Δυσαρέσκεια τυροκόμων για το νέο διάταγμα για το χαλλούμι-Πάνε σε έκτακτη γενική συνέλευση

Ανησυχία για το μέλλον των εξαγωγών του χαλλουμιού ΠΟΠ, μετά τις νέες ποσοστώσεις εκφράζουν οι τυροκόμοι, τονίζοντας ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να στηρίζονται σε πραγματικά και μετρήσιμα στοιχεία.

Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου θα επιδιώξει συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ οι τελικές αποφάσεις του Συνδέσμου θα ληφθούν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του.

Σε ανακοίνωση του ΣΤΚ υπογραμμίζεται ότι το σημερινό διάταγμα για τον καθορισμό της ποσόστωσης για το χαλλούμι ΠΟΠ έρχεται δυστυχώς σε σύγκρουση με τη θέση που είχε ο Σύνδεσμος επανειλημμένα συζητήσει τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με την Υπουργό Γεωργίας, ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να στηρίζονται σε πραγματικά και μετρήσιμα στοιχεία, εξηγώντας ότι τα στοιχεία αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν την καταμέτρηση του αιγοπρόβειου γάλακτος κατ’ αντίστοιχο τρόπο που γίνεται εδώ και χρόνια για το αγελαδινό γάλα.

«Ο καθορισμός των ποσοστών 15% και 30% κατά τη ξηρή και την παραγωγική περίοδο αντίστοιχα, δεν στηρίζεται σε μετρήσιμα στοιχεία και εύλογα προκαλεί ανησυχία για το μέλλον των εξαγωγών του χαλλουμιού ΠΟΠ. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, οι διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος δεν ξεπερνούν το 10% και το 25% για τις δύο περιόδους», σχολιάζει σχετικά ο Σύνδεσμος Τυροκόμων.

Από την άλλη, οι στόχοι της κυβέρνησης, όπως έχουν δηλωθεί δια στόματος της Υπουργού Γεωργίας, για διατήρηση του χαλλουμιού ως το κύριο εξαγωγικό προϊόν και, παράλληλα, τη διατήρηση του ΠΟΠ, το οποίο διασφαλίζει τη δυναμική του προϊόντος, βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους τους τυροκόμους.

«Θα πρέπει ωστόσο και οι ενέργειες όλων να στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση και όχι προς την αντίθετη. Και η σωστή κατεύθυνση είναι να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η καταγραφή του αιγοπρόβειου γάλακτος, έτσι ώστε να υπάρχουν ποσοτικά δεδομένα από το λογισμικό, τα οποία να καθορίζουν και τις ποσοστώσεις», διευκρινίζουν σχετικά οι τυροκόμοι.

Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου, τα μέλη του οποίου αναπτύσσουν, εξελίσσουν, επενδύουν και εμπορεύονται το χαλλούμι ΠΟΠ σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, παραμένουν προσηλωμένοι στην προσπάθεια τόσο για προστασία του εθνικού μας προϊόντος όσο και για τη διαφύλαξη και περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών, οι οποίες φέρνουν στη χώρα μας πέραν των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

«Θα επιδιώξουμε συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας τις αμέσως επόμενες ημέρες για να συζητήσουμε τα πιο πάνω, ενώ οι τελικές αποφάσεις του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, θα ληφθούν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του», τονίζει καταληκτικά σε ανακοίνωσή του ο ΣΤΚ.

Δειτε Επισης

Τα έσοδα του κράτους από φόρους και οι τέσσερις δράσεις για ενίσχυση των επιπέδων είσπραξης από το Τμ. Φορολογίας
Οι δύο καινοτόμες πλωτές κατασκευές σίτισης ψαριών της Levantina Fish στη θαλάσσια περιοχή Βασιλικού (pics)
Άρχισαν οι ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία λόγω της κατάστασης στο Ισραήλ-Ανησυχούν οι ξενοδόχοι
Οι προορισμοί όπου ταξιδεύουν οι Κύπριοι-Η πρώτη χώρα με διαφορά και ποιες άλλες αποτελούν πόλο έλξης
Η διαδρομή του προϋπολογισμού στη Βουλή-Η πορεία που θα ακολουθήσει από την Επ. Οικονομικών έως την Ολομέλεια
Επιχειρείν πέρα απ' τα σύνορα...To success story τεσσάρων κυπριακών εταιρειών που κατέκτησαν τον κόσμο
Καρολίνα Πελενδρίτου-Γιώργος Καλλής στο Inspire 2024: Μετατρέποντας την αμφισβήτηση σε κίνητρο
Οι νέοι ηγέτες φέρνουν την αλλαγή-Το όραμα, η καταξίωση και η διαφοροποίηση στο Inspire 2024
Πέντε νέοι επιχειρηματίες στο Inspire 2024-Μοιράστηκαν εμπειρίες και έδωσαν συμβουλές
Η αξία και ο ρόλος των ESG για τις επιχειρήσεις… «Καυτή» συζήτηση στο Inspire 2024