Γιώργος Ιωάννου: Ισχυρός και στέρεος πυλώνας της οικονομίας του τόπου ο κατασκευαστικός τομέας

Είναι αποδεδειγμένο και από πρόσφατες περιόδους κρίσεων, πως ο κατασκευαστικός τομέας αποτελεί ισχυρό και στέρεο πυλώνα της οικονομίας του τόπου, τονίζει διευθύνων σύμβουλος της Korantina Homes, Γιώργος Ιωάννου, υπογραμμίζοντας πως ο κλάδος συμβάλλει, με τις δικές του δυνάμεις, στην ενίσχυση της θέσης της Κύπρου στο διεθνές επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews ο κ. Ιωάννου, απαριθμεί όλα τα στοιχεία που κατά την αντίληψή του ενισχύουν τις προοπτικές του κλάδου, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Korantina Homes υπογραμμίζει πως διαχρονική και σταθερή προσπάθειά της είναι η καινοτομία και το ποιοτικό αποτέλεσμα στον τομέα που δραστηριοποιείται.

«Διαχρονική φιλοσοφία μας», σημειώνει, «είναι η προσήλωσή μας στους ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης που δημιουργήσαμε και συνεχίζουμε να δημιουργούμε με τους πελάτες μας, τους συνεργάτες μας και την κοινωνία».

Ο κλάδος σημειώνει σταθερά αλματώδη ανάπτυξη με όποια προβλήματα ορθώνονται μπροστά του. Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις και με ποιο τρόπο ανταποκρίνεστε σε αυτές;

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της ανάπτυξης γης σημείωσε σημαντικά βήματα προόδου. Αυτή η πορεία βέβαια, όπως ορθά επισημαίνετε, δεν ήταν εύκολη. Μεγάλες προκλήσεις υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν.

Ας αναλογιστούμε για παράδειγμα τη γεωπολιτική αστάθεια που επικρατεί σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στην περιοχή μας. Οι πολεμικές συγκρούσεις, η ενεργειακή μεταβλητότητα, οι πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλά επιτόκια, συντηρούν, διεθνώς, ένα περιβάλλον παρατεταμένης αβεβαιότητας.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα και γνωρίζοντας πως η Κύπρος είναι εκτεθειμένη σε εξωγενείς παράγοντες, είναι σημαντικό να διαθέτουμε ισχυρά αντανακλαστικά και να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με ταχύτητα, αλλά και να προχωρήσουμε σε επιβεβλημένες αλλαγές και προσαρμογές, όπου απαιτείται.

Με ποιους τρόπους μπορεί τομέας των κατασκευών και της ανάπτυξης γης να συμβάλει, ώστε να αυξηθούν οι προοπτικές για την Κύπρο να καταστεί ανταγωνιστικό επενδυτικό/επιχειρηματικό κέντρο;

Σε ένα διεθνώς μεταβαλλόμενο τοπίο κάθε τομέας της οικονομίας, που συμβαδίζει με τις εξελίξεις στο χώρο του, μπορεί με τον τρόπο του να συμβάλει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία προοπτικών, ώστε η χώρα να καταστεί ανταγωνιστικό και επενδυτικό επιχειρηματικό κέντρο.

Ο τομέας των κατασκευών, ο τουρισμός, οι επαγγελματικές, χρηματοοικονομικές και ψηφιακές υπηρεσίες, η ναυτιλία, μπορούν να αμβλύνουν τις όποιες αρνητικές εξωγενείς επιπτώσεις για την Κύπρο, διαμορφώνοντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον προσέλκυσης επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στον κατασκευαστικό τομέα, είναι αποδεδειγμένο και από πρόσφατες περιόδους κρίσεων, πως αποτελεί ισχυρό και στέρεο πυλώνα της οικονομίας του τόπου.

Η επαγγελματική απασχόληση επιστημονικού ή εργατικού δυναμικού, που περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εργοδοτούνται απο κατασκευαστικές εταιρείες, δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας για την οικονομία της Κύπρου.

Να σημειώσουμε πως η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας κυμαίνεται στο 15%, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η δυνατότητα του κλάδου να προσελκύει επενδύσεις από το εξωτερικό, ακόμα και σε ευμετάβλητες ή και ταραγμένες εποχές όπως οι σημερινές.

