Ηλεκτρική διασύνδεση: Το νέο πισωγύρισμα, η μεγαλύτερη ανησυχία και ποια τα επόμενα βήματα

Σε νέες μεγάλες περιπέτειες φαίνεται να έχει εισέλθει το μεγαλεπήβολο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, συνολικού ύψους 1,9 δις ευρώ, υπό το πρίσμα της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) να απορρίψει το αίτημα του ΑΔΜΗΕ για έναρξη της αποπληρωμής του κόστους του Great Sea Interconnector από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Μάλιστα, όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, η απόφαση της ΡΑΕΚ καθιστά το έργο μη βιώσιμο, και «εάν δεν αλλάξει τις αμέσως επόμενες ημέρες, το έργο θα σταματήσει».

Οι αναφορές αυτές θορύβησαν την Κυβέρνηση, η οποία πλέον αναμένει και τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επενδύσει ένα σημαντικό ποσό στο έργο, το οποίο ανέρχεται στα 657 εκατομμύρια ευρώ.

Γιατί ανησυχεί ο Παπαναστασίου

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι οι αντιδράσεις του φορέα υλοποίησης τον ανησυχούν.

«Με ανησυχούν, όμως, περισσότερο εκείνοι που έχουν βάλει και το περισσότερο χρήμα, που είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημείωσε, για να συμπληρώσει πως εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να διαπιστωθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την απόφαση της ΡΑΕΚ.

Και αυτό, παρόλο που-όπως εμφανίστηκε πεπεισμένος ο Γιώργος Παπαναστασίου-, και η ΡΑΕΚ θα είναι σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς αξιολόγηση του όποιου κινδύνου ενδεχομένως υπάρχει.

«Ο φορέας υλοποίησης έχει εκφράσει τις θέσεις του. Ήθελε κάτι άλλο, γίνεται κάτι διαφορετικό και υπάρχει η αντίδρασή του, την οποία την βρίσκω εύλογη, όχι κατ’ ανάγκη σε περιεχόμενο», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να γίνει η επικοινωνία με την Κομισιόν, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, πιθανότατα τη Δευτέρα (8/7) ή την Τρίτη (9/7), σημειώνοντας πως «την Πέμπτη (11/7) θα είναι στην Κύπρο και ο ΑΔΜΗΕ για να μας παρουσιάσει τη μελέτη κόστους-οφέλους, από την οποία θα εξαρτηθεί και η τελική απόφαση της Κυβέρνησης εάν θα συμμετάσχει ή όχι στο έργο».

Κληθείς να πει εάν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της απόφασης της ΡΑΕΚ, ο υπουργός Ενέργειας απάντησε καταφατικά. «Οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται από ανθρώπους, βεβαίως και μπορεί να αλλάξει, φτάνει να υπάρξει διαδικασία κι εφόσον ο φορέας υλοποίησης τεκμηριώσει όλα όσα έχει πει, ειδικά όσον αφορά το έργο δεν θα είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να το αποδείξει αυτό. Εάν το αποδείξει, βεβαίως η ΡΑΕΚ θα λάβει μία νέα απόφαση, η οποία ενδεχομένως να ανατρέπει την προηγούμενη», εξήγησε.

Ερωτηθείς εάν θα γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς Κυβέρνησης για να αλλάξει η απόφαση της ΡΑΕΚ, ο κ. Παπαναστασίου διερωτήθηκε «εάν ήθελε η πολιτεία να κάνει παρέμβαση, δεν θα την έκανε;».

«Οι παρεμβάσεις στους θεσμούς αυτούς, οι οποίοι είναι και ανεξάρτητοι, είναι απαγορευτικές, τουλάχιστον, για μας στο Υπουργείο Εμπορίου», υπέδειξε.

Αναμένει νέα στοιχεία η ΡΑΕΚ

Πάντως, για το όλο θέμα και ειδικότερα για τις όποιες αρνητικές συνέπειες θα έχει για το έργο η αρνητική απάντηση της ΡΑΕΚ, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, η Αρχή είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον ΑΔΜΗΕ, αναμένοντας την κατάθεση νέων στοιχείων για επαναξιολόγηση της απόφασής της.

«Εάν θα διαφοροποιηθεί ή όχι η απόφαση, θα εξαρτηθεί από τα νέα στοιχεία που θα καταθέσει ο ΑΔΜΗΕ», υπέδειξε πηγή της ΡΑΕΚ στο InBusinessNews, ξεκαθαρίζοντας πως για την Αρχή η διασύνδεση είναι θεμιτή, φτάνει να γίνει με τον σωστό τρόπο και με τις σωστές διαδικασίες.

«Δεν είπαμε όχι στη διασύνδεση. Η απόφασή μας ήταν αρνητική σε ό,τι αφορά την ανάκτηση του κόστους από την 1η Ιανουαρίου 2025. Εμάς η θέση είναι ότι αυτή πρέπει να αρχίσει με την λειτουργία της διασύνδεσης και όχι νωρίτερα», εξήγησε.

Αναφορικά με το κόστος που θα συνεπαγόταν για τον Κύπριο καταναλωτή μία ενδεχόμενη έγκριση του αιτήματος του ΑΔΜΗΕ, το οποίο υπολογίζεται στα 0,6 σεντ του ευρώ ανά κιλοβατώρα, η ίδια πηγή διαμήνυσε ότι στο αίτημα δεν συμπεριλαμβανόταν το κόστος που θα συνεπαγόταν για τον καταναλωτή η επιβάρυνση από το 2025.

Δειτε Επισης

Κραυγή αγωνίας από τα μικρά και παραδοσιακά τυροκομεία της Κύπρου- «Κύριε Πρόεδρε…»
Οι μέτοχοι της Ελληνικής που πρέπει να πείσει για την δημόσια πρότασή της η Eurobank
CBN Young Dragon Awards: Tρέχει η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων-Σε εξέλιξη μέχρι τις 31 Ιουλίου
Πήρε θέση για την δημόσια πρόταση της Eurobank το Δ.Σ. της Ελληνικής-Η γνώμη που εξέδωσε
Νέα αύξηση στις τιμές πετρελαίου-Αναπτερώνονται οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ
Ο Riccardo Giraudi μιλά για το νέο Beefbar στη Λεμεσό-Πώς το Amara τον έπεισε για κάθοδο στην Κύπρο (vid)
Κραυγή απόγνωσης από τους ξενοδόχους των ορεινών θερέτρων-«Με τον ρυθμό που πάμε θα κλείσουμε...»
Τα έργα που θέλουν να τρέξουν σε μαρίνα και λιμάνι οι Λαρνακείς-«Όχι σε τέταρτη αποτυχημένη προσπάθεια»
Πέρασε από την Ολομέλεια ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός-Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα
Ναι από Βουλή στη συμφωνία-προϋπόθεση για ένταξη στο Visa Waiver Programme των ΗΠΑ-Απείχε το ΑΚΕΛ