Powered by

Μ. Χατζηπαντέλα: Κόκκινη γραμμή η πρόταση για την Ενιαία Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας Εταιρειών (CCCTB)

Κόκκινη γραμμή αποτελεί για τον ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(ΕΛΚ) Μιχάλη Χατζηπαντέλα, η πρόταση για την Ενιαία Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας Εταιρειών (CCCTB).

Όπως εξηγεί, η CCCTB στοχεύει στην ενοποίηση των φορολογικών κανόνων για τις εταιρείες στην Ε.Ε., κάτι που ενδεχομένως μπορεί να έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο, μειώνοντας τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (FDI).

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρεται στις προτεραιότητες που θέτει ως ευρωβουλευτής σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας και του επιχειρείν, σημειώνοντας πως ένας από τους κύριους στόχους του είναι να προωθήσει μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Κύπρο, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε χρηματοδότηση για μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις (startups).

Ταυτοχρόνως, ψηλά στις επιδιώξεις του-ανάμεσα σε άλλα- βρίσκεται η μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και η απλούστευση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις, καθιστώντας την Κύπρο ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, αξιοποιώντας, όπως επισημαίνει, την εμπειρία του ως επαγγελματίας ελεγκτής.

Όλα τα πιο πάνω, υποδεικνύει ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, θα πρέπει να συμβαδίζουν με τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία, κάτι που-όπως τονίζει- αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την οικονομία της Κύπρου, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την καινοτομία σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η κυκλική οικονομία.

Πώς σκοπεύετε να συμβάλετε στην προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομίας της Κύπρου με την παρουσία σας στην Ευρωβουλή;

Ως νέος Eυρωβουλευτής, με φιλελεύθερο οικονομικό υπόβαθρο, έχω σκοπό να συμβάλω στην ενίσχυση της οικονομίας της Κύπρου αξιοποιώντας πλήρως τη συμμετοχή μου στις νευραλγικές επιτροπές που συμμετέχω, όπως η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (ECON), η Υποεπιτροπή Φορολογικών Θεμάτων (FISC), η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE), η Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), και η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI).

Θα εργαστώ για την προώθηση πολιτικών που ενισχύουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ ένας από τους κύριους στόχους μου είναι να προωθήσω μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Κύπρο, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε χρηματοδότηση για μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις (startups).

Επίσης, θα υποστηρίξω τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την απλούστευση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις, καθιστώντας την Κύπρο ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, αξιοποιώντας την εμπειρία μου ως επαγγελματίας ελεγκτής.

Μέσα από τη συμμετοχή μου στην Επιτροπή Φορολογικών Θεμάτων, επιθυμώ να προωθήσω μέτρα για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και για τη δημοσιονομική διαφάνεια.

Επιπλέον, θέλω να ενισχύσω τη συνεργασία μεταξύ του πανεπιστημιακού τομέα και της βιομηχανίας στην Κύπρο, προωθώντας την έρευνα και την ανάπτυξη.

Θα επιδιώξω την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για έργα που αφορούν την καινοτομία και την τεχνολογία, καθώς και την υιοθέτηση νέων ενεργειακών λύσεων που θα μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας.

Η αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης για την Ευρωπαϊκή ενεργειακή αλυσίδα εφοδιασμού είναι μία προτεραιότητα για την κοινοβουλευτική μου θητεία.

Περαιτέρω, επιθυμώ να διεκδικήσω χρηματοδοτήσεις και προγράμματα που θα στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου, με δίκαιη κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων και έμφαση στην υποστήριξη περιφερειακών και τοπικών έργων υποδομής. Αυτά τα μέτρα θα μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

Όλα τα πιο πάνω θα πρέπει να συμβαδίζουν με τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία, κάτι που αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την οικονομία της Κύπρου, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την καινοτομία σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η κυκλική οικονομία.

Ο ιδιωτικός τομέας είναι καθοριστικός παράγοντας για την οικονομία. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για ώθηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα;

Έχω δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα και έτσι κατανοώ τη σημασία του για την οικονομία μας. Καταρχάς, θα εργαστώ για τη βελτίωση της πρόσβασης των κυπριακών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα χρηματοδότησης, προωθώντας μέτρα που θα διευκολύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επωφεληθούν από ευρωπαϊκά επενδυτικά ταμεία και προγράμματα, όπως το COSME και το Horizon Europe.

Η αύξηση της χρηματοδότησης θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να επεκταθούν.

Ταυτόχρονα, επιθυμώ να προωθήσω την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, δημιουργώντας ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Επιπλέον, θα επικεντρωθώ στην προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας, με σκοπό να βελτιωθεί το πλαίσιο για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων. Η επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη μπορεί να καταστήσει την Κύπρο κέντρο καινοτομίας στην περιοχή.

Όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις με άλλες αγορές, οφείλουμε να στηρίξουμε την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων μας, διευκολύνοντας την πρόσβαση τους σε νέες αγορές και την προώθηση κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Τέλος, αποτελεί προτεραιότητα για εμένα η βελτίωση της ψηφιακής υποδομής και της ψηφιακής οικονομίας, ενισχύοντας την αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας μας.

Ποια είναι μια οικονομική πολιτική που θεωρείτε «κόκκινη γραμμή» και δεν θα υποστηρίζατε ή ψηφίζατε;

Μια κόκκινη γραμμή είναι η πρόταση για την Ενιαία Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας Εταιρειών (CCCTB). Η CCCTB στοχεύει στην ενοποίηση των φορολογικών κανόνων για τις εταιρείες στην ΕΕ, κάτι που ενδεχομένως μπορεί να έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο, μειώνοντας τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (FDI).

Αυτό θα επηρέαζε ιδιαίτερα τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αφού θα υπονόμευε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κυπριακής οικονομίας, οδηγώντας σε μετακινήσεις επιχειρήσεων σε άλλες χώρες.

Επιπλέον, θα επιδείνωνε τη δημοσιονομική θέση της Κύπρου, αφού θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα για την κυβέρνηση.

Η CCCTB, αν και στοχεύει στη δημιουργία ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος στην ΕΕ, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για μικρές, ανοιχτές οικονομίες όπως η Κύπρος που εξαρτώνται από ευνοϊκές φορολογικές πολιτικές για την προσέλκυση επενδύσεων.

Πιστεύω ακράδαντα στη συζήτηση και τη συνεργασία με τους εταίρους μας για την κατάληξη στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το κοινό καλό των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτό κατά νου, και με τις απαραίτητες τροπολογίες και συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές, θεωρώ ότι κάθε δυνατή οικονομική, και πολιτική, πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα για όλα τα μέλη της.

Για αυτό τον λόγο, θα επαγρυπνώ ούτως ώστε να μπορώ να αντιδρώ σε κάθε δυνατή πολιτική που μπορεί να επηρεάζει την Κύπρο, είτε έμμεσα είτε άμεσα.

Σκοπός μου είναι να βρίσκω λύσεις που θα εξυπηρετούν, τόσο το Κυπριακό συμφέρον όσο και το κοινό Ευρωπαϊκό μας όραμα.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου που εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξή της και την άνοδο του ΑΕΠ της;

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat, η Κύπρος επενδύει λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ της στην έρευνα και ανάπτυξη, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κυμαίνεται περίπου στο 2%.

Παρά τις διάφορες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των startups, όπως τα προγράμματα χρηματοδότησης από την ΕΕ, η Κύπρος δεν έχει ακόμη δημιουργήσει ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας.

Θεωρώ ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και που εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη της.

Ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και συνεργασίες με τη βιομηχανία και τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να δημιουργήσουν ένα ισχυρότερο οικοσύστημα καινοτομίας, έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή, χρειάζεται η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης σε τομείς τεχνολογίας και καινοτομίας και η προώθηση προγραμμάτων STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) στα σχολεία, στα πανεπιστήμια αλλά και σε προγράμματα δια βίου μάθησης για επαγγελματίες κάθε ηλικίας και τομέα.

Ποιος είναι, κατά τη γνώμη σας, ο τομέας της οικονομίας που υποβαθμίζεται και πιστεύετε ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω;

Σε συνέχεια της απάντησης μου στην προηγούμενη ερώτηση, κατά τη γνώμη μου, ο τομέας της κυπριακής οικονομίας που υποβαθμίζεται και πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω είναι ο τομέας της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας.

Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, ο τομέας αυτός εξακολουθεί να υστερεί συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, ο τομέας της κυκλικής οικονομίας και της βιοοικονομίας μπορούν να ενισχυθούν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίες, επενδυτικές ευκαιρίες καθώς και έσοδα για τον ιδιωτικό τομέα και το κράτος.

Για παράδειγμα, σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Ολλανδία, έχει δημιουργηθεί μία τεράστια αγορά επεξεργασίας και πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών που απορρέουν από τα απόβλητα και διάφορα άλλα υλικά και αποθέματα που δημιουργούνται από τις καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές υπηρεσίες.

Αυτά τα προϊόντα, αντί να αποβάλλονται απλά χωρίς οικονομικό όφελος, επεξεργάζονται και χρησιμοποιούνται για άλλες υπηρεσίες και προϊόντα, δημιουργώντας μία νέα αγορά από πρώτες ύλες που προηγουμένως δεν είχαν καμία αξία.

