ΠΑΣΥΛΕ: Η ευθύνη υπεραγορών για τα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλια-Διευκρινίσεις για λιανέμπορους

Διευκρινίσεις δίνει ο ΠΑΣΥΛΕ, έπειτα από ενημέρωση από το Τμήμα Περιβάλλοντος σχετικά με την ευθύνη που έχουν οι υπεραγορές και τα σημεία πώλησης όσον αφορά πλαστικά δοχεία που περιέχουν υγρά προς πόση έως τρία λίτρα που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία για την προσάρτηση των καπακιών και καλυμμάτων τους.

Υπενθυμίζεται ότι, το απόγευμα της Τρίτης, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενημέρωσε με εγκύκλιό του ότι αποφάσισε να παραχωρήσει παράταση στη διαθεσιμότητα των προϊόντων αυτών μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2024, σε συνέχεια πολλών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από διανομείς, υπεραγορές και καταστήματα, ώστε να επιτραπεί η πώληση των ποσοτήτων περιεκτών ποτών που έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά πριν τις 3 Ιουλίου 2024.

Έλεγχος μόνο της ημερομηνίας παραγωγής

Σε επικοινωνία του γενικού γραμματέα του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριου Αντωνίου με το Τμήμα Περιβάλλοντος, μετά την έκδοση της νέας εγκυκλίου, ξεκαθαρίστηκε ότι ευθύνη των υπεραγορών αποτελεί ο έλεγχος μόνο της ημερομηνίας παραγωγής των προϊόντων, τα οποία δεν πληρούν τις πρόνοιες του άρθρου 36ΣΤ του περί Αποβλήτων Νόμου αναφορικά με την προσάρτηση των καπακιών και καλυμμάτων τους.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι εφόσον τα εν λόγω προϊόντα (με μη προσαρτημένα καπάκια) έχουν παραχθεί μέχρι τις 3 Ιουλίου, τότε οι υπεραγορές δικαιούνται να τα παραλαμβάνουν κανονικά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Για το σκεπτικό της απόφασης του Τμήματος Περιβάλλοντος λήφθηκαν υπόψη τόσο ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος από την καταστροφή των προϊόντων αυτών ως απόβλητα, όσο και οι οικονομικές επιπτώσεις στην αγορά και τους καταναλωτές,

Διευκρινίζεται ότι, η εν λόγω παράταση αφορά καθαρά περιέκτες ποτών με χωρητικότητα έως και τριών λίτρων, των οποίων η διάθεση στην αγορά πραγματοποιήθηκε πριν από τις 3 Ιουλίου 2024, με σκοπό την εξάντλησή τους και δεν αφορά τα αποθέματα των παραγωγών και εισαγωγέων.

Οι υπεραγορές και τα σημεία πώλησης θα μπορούν να παραλαμβάνουν προϊόντα, τα οποία δεν συμβαδίζουν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας (δηλαδή προϊόντα με αποσπώμενα/μη προσαρτημένα καπάκια), νοουμένου ότι η ημερομηνία παραγωγής τους δεν ξεπερνά την 3η Ιουλίου του 2024.

Για προϊόντα που έχουν παραχθεί από την 4η Ιουλίου κι έπειτα, τα οποία δεν καλύπτονται από το νομικό πλαίσιο, δεν θα επιτρέπεται η παραλαβή και διάθεσή τους.

Ποια προϊόντα αφορά η νομοθεσία

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω απαίτηση αφορά περιέκτες ποτών (δοχεία που περιέχουν προϊόντα σε υγρή μορφή που καταναλώνονται μέσω της πόσης, όπως γάλα, νερό, κρασί, μπίρα, υγρά αναψυκτικά, χυμοί, νέκταρ, στιγμιαία ποτά κ.ά.) με χωρητικότητα έως και τριών λίτρων, δηλαδή δοχεία όπως φιάλες ποτών, καθώς και σύνθετες συσκευασίες ποτών.

Εξαιρούνται οι γυάλινοι ή μεταλλικοί περιέκτες ποτών που έχουν πλαστικά καπάκια και καλύμματα και οι περιέκτες ποτών που προορίζονται και χρησιμοποιούνται για τρόφιμα σε υγρή μορφή για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς.

Δειτε Επισης

Ο σχεδιασμός του 5oυ ορόφου στο Neocleous Tower επαναπροσδιορίζει την ευεξία στον εργασιακό χώρο
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,1% στις λιανικές πωλήσεις
Πού θα... πάνε τα €351,4 εκ. που περιλαμβάνονται στον συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό
Δρ. Έλληνας για Great Sea Interconnector: Βιώσιμο το έργο, παράξενη η θέση ΑΔΜΗΕ- «Η Κύπρος να μπει ως μέτοχος»
PwC Κύπρου: Ξεκινά και φέτος η τετραήμερη εργασία
Α. Τσουλόφτας: Πιο ελκυστικό για τους επενδυτές και σύντομα καλά νέα για το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο
Ηλεκτρική διασύνδεση: Το νέο πισωγύρισμα, η μεγαλύτερη ανησυχία και ποια τα επόμενα βήματα
Επί τάπητος οι προκλήσεις της επιχειρηματικής κοινότητας-Τα θέματα που συζητήθηκαν στο Προεδρικό
Πρεμιέρα στον θεσμοθετημένο διάλογο με το επιχειρείν-«Η επιχειρηματική κοινότητα είναι πρωταγωνιστής...»(pics)
Π.Σ.Ε.Π.Σ: Προχωρά στη δημιουργία Παγκύπριας Συνεργατικής Τράπεζας