Βόμβα ΑΔΜΗΕ για Great Sea Interconnector-«Μη βιώσιμο με την απόφαση της ΡΑΕΚ, το έργο θα σταματήσει εάν...»

Τη θέση ότι η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου καθιστά το έργο του Great Sea Interconnector (GSI) μη βιώσιμο εξέφρασε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η συγκεκριμένη απόφαση για τη μεθοδολογία εσόδου του GSI, η οποία ανακοινώθηκε χθες στον ΑΔΜΗΕ «ανατρέπει την προηγούμενη απόφαση μεθοδολογίας εσόδου (ΡΑΕΚ 022/2023, 25/1/2023, Παράρτημα 1), η οποία είχε ληφθεί όταν το έργο είχε ο προηγούμενος φορέας υλοποίησης και βάσει αυτής ο ΑΔΜΗΕ έλαβε την επενδυτική απόφαση να γίνει φορέας υλοποίησης του έργου, τον Οκτώβριο του 2023».

«Αυτή η ανατροπή δημιουργεί αρνητική παρούσα αξία άνω των 100 εκατ. ευρώ για το έργο. Δημιουργεί θέμα ασφάλειας δικαίου για την επένδυση και θέμα εμπιστοσύνης στις διοικητικές αποφάσεις και πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα προκειμένου να συνεχιστεί το έργο. Είμαστε σε συνεννόηση με τη ΡΑΕΚ για να κατατεθεί αίτηση αναθεώρησης τις αμέσως επόμενες ημέρες», προσθέτει.

Παράλληλα, τονίζει ότι «η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευτεί μέσω της απόφασης της ΡΑΑΕΥ, ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην ηλεκτρική διασύνδεση κατά τη διάρκεια της κατασκευής της ώστε να είναι το έργο βιώσιμο». «Αναμένουμε μία αντίστοιχη απόφαση και από την κυπριακή πλευρά», αναφέρει.

«Το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι Κύπριοι καταναλωτές κατά την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου είναι μόλις 0,6 λεπτά του ευρώ ανά KWh, κόστος το οποίο θα ανακτηθεί από τη μείωση που θα προκαλέσει στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της», τονίζει ο κ. Μανουσάκης.

«Θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει την οικονομική ευρωστία να κατασκευάσει το έργο, αλλά υπό τα δεδομένα που δημιουργεί αυτή η ρυθμιστική απόφαση κανένας επενδυτής δεν θα γινόταν μέτοχος», επισημαίνει.

Τέλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι αν «η απόφαση δεν αλλάξει τις αμέσως επόμενες ημέρες, το έργο θα σταματήσει».

«Η εξέλιξη αυτή θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική για τους καταναλωτές της Κύπρου, καθώς θα χαθεί η ευκαιρία να μειωθεί το πολύ υψηλό κόστος ενέργειας που πληρώνουν σήμερα», καταλήγει.

Δειτε Επισης

Κραυγή αγωνίας από τα μικρά και παραδοσιακά τυροκομεία της Κύπρου- «Κύριε Πρόεδρε…»
Οι μέτοχοι της Ελληνικής που πρέπει να πείσει για την δημόσια πρότασή της η Eurobank
CBN Young Dragon Awards: Tρέχει η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων-Σε εξέλιξη μέχρι τις 31 Ιουλίου
Πήρε θέση για την δημόσια πρόταση της Eurobank το Δ.Σ. της Ελληνικής-Η γνώμη που εξέδωσε
Νέα αύξηση στις τιμές πετρελαίου-Αναπτερώνονται οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ
Ο Riccardo Giraudi μιλά για το νέο Beefbar στη Λεμεσό-Πώς το Amara τον έπεισε για κάθοδο στην Κύπρο (vid)
Κραυγή απόγνωσης από τους ξενοδόχους των ορεινών θερέτρων-«Με τον ρυθμό που πάμε θα κλείσουμε...»
Τα έργα που θέλουν να τρέξουν σε μαρίνα και λιμάνι οι Λαρνακείς-«Όχι σε τέταρτη αποτυχημένη προσπάθεια»
Πέρασε από την Ολομέλεια ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός-Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα
Ναι από Βουλή στη συμφωνία-προϋπόθεση για ένταξη στο Visa Waiver Programme των ΗΠΑ-Απείχε το ΑΚΕΛ