Χαλλούμι ΠΟΠ: Η αβεβαιότητα για την ποσόστωση, ο κίνδυνος για τις εξαγωγές και η ευθύνη των κυβερνώντων
InBusinessNews 06:40 - 03 Ιουλίου 2024
Υπάρχει κανονική χώρα που να θέλει να χάνει εξαγωγές; Η αυθόρμητη απάντηση στο ερώτημα είναι: «Σαφώς και όχι». Αυτό λέει και η κοινή λογική.
Η συνεχής, ωστόσο, αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το χαλλούμι ΠΟΠ και την ποσόστωση του γάλακτος στην παραγωγή του μεικτού χαλλουμιού, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, διότι θέτει σε κίνδυνο τις εξαγωγές, κάτι για το οποίο δεν έχουμε την πολυτέλεια και μάλιστα για το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου.
- Διαβάστε επίσης: Μεταβατική περίοδος πέντε ετών για το χαλλούμι, διαβουλεύσεις πριν από το νέο διάταγμα για την ποσόστωση
Τα δυνατά χαρτιά της Κύπρου στις εξαγωγές, δυστυχώς, είναι περιορισμένα. Το πρώτο μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα, με το χαλλούμι να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και δικαίως να αποκαλείται ως «ο λευκός χρυσός», με τις εξαγωγές το 2023 να αγγίζουν τα 313 εκατομμύρια ευρώ.
Οπότε, είναι άξιο απορίας γιατί ενώ θα έπρεπε ως χώρα να μελετάμε τρόπους για περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών του χαλλουμιού και τη διείσδυσή μας σε νέες αγορές εφόσον υπάρχει πρόσφορο έδαφος, όχι μόνο να μην το πράττουμε, αλλά να θέτουμε και σε κίνδυνο τις ήδη υπάρχουσες.
Τη στιγμή ειδικά που ο ανταγωνισμός αυξάνεται, καθώς η επιτυχία του ίδιου του χαλλουμιού οδήγησε αρκετά τυροκομεία στην Ευρώπη και διεθνώς να προχωρήσουν στην παραγωγή άλλων τυριών σχάρας, τα οποία διατίθενται σε χαμηλότερη τιμή ένεκα της διαφορετικής διαδικασίας παραγωγής και της ελεύθερης χρήσης διαφόρων πρώτων υλών.
Οι μισές από τις 41 και πλέον χιλιάδες τόνους εξαγωγών χαλλουμιού πηγαίνουν κάθε χρόνο από τη χώρα μας στην Αγγλία και αφορούν το μεικτό χαλλούμι, στο οποίο δείχνουν σαφή προτίμηση οι Βρετανοί καταναλωτές. Εκτός από τις εξαγωγές, το χαλλούμι φέρνει μαζί του επενδύσεις, αναπτύξεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας σημαντικότατα την εγχώρια οικονομία.
Σε μια χώρα λοιπόν που ακόμα μετρά ανοιχτές πληγές από την οικονομική κρίση των τραπεζών το 2013, η οικονομική ανάπτυξη επιβάλλεται να είναι σταθερή και διαρκώς αυξανόμενη.
Οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων αποδεικνύουν ότι η Κύπρος βρίσκεται και κινείται προς την ορθή πορεία, ανακτώντας το καλό της όνομα, καθώς ολοένα και περισσότεροι επενδυτές δείχνουν να την εμπιστεύονται. Εμφανώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ρισκάρουμε όσα με κόπο κτίζουμε όλα αυτά τα χρόνια.
Γι’ αυτό και χρειάζεται να επιδειχθεί η απαραίτητη πολιτική βούληση και στην προκειμένη εδώ καλούνται η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρία Παναγιώτου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, να δώσουν ένα τέλος στο μέχρι στιγμής αδιέξοδο που αφορά το χαλλούμι και συγκεκριμένα την ποσόστωση στο μεικτό χαλλούμι.
Οι μέχρι στιγμής ενέργειες τους, πάντως, δείχνουν ότι αμφότεροι θέλουν να διασφαλίσουν τις εξαγωγές χαλλουμιού.
