Δυσαρέσκεια τυροκόμων για το νέο διάταγμα για το χαλλούμι-Πάνε σε έκτακτη γενική συνέλευση

Ανησυχία για το μέλλον των εξαγωγών του χαλλουμιού ΠΟΠ, μετά τις νέες ποσοστώσεις εκφράζουν οι τυροκόμοι, τονίζοντας ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να στηρίζονται σε πραγματικά και μετρήσιμα στοιχεία.

Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου θα επιδιώξει συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ οι τελικές αποφάσεις του Συνδέσμου θα ληφθούν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του.

Σε ανακοίνωση του ΣΤΚ υπογραμμίζεται ότι το σημερινό διάταγμα για τον καθορισμό της ποσόστωσης για το χαλλούμι ΠΟΠ έρχεται δυστυχώς σε σύγκρουση με τη θέση που είχε ο Σύνδεσμος επανειλημμένα συζητήσει τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με την Υπουργό Γεωργίας, ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να στηρίζονται σε πραγματικά και μετρήσιμα στοιχεία, εξηγώντας ότι τα στοιχεία αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν την καταμέτρηση του αιγοπρόβειου γάλακτος κατ’ αντίστοιχο τρόπο που γίνεται εδώ και χρόνια για το αγελαδινό γάλα.

«Ο καθορισμός των ποσοστών 15% και 30% κατά τη ξηρή και την παραγωγική περίοδο αντίστοιχα, δεν στηρίζεται σε μετρήσιμα στοιχεία και εύλογα προκαλεί ανησυχία για το μέλλον των εξαγωγών του χαλλουμιού ΠΟΠ. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, οι διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος δεν ξεπερνούν το 10% και το 25% για τις δύο περιόδους», σχολιάζει σχετικά ο Σύνδεσμος Τυροκόμων.

Από την άλλη, οι στόχοι της κυβέρνησης, όπως έχουν δηλωθεί δια στόματος της Υπουργού Γεωργίας, για διατήρηση του χαλλουμιού ως το κύριο εξαγωγικό προϊόν και, παράλληλα, τη διατήρηση του ΠΟΠ, το οποίο διασφαλίζει τη δυναμική του προϊόντος, βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους τους τυροκόμους.

«Θα πρέπει ωστόσο και οι ενέργειες όλων να στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση και όχι προς την αντίθετη. Και η σωστή κατεύθυνση είναι να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η καταγραφή του αιγοπρόβειου γάλακτος, έτσι ώστε να υπάρχουν ποσοτικά δεδομένα από το λογισμικό, τα οποία να καθορίζουν και τις ποσοστώσεις», διευκρινίζουν σχετικά οι τυροκόμοι.

Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου, τα μέλη του οποίου αναπτύσσουν, εξελίσσουν, επενδύουν και εμπορεύονται το χαλλούμι ΠΟΠ σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, παραμένουν προσηλωμένοι στην προσπάθεια τόσο για προστασία του εθνικού μας προϊόντος όσο και για τη διαφύλαξη και περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών, οι οποίες φέρνουν στη χώρα μας πέραν των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

«Θα επιδιώξουμε συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας τις αμέσως επόμενες ημέρες για να συζητήσουμε τα πιο πάνω, ενώ οι τελικές αποφάσεις του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, θα ληφθούν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του», τονίζει καταληκτικά σε ανακοίνωσή του ο ΣΤΚ.

Δειτε Επισης

Προ των πυλών μεγάλη οικιστική ανάπτυξη από το My Mall Λεμεσού-Προς ολοκλήρωση το Leptos Limassol Park
Μάκης Κετώνης: Το ταξίδι στην αειφορία και το επόμενο κεφάλαιο μιας συναρπαστικής επαγγελματικής διαδρομής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Βελτιώνεται η φήμη και η αξιοπιστία της Κύπρου, προσελκύουμε ποιοτικές επενδύσεις
Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Εννέα κορυφαίες εταιρείες με έδρα την Κύπρο που υιοθέτησαν εργαλεία AI
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου και ο δρόμος για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης
Familychef: Πλάνα...διατροφής και μια εταιρεία που έχει ως στόχο οι πελάτες της να μάθουν να τρώνε σωστά
Έτσι θα διαμορφωθεί ο χώρος που δεσπόζει το ιστορικό εργοστάσιο της ΚΕΑΝ στη Λεμεσό (photos)
Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%