κάθε έργο τέχνης που κατέχω φέρει μια ιστορία που μου θυμίζει μια συγκεκριμένη στιγμή ή περίσταση, ένα πρόσωπο, ένα συναίσθημα ή έναν τόπο.
Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που σκέφτεται να ξεκινήσει μια συλλογή έργων τέχνης;
Θα του έλεγα να προχωρήσει σιγά-σιγά: να μελετήσει τον καλλιτέχνη και την καριέρα του- να ζητά πάντα αποδείξεις για την προέλευση και τη γνησιότητα ενός έργου τέχνης. Και, φυσικά, θα πρέπει να συλλέγει έργα τέχνης που απευθύνονται στις δικές του αισθητικές προτιμήσεις - τα θέματα, τα χρώματα, τις τεχνοτροπίες και τα υλικά που του αρέσουν.
Πώς επιλέγετε τον χώρο που θα κρεμάσετε ή θα τοποθετήσετε κάθε έργο τέχνης;
Συνήθως έχω εκ των προτέρων μια ιδέα για το πού πρέπει να τοποθετήσω ένα έργο τέχνης, αλλά στην πραγματικότητα με καθοδηγεί το ίδιο το έργο. Μερικές φορές είναι θέμα δοκιμής και λάθους μέχρι να βρω το τέλειο σημείο. Τα γύρω αντικείμενα και τα άλλα έργα τέχνης αποτελούν επίσης σημαντικό παράγοντα όταν αναζητάτε την καταλληλότερη θέση για μια νέα προσθήκη στη συλλογή σας.
Αλλάζετε ή αντικαθιστάτε συχνά τα έργα της συλλογής σας;
Όταν είσαι παθιασμένος με κάτι, δεν μπορείς ποτέ να νιώθεις απόλυτα ικανοποιημένος, οπότε υπάρχει πάντα χώρος για αλλαγές και πειραματισμούς.
Κάθε τόσο μπορεί να αντικαθιστώ ένα έργο με ένα άλλο, απλά για να φρεσκάρω τον εσωτερικό χώρο ή τους εξωτερικούς χώρους. Είναι κάτι που τόσο η σύζυγός μου, ιστορικός τέχνης, όσο και εγώ απολαμβάνουμε, ειδικά όταν αποκτούμε ένα νέο έργο!
(Φωτογραφίες: Μιχάλης Κυπριανού)
(Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στη φετινή έκδοση του "The Cyprus Journal of Wealth Management" της Eurobank Cyprus, την οποία δημοσίευσε η IMH. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το άρθρο. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρο το περιοδικό online).