Τα μαθηματικά είναι απλά: Εάν προχωρήσουμε στις 10 Ιουλίου στην εφαρμογή του 51% αιγοπρόβειου γάλακτος στο μεικτό χαλλούμι, αυτομάτως μιλάμε για μείωση των εξαγωγών κατά 60%. Οπόταν τίθεται το ερώτημα γιατί ακόμα βρίσκεται ανοικτό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο;
Από τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν οι ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος για να συνεχίσει η παραγωγή στα επίπεδα που βρισκόμαστε σήμερα, εμείς θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια; Γιατί πολύ απλά στην προκειμένη, δεν είναι θέμα ποια πλευρά θα νικήσει.
Ο νικητής πρέπει να είναι μόνο ένας, το χαλλούμι, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομία του τόπου μας.
Η 9η Ιουλίου όπου λήγει το υφιστάμενο διάταγμα για την ποσόστωση στο χαλλούμι ΠΟΠ είναι εδώ. Αυτό που χρειάζεται να γίνει απόλυτα ξεκάθαρο είναι ότι όλοι οφείλουν να κάνουν ένα βήμα πίσω και να δουν τη γενικότερη εικόνα. Και η γενικότερη εικόνα είναι ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθούν σε κίνδυνο οι εξαγωγές και οι θέσεις εργασίας στον κλάδο.
Kάτι όμως που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής, εξού και γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται η απαραίτητη πολιτική βούληση για να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση, η οποία πρωτίστως θα διασφαλίζει τις εξαγωγές και τις θέσεις εργασίας, και την ίδια ώρα θα αξιοποιείται όλη η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος. Απολύτως ικανοποιημένη δεν θα είναι καμία εμπλεκόμενη πλευρά. Αυτό είναι προφανές.
Χρειάζεται όμως επιτέλους ο διάλογος να είναι εποικοδομητικός, ούτως ώστε να προστατευθεί το χαλλούμι ΠΟΠ, αντί να το θέτουμε σε κίνδυνο.
Η πραγματική καταγραφή του αιγοπρόβειου γάλακτος που θα διασφαλίζει ότι το ποσοστό στο μεικτό χαλλούμι θα καθορίζεται βάσει της πραγματικά διαθέσιμης ποσότητας, χωρίς αμφισβητήσεις, πάει από παράταση σε παράταση.
Η σωστή καταγραφή του διαθέσιμου αιγοπρόβειου γάλακτος-η οποία ισχύει εδώ και χρόνια στο αγελαδινό-σκοπό έχει να παρουσιάζει την πραγματική εικόνα, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά στη λήψη σωστών αποφάσεων.
Γιατί οι μέχρι στιγμής πολύχρονες προσπάθειες για αύξηση των ποσοτήτων αιγοπρόβειου γάλακτος δεν έφεραν τα επιθυμητά τα αποτελέσματα, και δικαιολογημένα προκαλεί προβληματισμό αλλά και ανησυχία κατά πόσο ήταν εφικτό το ποσοστό 51% στο μεικτό χαλλούμι.
Εκείνο που επίσης πρέπει να συνυπολογισθεί είναι ότι όσο παρατείνεται η συζήτηση για το χαλλούμι, τόσο αυτό λειτουργεί ανασταλτικά για τις εξαγωγές, καθώς δημιουργεί αβεβαιότητα και παράλληλα δίνει πρόσφορο έδαφος στους ανταγωνιστές του προϊόντος.
Άρα, η μη εξεύρεση άμεσα μιας εφικτής και κοινά αποδεκτής λύσης, δεν είναι καθόλου ένα επιθυμητό σενάριο. Σε αυτό το σημείο είναι που βαραίνει η ευθύνη τους κυβερνώντες.
Επιβάλλεται να λάβουν σοβαρές και μετρημένες αποφάσεις για να δοθεί μια οριστική λύση. Χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η ευθύνη που έχουν οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς είναι μικρότερη.