Κ. Χατζηγιάννης: Να γίνει πιο σοβαρή μελέτη για την ηλεκτρική διασύνδεση, απαράδεκτες οι πιέσεις στην ΡΑΕΚ

Ανησυχία ως προς τις εξελίξεις σε σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, εκφράζει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτες τις πιέσεις που δέχεται η ΡΑΕΚ για αναθεώρηση της τελευταίας απόφασής της για μη επιβάρυνση των Κύπριων καταναλωτών ενόσω το έργο βρίσκεται υπό κατασκευή.

Ταυτόχρονα, ο κ. Χατζηγιάννης τονίζει πως «θα πρέπει να γίνει μία πιο σοβαρή μελέτη για το έργο και να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις», ενώ σε σχέση με το αίτημα του φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης για αποζημιώσεις σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί το έργο, διερωτάται: «Τον γεωπολιτικό παράγοντα γιατί επιμένει ο ΑΔΜΗΕ να τον αποζημιώσουμε;».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο InBusinessNews, και κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας χαρακτήρισε «άκρως απαράδεκτες» τις πιέσεις που ασκούνται στην ΡΑΕΚ για να αλλάξει τις αποφάσεις της.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι άκρως απαράδεκτο. Δεν γίνεται να αφήνονται τα πάντα και να κρύβονται όλοι πίσω από ενδεχόμενη απόφαση ή απόρριψη από πλευράς της ΡΑΕΚ του αιτήματος που υπέβαλε ο ΑΔΜΗΕ», τόνισε.

Όπως υπέδειξε, «αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε ορθό, αλλά και ούτε εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», σημειώνοντας πως «ο καθένας έχει τον ρόλο του και η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει εκείνες τις αποφάσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να δημιουργήσει συμβιβασμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου».

Παράλληλα ο κ. Χατζηγιάννης, αφού εξέφρασε την άποψη πως «η ΡΑΕΚ δεν μπορεί να αλλάξει την απόφασή της», τόνισε πως «αν θα διακοπεί το έργο, ας διακοπεί γιατί η Κυβέρνηση δεν ανέλαβε εκείνες τις πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει η ορθότητα των αποφάσεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί».

«Εάν διακοπεί το έργο, σημαίνει ότι το διακόπτει ο φορέας και όχι η ΡΑΕΚ», επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας ότι «είναι άκρως απαράδεκτες οι πιέσεις που ασκούνται στην ΡΑΕΚ».

Σε σχέση με το αίτημα του φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης για αποζημιώσεις σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί το έργο, ο κ. Χατζηγιάννης διερωτήθηκε «τον γεωπολιτικό παράγοντα γιατί επιμένει ο ΑΔΜΗΕ να τον αποζημιώσουμε;».

«Όταν έρθει και εμφανιστεί το πρόβλημα με τουρκολιβανικό μνημόνιο ο ΑΔΜΗΕ επιμένει ότι θα πρέπει αποζημιωθεί, όχι τα έξοδά του, αλλά για τα εν δυνάμει δικαιώματά του. Ποιος θα του υπογράψει κάτι τέτοιο;», διερωτήθηκε περαιτέρω.

Για τον λόγο αυτό, συμπλήρωσε, «θα πρέπει να γίνει μία πιο σοβαρή μελέτη για το έργο και να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις».

«Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από την ΡΑΕΚ, η οποία πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη αρχή και απερίσπαστη να λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάση τα δεδομένα που τίθενται ενώπιον της», υπέδειξε.

«Δεν είναι άμοιρη ευθυνών η Κυβέρνηση για το τερματικό»

Όσον αφορά τις εξελίξεις για το τερματικό στο Βασιλικό ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας ανέφερε στο InBusinessNews πως «η διαχείριση του εν λόγω θέματος ήταν τέτοια που οδήγησε στο διαζύγιο και στην κατάρρευση της συμφωνίας, ασχέτως εάν φταίει ο ένας ή ο άλλος ή σε ποιο βαθμό φταίει ο ένας ή ο άλλος».

Σίγουρα, πρόσθεσε, «και η δική μας η πλευρά δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Έπρεπε να γίνουν πολλά και δεν το έπραξαν», τόνισε.

Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε ο κ. Χατζηγιάννης, «το να εμφανίζεται τώρα η Κυβέρνηση με εναλλακτικά σχέδια και σενάρια, είναι προφάσεις για να δικαιολογήσει τους χειρισμούς της που οδήγησαν σε διακοπή του συμβολαίου».

Έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας για να συζητηθούν τα δύο θέματα, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι ήδη καταβάλλονται προσπάθειες για καθορισμό της συνεδρίας σε ημερομηνία που να βολεύει όλες τις πλευρές.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, στην συνεδρία πέραν του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου, θα κληθούν να παραστούν τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, όσο και ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ότι «δεν θα αποδεχθώ αυτή τη φορά να είναι κεκλεισμένων των θυρών η συζήτηση».

«Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και να γνωρίζουν όλοι τις εξελίξεις», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Θ. Σκυλακάκης για GSI: Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε, ούτε γενικότερα, ούτε ειδικότερα
Τζέφρι Πάιατ: Αξιοσημείωτη η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη
Απώλειες πέραν του 8% για το πετρέλαιο σε μία εβδομάδα-Σε χαμηλό 15 μηνών το αμερικανικό αργό
Ενοχλημένος και το δείχνει για την ηλεκτρική διασύνδεση ο Σκυλακάκης-«Δεν έγιναν αυτά που περιμέναμε»
Παρέμβαση και από Τζούλι Φίσερ για Great Sea Interconnector-«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την Κύπρο»
GSI: Τζίφος και ο νέος διαγωνισμός για αξιολόγηση της μελέτης κόστους οφέλους-Ενδιαφέρθηκε μόνο η εταιρεία που απορρίφθηκε
Νέες μπηχτές Προεδρικού για την ηλεκτρική διασύνδεση με σαφείς αποδέκτες-Τα σημεία που προβληματίζουν
Πολλά και αμείλικτα τα ερωτήματα για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δώρο» 125 εκατομμυρίων χωρίς εγγυήσεις
Δυσφορία Χριστοδουλίδη για τοποθετήσεις κάποιων ΜΜΕ και πολιτικών για GSI-Απορρίπτει διχογνωμία στην Κυβέρνηση
Πετρέλαιο: Τα «παιχνίδια» του ΟΠΕΚ+ με την παραγωγή φρέναραν τον κατήφορο των τιμών