Συνεργασίες που θα βοηθήσουν την πατρίδα μας

Πέραν της πολιτικής ομάδας στην οποία ανήκετε, με ποιους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς στην Ευρωβουλή θα επιδιώξετε συνεργασία;

Θα συνεργαστώ με όλους όσοι μπορούν να στηρίξουν και να βοηθήσουν την Κύπρο, είτε σε θέματα οικονομίας, είτε στο εθνικό μας πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Ως δημοκράτης, είμαι περήφανος που συμμετέχω στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου και ισχυρότερου σχηματισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Δεν επιθυμώ να συνεργαστώ με ακραία στοιχεία που υποβαθμίζουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία και που δεν σέβονται τις κοινές αρχές και αξίες των ευρωπαϊκών κρατών.

Εντούτοις, εκεί και όπου μπορώ να πετύχω συνεργασίες που θα βοηθήσουν την πατρίδα μας, δεν θα διστάσω να το κάνω. Απέδειξα μέσω της θητείας μου ως Υπουργός της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη ότι μπορώ να πετύχω τις απαραίτητες συνεργασίες και ισορροπίες για το συμφέρον τόσο της πατρίδας μου όσο και της Ευρώπης.

Ποια είναι μια συμβουλή που πήρατε από επανεκλεγέντες για να εισακούγεστε περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Έχω λάβει πολλές συμβουλές, τόσο από πολιτικούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και πολιτικούς από άλλους χώρους. Επιλέγω να συγκεντρωθώ στις συμβουλές για πιο ενεργή συμμετοχή σε ανησυχίες και προβλήματα άλλων χωρών, αλλά και συμβουλές περί αξιοπιστίας και ακεραιότητας.

Για να επιτύχουμε τη στήριξη στα δικά μας προβλήματα, οφείλουμε να στηρίξουμε τους συναδέλφους στα δικά τους. Αυτό, εξάλλου, έχω πράξει και ως υπουργός, επιτυγχάνοντας μεγάλες νίκες για την Κύπρο ακόμη και απέναντι σε μεγάλα κράτη.

Στηρίζοντας τους εταίρους μας σε θέματα που δεν αφορούν αποκλειστικά την Κύπρο, μας επιτρέπει να πετύχουμε τη δική τους στήριξη σε δικά μας προβλήματα, όπως το εθνικό μας πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Σε αυτή τη βάση, η διατήρηση της αξιοπιστίας και της ειλικρινούς επικοινωνίας με τους πολίτες και τους συναδέλφους αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία για μια επιτυχημένη και χρήσιμη πολιτική πορεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θα είμαι ειλικρινής με τους πολίτες, ακόμα και όταν η αλήθεια είναι δύσκολη. Με αυτό τον τρόπο πολιτεύομαι μέχρι τώρα εξάλλου, χτίζοντας μία σχέση μέσω διαφάνειας και ειλικρίνειας.

Επίσης, θέλω να ακούω τους ανθρώπους τους οποίους εξυπηρετώ, να κατανοώ τις ανησυχίες και τις ανάγκες τους, για να μπορώ να λαμβάνω αποφάσεις που θα έχουν ουσιαστικά θετικό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών μας.

Δειτε Επισης

Αυτά είναι τα 19 σχέδια για ανέργους και εργαζομένους που θα «τρέξει» η ΑνΑΔ το 2025-Όλες οι πληροφορίες
H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Με εβδομαδιαίες ζημιές 0,68% έκλεισε το Χρηματιστήριο
Επιδοτήσεις σε 28.000 άτομα μέσα σε 18 ημέρες από τον ΚΟΑΠ-«Άθλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Πλεόνασμα €867,5 εκατ. για γενική κυβέρνηση το γ΄ τρίμηνο-Πού οφείλεται η αύξηση των συνολικών εσόδων
Τα είπε με την Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ο Κεραυνός-Αντάλλαξαν αποψείς για θέματα των αρμοδιοτήτων της
Ξεκίνησε από την Κύπρο την πανευρωπαϊκή περιοδεία του σε παράκτιες περιοχές ο Καδής-Συναντήθηκε με ψαράδες
Επέκταση ισχύος για το σχέδιο πολεοδομικών κινήτρων προς ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας
Δάνειο €200 εκατ. από ΕΤΕπ για μερική χρηματοδότηση οδικών έργων-Έπεσαν οι υπογραφές
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μιλά για το επενδυτικό ταξίδι της Κύπρου-«Εξαιρετικό κλίμα και αύξηση ενδιαφέροντος»