Τερματικό: Η... απελευθέρωση του «Προμηθέα», το διαζύγιο με CPP και γιατί δεν θα χρειαστεί νέος διαγωνισμός

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ ΕΤΥΦΑ και CPP Metron, με πρώτιστο στόχο το συντομότερο δυνατόν να φθάσει στην Κύπρο η πλωτή μονάδα αποϋγροποίησης φυσικού αερίου «Προμηθέας», κάτι που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμος για τερματισμό της σύμβασης μεταξύ των δύο μερών.

Μάλιστα, αρμόδια πηγή τόνισε στο InBusinessNews πως «σε πρώτη φάση, στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να παραδοθεί ο ‘Προμηθέας’ κι εν συνεχεία να εξεταστεί το ενδεχόμενο διακοπής ή μη της σύμβασης, αφού εκτιμάται ότι οι συζητήσεις για κάτι τέτοιο πιθανότητα να διαρκέσουν και μήνες, μιας και θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, και οι οικονομικές πτυχές του διαζυγίου».

Δεν χρειάζεται να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός

Μιλώντας, εξάλλου, στο InBusinessNews αναφορικά με τις συζητήσεις μεταξύ ΕΤΥΦΑ και CPP-και ερωτηθείς πότε εκτιμάται ότι θα παραδοθεί η πλωτή μονάδα «Προμηθέας», ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, είπε ότι η ΕΤΥΦΑ βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις με την κοινοπραξία, επί καθημερινής βάσεως.

«Στόχος των συζητήσεων είναι να εξευρεθεί μία κατεύθυνση, η οποία να είναι κοινή, αλλά ακόμα χρειάζεται χρόνος και αρκετή δουλειά για να υπάρξει κατάληξη σε μία συμφωνία που να ‘ελευθερώνει’ το πλοίο», εξήγησε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο μετά την παράδοση του πλοίου θα διακοπεί και η σύμβαση, ο κ. Παπαναστασίου υπέδειξε πως «από πλευράς της κοινοπραξίας, αλλά και από πλευράς ΕΤΥΦΑ φαίνεται ότι θα προτιμούσαν να υπάρξει ένας διαφορετικός τρόπος ολοκλήρωσης του τερματικού. Δηλαδή, να μην είναι μέσω της σύμβασης, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείς εάν κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται νέο διαγωνισμό ή θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο στο Βασιλικό, ο υπουργός Ενέργειας ξεκαθάρισε πως «δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκη να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για να συνεχίσει το έργο, σε περίπτωση που διακοπεί η υφιστάμενη σύμβαση».

«Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι ολοκλήρωσης του τερματικού, οι οποίοι κάποιοι προκύπτουν μέσα από την ίδια την σύμβαση, μέσα από ρήτρες που υπάρχουν στη σύμβαση, οι οποίες διευκρινίζουν τι πρέπει να γίνει για τα έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί σε περίπτωση που διακοπεί η σύμβαση, ή μπορεί και η ΕΤΥΦΑ να αποφασίσει με άλλες διαδικασίες, οι οποίες είναι πολύ γρήγορες, για να προχωρήσει με εργολάβους που θα επιλέξει για να ολοκληρωθεί το έργο», επεσήμανε.

Δηλαδή, εξήγησε καταληκτικά, «δεν χρειάζεται να πάει η ΕΤΥΦΑ σε νέες προσφορές, επειδή το έργο είναι μισοτελειωμένο, αφού έχει προχωρήσει κατά 50% με 60%».

ΠτΔ: Στρατηγικής σημασίας το έργο

Πάντως, σε χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε το τερματικό στο Βασιλικό έργο στρατηγικής σημασίας, τονίζοντας πως «έχουμε και πλάνο 1 και πλάνο 2».

Ειδικότερα και ερωτηθείς αν με τη λύση της σύμβασης μπορεί να υπάρξουν οικονομικές αξιώσεις από την εταιρεία, είπε ότι το θέμα βρίσκεται σε επί διαιτησία και «δεν μπορώ να σχολιάσω ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «το έργο για μας είναι στρατηγικής σημασίας.

«Συζητούμε με την εταιρεία, δεν θέλω να το κρύψω ότι υπάρχουν κάποια θέματα στα οποία έχουμε διαφορετική προσέγγιση, για κάποιες καθυστερήσεις που εμάς δεν μας ικανοποιούν», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας ότι «το έργο είναι στρατηγικής σημασίας για να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος».

«Συζητούμε, έχουμε σχεδιασμό, έχουμε και πλάνο 1 και πλάνο 2, αναλόγως των εξελίξεων», διεμήνυσε.

Δειτε Επισης

Ηλεκτρική διασύνδεση: Το νέο πισωγύρισμα, η μεγαλύτερη ανησυχία και ποια τα επόμενα βήματα
Γιώργος Παπαπαναστασίου: Άμεση προτεραιότητα η οκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
Great Sea Interconnector: Στον αέρα τα €657 εκατ. από την Κομισιόν, σε αναμμένα κάρβουνα ο Παπαναστασίου
ΕΝΙμέρωση που τερματίζει τον συναγερμό… Διαψεύδει τα περί αποχώρησης από την κυπριακή ΑΟΖ
Διαψεύδει πληροφορίες για αποσύνδεση της ΕΝΙ από την κυπριακή ΑΟΖ ο Χριστοδουλίδης
Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 1,30% στις τιμές μετά τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων
Βόμβα ΑΔΜΗΕ για Great Sea Interconnector-«Μη βιώσιμο με την απόφαση της ΡΑΕΚ, το έργο θα σταματήσει εάν...»
ΑΔΜΗΕ: Ενημέρωσε Μητσοτάκη για το «όχι» της ΡΑΕΚ για ανάκτηση δαπανών πριν την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης
ENI: Eνδεχόμενο αποεπένδυσης από κυπριακή ΑΟΖ-Χωρίς ενημέρωση για το θέμα η Λευκωσία
Τερματικό: Η... απελευθέρωση του «Προμηθέα», το διαζύγιο με CPP και γιατί δεν θα χρειαστεί νέος διαγωνισμός