Ένας τραπεζικός όμιλος με €100 δισ. ενεργητικό-Οι επόμενες κινήσεις της Eurobank στην Ελληνική και η συγχώνευση

Έχοντας προ πολλού και με διάφορες ευκαιρίες δώσει το στίγμα πορείας και οριοθετήσει την γραμμή πλεύσης που εμπερικλείει ο στρατηγικός σχεδιασμός της για την Ελληνική Τράπεζα, η Eurobank A.E. ανακοίνωσε χθες το αποτέλεσμα της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης που υπέβαλε για την απόκτηση μέχρι και του 100% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η άμεση συμμετοχή της Eurobank A.E. στην Ελληνική ανήλθε σχεδόν στο 55,9%(σ.σ. 55,886%-230.701.000 μετοχές), με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank A.E. Φωκίων Καραβία να υποδεικνύει-σε δήλωσή του με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο του 2024-,πως ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη λογιστική ενοποίηση της Ελληνικής, που θα δημιουργήσει έναν τραπεζικό όμιλο με €100 δισ. ενεργητικό.

Η επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης της δημόσιας πρότασης βρίσκει την Eurobank A.E. να ετοιμάζεται να βάλει για τα καλά και ουσιαστικά την σφραγίδα της στην Ελληνική, με το μεγάλο ενδιαφέρον να στρέφεται πλέον στην επερχόμενη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας που προγραμματίζεται για τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Όλες οι πληροφορίες, θέλουν την Eurobank A.E.-ως μέτοχος πλειοψηφίας- να προτείνει κατά την γενική συνέλευση τον διορισμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, την ίδια ώρα που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις προθέσεις της βρίσκεται και η μετακίνηση υψηλόβαθμων στελεχών της-τόσο από την Eurobank Κύπρου όσο και από τον ευρύτερο όμιλο-για την διεύθυνση της Ελληνικής.

Πρόκειται ουσιαστικά για κινήσεις αλλαγής της διοίκησης και διεύθυνσης της Ελληνικής, κάτι εξάλλου που και στο κείμενο της δημοσίας πρότασης που υπέβαλε η Eurobank καθιστούσε ξεκάθαρο διά της αναφοράς ότι «μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης προτίθεται να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που προβλέπει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο και να προτείνει την αντικατάσταση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου».

Βεβαίως, αυτό που το στρατηγικό πλάνο της Eurobank Α.Ε. περιέχει ως βασικό ζητούμενο στην πορεία υλοποίησης των σχεδιασμών της για την Ελληνική δεν είναι άλλο από την συγχώνευσή της με την θυγατρική που εδώ και χρόνια και με άκρως πετυχημένη παρουσία διατηρεί στο νησί μας, την Eurobank Κύπρου.

«Η Eurobank δύναται να εξετάσει το ενδεχόμενο συγχώνευσης της εν λόγω θυγατρικής με την Ελληνική, σε περίπτωση που αποκτήσει ικανό ποσοστό», αναφερόταν στο κείμενο της δημόσιας πρότασης, με την πραγματικότητα να είναι πως το περίπου 56% που με την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης πλέον κατέχει δεν μοιάζει ικανό ή αρκετό να της επιτρέψει να προχωρήσει απρόσκοπτα και άμεσα στην υλοποίηση μιας τέτοιας κίνησης.

Και τούτο, αφού για τη λήψη στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεων, όπως είναι ακριβώς μια ενδεχόμενη συγχώνευση, χρειάζεται βάσει του καταστατικού της Ελληνικής το 75%.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις ενστάσεις τις οποίες διατηρούν, τόσο η Demetra(21,3%) ως ο δεύτερος αυτή τη στιγμή μεγαλομέτοχος στην τράπεζα όσο και η ΕΤΥΚ, η οποία μέσω διαφόρων ταμείων της κατέχει γύρω στο 11%, φαίνεται να καθιστά το όλο εγχείρημα μια δύσκολη εξίσωση.

Με δεδομένη έτσι και τη δήλωση της Eurobank Α.Ε. στο έγγραφο δημόσιας πρότασης ότι δεν προτίθεται να αποκτήσει επιπλέον μετοχές στην Ελληνική για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών μετά από τη λήξη της περιόδου αποδοχής, το κατά πόσο και πώς θα καταφέρει να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις για την συγχώνευση είναι ένα κομβικής σημασίας κρίσιμο ερώτημα στο οποίο ο χρόνος θα απαντήσει.

Το σίγουρο είναι πως ευρισκόμενη η Ελληνική σε ένα τεράστιο πανευρωπαϊκού εκτοπίσματος τραπεζικό όμιλο όπως είναι αυτός της Eurobank, μόνο θετικά για την τράπεζα και κατ’ επέκταση οφέλη για την οικονομία της Κύπρου μπορούν να προκύψουν.

Γι’ αυτό και όπως τονίζεται αρμοδίως, η υλοποίηση του οράματος βάσει του οποίου αποφάσισε να επενδύσει στην τράπεζα προφανώς και θα ήταν ό,τι καλύτερο για όλους να προχωρήσει χωρίς αχρείαστα πισωγυρίσματα και χωρίς αχρείαστες καθυστερήσεις...

Δειτε Επισης

Fitch: Αναβάθμισε την αξιολόγηση στήριξης μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας σε «bb» λόγω Eurobank
«Ανοίγουν βιβλία» στις ξένες αγορές οι ελληνικές τράπεζες-Τα τρία κρίσιμα road shows
Ουνς (ΕΚΤ) για μειώσεις επιτοκίων: To be continued, αλλά προσοχή στον πληθωρισμό
Επιτόκια: Το στίγμα πορείας που έδωσε η Λαγκάρντ και γιατί είναι δύσκολη νέα μείωση από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο
Μ. Ζαχαριάδης: Αναμένεται πτώση καταθετικών επιτοκίων, σταθεροποίηση δανειστικών-Οι εκτιμήσεις του Καθ. Οικονομικών
Μειώνει το επιτόκιο κατά 0.60% η Τράπεζα Κύπρου-Απόφαση με σημαντική θετική επίδραση στους πελάτες της
Τράπεζα Κύπρου: Back to Athens με συντριπτικό «ναι» από τους μετόχους-Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Τάκης Αράπογλου: Τα τέσσερα «συν» από την επανεισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Ελληνική Τράπεζα: Μειωμένο εισαγωγικό επιτόκιο και ωφελήματα για δάνειο πρώτης κατοικίας
«Bye» London, «καλησπέρα» Αθήνα…Οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου σφραγίζουν την επιστροφή στο ΧΑ