Ο Κυριάκος Κόκκινος στο Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος, πρώην Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, διορίστηκε από την Ευρωπαία Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Ιλιάνα Ιβάνοβα, ως ένα από τα πέντε νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (Governing Board) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας EIT.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στην ιστοσελίδα του ΕΙΤ, το EIT είναι το μεγαλύτερο δίκτυο καινοτομίας της Ευρώπης, ενώ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος-πλαίσιο «Horizon Europe».

Αποστολή του είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η επίτευξη βιώσιμης και έξυπνης ανάπτυξης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του EIT καθορίζει τη στρατηγική και την κατεύθυνση του EIT, διασφαλίζοντας ότι αυτό παρέχει προστιθέμενη αξία για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του Horizon Europe.

Ο κ. Κόκκινος ευχαρίστησε την Επίτροπο Ιβάνοβα και τόνισε ότι είναι τιμή για την Κύπρο να εκπροσωπείται η χώρα στο Governing Board του ΕΙΤ, ενώ αντανακλά την ποιότητα, την αυξανόμενη δυναμική και τη συμβολή του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος κατατάσσεται 10η στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καινοτομίας της ΕΕ, ανάμεσα στους Strong Innovators της Ευρώπης για 3η συνεχή χρονιά.

Tο πρόγραμμα-πλαίσιο Horizon Europe είναι το βασικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία με προϋπολογισμό €95,5 δισ. Ο πυλώνας 3 του προγράμματος, όπου εντάσσεται το EIT, ονομάζεται «Καινοτόμος Ευρώπη / Innovative Europe».

Το ΕΙΤ, με προϋπολογισμό 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει ως στόχους την ενίσχυση των βιώσιμων οικοσυστημάτων καινοτομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και την προώθηση της ανάπτυξης επιχειρηματικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων καινοτομίας σε μια προοπτική διά βίου μάθησης.

Ακόμη, στοχεύει στη στήριξη των πανεπιστημίων της ΕΕ για την ενσωμάτωση περισσότερης επιχειρηματικής εκπαίδευσης, στην εισαγωγή νέων λύσεων στις παγκόσμιες κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις, καθώς και στη δημιουργία συνεργειών και προστιθέμενης αξίας στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe.

«Το EIT λειτουργεί ως ένας μοναδικός οργανισμός της ΕΕ ο οποίος προάγει την συνεργασία φορέων του τριγώνου παραγωγής γνώσης, δηλαδή της επιχειρηματικής, της ακαδημαϊκής και της ερευνητικής κοινότητας», επισημαίνεται.

«Στόχος είναι η εξεύρεση και η εμπορευματοποίηση λύσεων σε πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις, για κάθε μία από τις οποίες υπάρχει ένα οικοσύστημα εταιρικών σχέσεων που ονομάζεται Knowledge and Innovation Communities KICs, που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, υποστήριξη για δημιουργία και ανάπτυξη επιχειρήσεων, καθώς και στήριξη για καινοτόμα ερευνητικά έργα», προστίθεται.

Σύμφωνα με τα κριτήρια για τις ευρωπαϊκές συμπράξεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Horizon Europe», το διοικητικό συμβούλιο του EIT διαδραματίζει καίριο ρόλο στην καθοδήγηση των KICs ώστε να είναι αποτελεσματικές και χωρίς αποκλεισμούς, ενισχύοντας παράλληλα τον αντίκτυπό τους και οδηγώντας τις προς την οικονομική βιωσιμότητα.

Δειτε Επισης

Κοινή επιθυμία όλων η θεσμοθέτηση του φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»-Συμμετείχαν πολλές μικρές επιχειρήσεις
Μεγάλη προσέλευση στο φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»-Αναδείχθηκαν οι μικρές επιχειρήσεις των ορεινών (pics)
Στόχος της Κυβέρνησης η στήριξη των επιχειρήσεων της υπαίθρου-Θα περιοδεύσει σε όλες τις επαρχίες ο Πρόεδρος
Βυθίστηκε στο πένθος η κυπριακή ναυτιλία... Έφυγε από τη ζωή ο πρωτεργάτης της Χαράλαμπος Μυλωνάς
Παναγιώτης Σάββα: Καινοτομία στον τομέα του ποτού με κυπριακή παράδοση (video)
Πάμε Τρόοδος…Η πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας, οι μικρές επιχειρήσεις που συμμετέχουν και η ευκαιρία που τους δίνεται
Πώς πήγε το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων-Τα «αυστηρά» και τα «γενναιόδωρα» Υπουργεία
Επιδόσεις που επιβεβαιώνουν την σωστή πορεία της κυπριακής οικονομίας...
GSI: Τζίφος και ο νέος διαγωνισμός για αξιολόγηση της μελέτης κόστους οφέλους-Ενδιαφέρθηκε μόνο η εταιρεία που απορρίφθηκε
Logistics: Πώς μπορεί η λανθασμένη επιλογή συνεργάτη να πλήξει ανεπανόρθωτα μια εταιρεία