Νέες πράσινες θέσεις εργασίας από εφαρμογή κανονισμών αποβλήτων πλαστικών στη γεωργία

Η εφαρμογή των κανονισμών για τη διαχείριση αποβλήτων πλαστικών προϊόντων γεωργικής χρήσης που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να δημιουργήσει νέες πράσινες θέσεις εργασίας και τη δυνατότητα για παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνει ότι, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη, κατόπιν πρότασης της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου, Κανονισμούς με τίτλο «Οι περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών Προϊόντων Γεωργικής Χρήσης) Κανονισμοί του 2024».

Επιπρόσθετα από τις δηλώσεις της Υπουργού για το θέμα μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το Υπουργείο, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι Κανονισμοί επίσης περιλαμβάνουν πρόνοιες σε σχέση με τις υποχρεώσεις των παραγωγών/διανομέων πλαστικών προϊόντων γεωργικής χρήσης αλλά και των κατόχων τέτοιων αποβλήτων και τις διαδικασίες αδειοδότησης των συλλογικών συστημάτων διαχείρισης των αποβλήτων. Περαιτέρω, μέσα από την άδεια του συλλογικού συστήματος καθορίζονται οι στόχοι ανακύκλωσης που θα πρέπει να επιτυγχάνει το Σύστημα, οι οποίοι δύναται να ανέρχονται μέχρι και το 50% της συνολικής ποσότητας πλαστικών προϊόντων γεωργικής χρήσης που διατίθενται στην αγορά, προστίθεται.

Η εφαρμογή των προτεινόμενων Κανονισμών αναμένεται να επιφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη με την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων πλαστικών προϊόντων γεωργικής χρήσης, στο περιβάλλον, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει νέες πράσινες θέσεις εργασίας και τη δυνατότητα για παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, αναφέρεται επίσης.

Νωρίτερα, η κ. Παναγιώτου, ανέφερε ότι αντικείμενο των προτεινόμενων κανονισμών είναι η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων πλαστικών προϊόντων γεωργικής χρήσης αφού, σημείωσε, στην Κύπρο η χρήση των πλαστικών στη γεωργία είναι εκτεταμένη καθώς χρησιμοποιούνται σε πολλές αγροτικές και γεωργικές εργασίες με αποτέλεσμα να παράγονται ετησίως σημαντικές ποσότητες αποβλήτων.

Δειτε Επισης

Κοινή επιθυμία όλων η θεσμοθέτηση του φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»-Συμμετείχαν πολλές μικρές επιχειρήσεις
Θλίψη Χριστοδουλίδη για θάνατο Χαράλαμπου Μυλωνά-«Εκ των θεμελιωτών της κυπριακής ναυτιλίας»
Μεγάλη προσέλευση στο φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»-Αναδείχθηκαν οι μικρές επιχειρήσεις των ορεινών (pics)
Στόχος της Κυβέρνησης η στήριξη των επιχειρήσεων της υπαίθρου-Θα περιοδεύσει σε όλες τις επαρχίες ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Η Κυβέρνηση ενθαρρύνει πρωτοβουλίες για προώθηση της κυπριακής γαστρονομίας
Ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού και επιχειρηματικού προορισμού στην Ινδία ο Δαμιανού
Πάμε Τρόοδος…Η πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας, οι μικρές επιχειρήσεις που συμμετέχουν και η ευκαιρία που τους δίνεται
Πώς πήγε το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων-Τα «αυστηρά» και τα «γενναιόδωρα» Υπουργεία
Επιδόσεις που επιβεβαιώνουν την σωστή πορεία της κυπριακής οικονομίας...
Κέρδη στο ΧΑΚ την Παρασκευή, στο 1,23% τα κέρδη της βδομάδας