Οι αυξανόμενες ανάγκες για ξένους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο και ο νέος...βραχνάς για τους εργοδότες

Την ώρα που η εξεύρεση προσωπικού εξακολουθεί να αποτελεί τον υπ’ αριθμό έναν πονοκέφαλο για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, η στέγαση αναδύεται ως το νέο σημαντικό πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν οι εργοδότες, οι οποίοι θέλουν να φέρουν στην Κύπρο και να απασχολήσουν ξένο εργατικό δυναμικό.

Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριου Αντωνίου ο οποίος, ερωτηθείς από το InBusinessNews κατά πόσο έχει βελτιωθεί το πρόβλημα της στελέχωσης των επιχειρήσεων με προσωπικό, επεσήμανε ότι η αυξημένη ζήτηση από υφιστάμενα καταστήματα και νέα ανοίγματα δεν μπορεί να καλυφθεί από την υφιστάμενη προσφορά εργαζομένων.

«Η έλλειψη προσωπικού παραμένει ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος και το υπ’ αριθμόν ένα εμπόδιο για το λιανικό εμπόριο, καθώς για την εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων επιχειρήσεων, αλλά και τις νέες επεκτάσεις και ανοίγματα που δρομολογούνται, απαιτείται αριθμός προσωπικού, ο οποίος δεν είναι διαθέσιμος από τους υφιστάμενους εργαζόμενους στην Κύπρο», σημείωσε σχετικά.

Εξήγησε επίσης ότι η ανάγκη εισαγωγής ξένων εργαζομένων δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά πρόκειται για πανευρωπαϊκό φαινόμενο, με τη μία χώρα μετά την άλλη να εισάγει προσωπικό από τρίτες χώρες για να καλύψει τις ανάγκες στελέχωσης των επιχειρήσεων.

Χιλιάδες θέσεις εργασίας απαιτούν τα νέα ανοίγματα

Με τις κενές θέσεις εργασίας στο εμπόριο να αγγίζουν τις 2.500, το νέο Jumbo, στην περιοχή IKEA, στον Στρόβολο, να βρίσκεται προ των πυλών και άλλα δύο νέα malls να αδειοδοτούνται στη Λεμεσό (Mall of Limassol, Limassol Mall) απαιτώντας περίπου 1.000 θέσεις εργασίας έκαστο και χωρίς να υπολογίζονται άλλες επεκτάσεις, αφίξεις ή καινούργια ανοίγματα, τότε οι ανάγκες σε προσωπικό στο λιανεμπόριο με έναν πρόχειρο υπολογισμό ξεπερνούν τις 4.500.

Παρά την επίσπευση της εξέτασης των αιτημάτων για εισαγωγή ξένου προσωπικού και τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Τμήματος Εργασίας και των επιχειρηματιών, εντούτοις η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων παραμένει πολύπλοκη, χρονοβόρα και γραφειοκρατική, χωρίς καν να παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής.

Διαβήματα προς ΥΠΕΣ για ανάπτυξη κατοικιών σε αγροτικές περιοχές

Ένεκα ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας και βασικοί επιχειρηματικοί κλάδοι χρειάζονται ξένο εργατικό δυναμικό προκειμένου να μην επηρεαστούν, ούτε η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων επιχειρήσεων ούτε να διακινδυνεύσει η υλοποίηση των νέων ανοιγμάτων, το στεγαστικό πρόβλημα που ήδη απασχολεί την πλειοψηφία των πολιτών, αναδύεται σε βραχνά και για τους επιχειρηματίες που οφείλουν να παρέχουν στέγη σε εισαγόμενο προσωπικό.

Η δυσκολία εξεύρεσης στέγης για τους ξένους εργαζόμενους και η υποχρέωση για στέγαση που θα πληροί κάποιες αδιαπραγμάτευτες προδιαγραφές οδήγησε τον ΠΑΣΥΛΕ, με τη συμβολή και συναντίληψη των εργοδοτικών οργανώσεων, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, στο να αποταθούν από κοινού προς το Υπουργείο Εσωτερικών υποβάλλοντας συγκεκριμένα αιτήματα.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από το ΥΠΕΣ η κατά παρέκκλιση αδειοδότηση συγκεκριμένων πολεοδομικών ζωνών (αγροτικών, γεωργικών) με στόχο την ανάπτυξη αγροτικών κατοικιών μέσω των οποίων δύναται να προσφερθεί στέγη σε προσωπικό που θα προέλθει από τρίτες χώρες.

Ωστόσο, λόγω ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν όσον αφορά την ύδρευση και την ηλεκτροδότηση σε αυτές τις περιοχές, δεν φαίνεται για την ώρα να ευνοείται μία τέτοια εξέλιξη.

Στο πλαίσιο, σε ορισμένες εβδομάδες αναμένεται να επιχειρηθεί συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό για επίλυση ενός προβλήματος που ταλανίζει τον επιχειρηματικό κόσμο.

«Θέλουμε την πολιτεία να σταθεί δίπλα μας και να δίνει λύσεις σε τόσο σοβαρά ζητήματα», ανέφερε σχετικά ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, υπογραμμίζοντας ότι υποχρέωση των επιχειρήσεων, με τη συμβολή του κράτους, είναι να διασφαλιστούν ομαλές συνθήκες διαβίωσης για ανθρώπους, οι οποίοι με την εργασία τους θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του επιχειρείν και κατ’ επέκταση της οικονομίας.

Δειτε Επισης

Όλα έτοιμα για το άνοιγμα της PadelPro στη Λευκωσία-Open days στις 22 και 24 Σεπτεμβρίου
Βγαίνει νέο Δ.Σ. και παραδίδονται τα κλειδιά της Ελληνικής στην Eurobank-Το νέο στίγμα πορείας για την τράπεζα
Τα σημεία που έγειραν την πλάστιγγα στη ζυγαριά της Λευκωσίας για την ηλεκτρική διασύνδεση-Όλο το παρασκήνιο
Έτσι έλυσαν την σύνθετη εξίσωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης-Οι διασφαλίσεις που έλαβε η Κύπρος και τι προβλέπει η συμφωνία
Χωρίς κόστος για τους καταναλωτές η περίοδος κατασκευής του καλωδίου-Στο κράτος η επιβάρυνση των 125 εκατ.
Έκτακτη βοήθεια €350.000 προς μελισσοκόμους αποφάσισε το Υπουργικό-Πολύ δύσκολη η φετινή χρονιά
Με σφραγίδα Υπουργικού Συμβουλίου μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για το καλώδιο-«Ναι» Λευκωσίας στη συμφωνία
Νέες προσθήκες στη σειρά Monster Energy Drink: Tο Ultra Golden Pineapple και το Aussie Lemonade
Πήρε έγκριση από Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου-Πότε αρχίζει η διαπραγμάτευση των μετοχών της
Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο στην Κ.Δ. και οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κώστας Καδής