Μελέτη: Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να κλείσει παγκοσμίως το έμφυλο χάσμα

Πέντε ολόκληρες γενιές θα χρειαστούν προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα με τους σημερινούς ρυθμούς, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει, ο κόσμος έχει καταφέρει να καλύψει το χάσμα κατά 68,5% προς την πλήρη ισότητα των φύλων, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το χάσμα έχει κλείσει κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με πέρυσι.

Πιο συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Έκθεση για το Χάσμα μεταξύ των Φύλων 2024, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες, αποκαλύπτει ότι με τους σημερινούς ρυθμούς θα χρειαστούν άλλα 134 χρόνια -που αντιστοιχούν σε πέντε γενιές- προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα των φύλων. Η αντίστοιχη μέτρηση το 2023 είχε δείξει 131 χρόνια.

Σε νέα έκθεσή του, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) αναφέρει ότι η παγκόσμια ανισότητα ανάμεσα στα φύλα μειώθηκε οριακά κατά το προηγούμενο έτος, καθώς η μείωση αυτή έγινε με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι στο παρελθόν.

Ωστόσο, σύμφωνα με το WEF, το εκλογικό έτος 2024 παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Κι αυτό γιατί ο φετινός «σαρωτικός» εκλογικός κύκλος που υπάρχει στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη θα μπορούσε να μειώσει το έμφυλο χάσμα, ενισχύοντας την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτικής. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2158 για την ισότητα. Η ώρα για αποφασιστική δράση είναι τώρα», δήλωσε η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF.

Η Παγκόσμια Έκθεση του WEF για το έμφυλο χάσμα διανύει το 18ο έτος της και αποτελεί έναν ετήσιο δείκτη, που έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της ισότητας των φύλων. Καταγράφει και συγκρίνει το χάσμα ανάμεσα στα φύλα στην οικονομική συμμετοχή και τις ευκαιρίες, στα εκπαιδευτικά επιτεύγματα / επίπεδο, στην υγεία και την επιβίωση, καθώς και στην πολιτική συμμετοχή.

Η τελευταία θεωρείται ένας τομέας με έντονες ανισορροπίες, ωστόσο -όπως επισημαίνει το CNBC– με περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει δικαίωμα ψήφου σε δεκάδες εκλογικές αναμετρήσεις φέτος, θεωρείται επίσης ένας τομέας με σημαντικές δυνατότητες.

Σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων στις χώρες του κόσμου, η Ισλανδία θεωρείται η χώρα με τη μεγαλύτερη ισότητα για 15η συνεχή χρονιά, αλλά και η μοναδική χώρα που έχει καλύψει το 93,5% του χάσματος μεταξύ των φύλων.

Ακολουθούν η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ν. Ζηλανδία, η Σουηδία, η Νικαράγουα, η Γερμανία, η Ναμίμπια, η Ιρλανδία και η Ισπανία. Συνολικά, αυτές οι δέκα χώρες έχουν καλύψει τουλάχιστον το 80% του χάσματος στις κοινωνίες τους.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να ηγείται σε περιφερειακό επίπεδο, με ποσοστό ισότητας 75%, ελαφρώς μπροστά από τη Β. Αμερική, που ακολουθεί έχοντας καλύψει το 74,8% του χάσματος. Η Λατινική Αμερική κατατάσσεται στην τρίτη θέση με 74,2%, έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη.

Σε Ανατολική Ασία και Ειρηνικό το ποσοστό φτάνει το 69,2%, ελαφρώς μπροστά από την Κεντρική Ασία (69,1%), την Υποσαχάρια Αφρική (68,4%) και τη Νότια Ασία (63,7%).

Η Μέση Ανατολή και η Β. Αφρική βρίσκονται στην τελευταία θέση, με 61,7%.

Δειτε Επισης

Το στίγμα πολιτικών της νέας υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας...«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»
Ebury: Το δολάριο υποχωρεί καθώς αμβλύνονται οι πολιτικές ανησυχίες στην Ευρώπη
Γερμανία: Μείωση εξαγωγών περισσότερο από το αναμενόμενο λόγω αδύναμης ζήτησης
Συμφωνία συγχώνευσης της Paramount με την Skydance
Οι πρώτες αντιδράσεις στις αγορές μετά τη διφορούμενη νίκη Μελανσόν-Απώλειες για το ευρώ
Η μεγαλύτερη γεωργική επένδυση της Ιταλίας στη νότια Μεσόγειο-Συμφωνία €420 εκ. με την Αλγερία
Με το δεξί η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου στην Βουλγαρία... Σχεδόν ένα εκατομμύριο αφίξεις τον Ιούνιο
Κάτω από διπλή πίεση η Γαλλία για την συγκράτηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του υψηλού χρέους
Βρετανία: Οι επιπτώσεις της πολιτικής αλλαγής σε χρηματιστήριο, ακίνητα, επενδύσεις
Σε χαμηλό τετραμήνου το Bitcoin παρά το ανοδικό ρεκόρ στις μετοχές