Η αισθητική και κατασκευαστική ποιότητα των έργων, η ψηφιακή τεχνολογική μετάβαση, οι πρακτικές βιωσιμότητας με ειδική μέριμνα για το περιβάλλον, οι ολιστικές υπηρεσίες μέριμνας, συντήρησης και εξυπηρέτησης, οι συνδυαστικές παροχές, η ταχύτητα προσαρμογής στις νέες ανάγκες της αγοράς, όλα αυτά αποτελούν στοιχεία που ενισχύουν τις προοπτικές του κλάδου.

Τέλος, αξίζει να λάβουμε υπόψη ότι μέσα στην ευρύτερη διεθνή αβεβαιότητα, καταγράφεται και αύξηση της ζήτησης για ακίνητα από νέες αγορές του εξωτερικού.

Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο κλάδος συμβάλλει, με τις δικές του δυνάμεις, στην ενίσχυση της θέσης της Κύπρου στο διεθνές επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον.

Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Korantina Homes;

H διαχρονική και σταθερή προσπάθειά μας για καινοτομία και ποιοτικό αποτέλεσμα στον τομέα που δραστηριοποιούμαστε.

Ως εταιρεία σχεδιάζουμε μεθοδικά τη στρατηγική ανάπτυξής μας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πιο σημαντική έννοια για κάθε επιχείρηση και αυτή δεν είναι άλλη από εκείνην της εμπιστοσύνης. Διαχρονική φιλοσοφία μας, είναι η προσήλωσή μας στους ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης που δημιουργήσαμε και συνεχίζουμε να δημιουργούμε με τους πελάτες μας, τους συνεργάτες μας και την κοινωνία.

Με ποιους τρόπους υιοθετείτε πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης;

Παραμένει δέσμευση και προτεραιότητα μας, εκτός από τους επιχειρηματικούς μας στόχους, να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη σχέση υπευθυνότητας που έχουμε χτίσει με την κυπριακή κοινωνία και ειδικότερα με την κοινωνία της Πάφου.

Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο, με άξονες την ποιότητα, την καινοτομία και το σεβασμό. Θεωρούμε πως κάθε επιχειρηματική επιτυχία έχει νόημα μόνο όταν έχει αντίκρισμα στην κοινωνία. Στην κατεύθυνση αυτή αναπτύσσουμε μια σειρά από δράσεις που αφορούν στη στήριξη του αθλητισμού, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ποιο ρόλο διαδραματίζουν οι νέες τεχνολογίες στις διαδικασίες σας;

Στην Korantina Homes δίνουμε μεγάλο βάρος στη συνεχή βελτιστοποίηση των διαδικασιών μας. Επενδύουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και έχουμε σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα βιωσιμότητας. Πιστεύουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη με θετικό αποτύπωμα για όλους.

Έχουμε στον πυρήνα των δράσεών μας τη θεμελιώδη έννοια της εμπιστοσύνης. Δεν νοείται επιχειρηματική πρόοδος, χωρίς τη δημιουργία εμπιστοσύνης με τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders). Για εμάς αυτό είναι κομβικό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με επαγγελματική αφοσίωση.

  • Who is who

Η Korantina Homes ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 και τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη πολυτελών ακινήτων. Είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρεία και κορυφαία στον τομέα προνομιακών κατοικιών υψηλής απόδοσης.

Διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο με έργα πολυτελών κατοικιών κι άλλα, που αποτελούν σημεία αναφοράς. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα βραβευμένα Cap St. Georges Resort και Soho Resort, το παραθαλάσσιο θέρετρο Coral Residences, το νέο Royal Bay Resort καθώς και άλλες αναπτύξεις σε κεντρικά σημεία της Πάφου, που αποτελούν αξιόλογες ευκαιρίες επένδυσης.

Korantina Homes ήταν υποψήφια στα IN Business Awards 2023 στην κατηγορία Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές.

Δειτε Επισης

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών: Προτεραιότητα η συνεχής εκπαίδευση των κτηματομεσιτών
Συνεργασία κλάδου ακινήτων και τραπεζικών ιδρυμάτων προς όφελος της οικονομίας
Τρέχουν με χίλια οι εργασίες για το «The Landmark Nicosia»-Drone timelapse με την εξέλιξη του έργου(video)
Οικιστικά οικόπεδα για ανάπτυξη σε νέες, μειωμένες τιμές, από την Gordian
Ευρωζώνη: Αύξηση στις τιμές των κατοικιών για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο
Στις 14 Οκτωβρίου αρχίζει η β’ φάση των έργων στην Τσερίου
Ετήσια αύξηση 2,5% στον δείκτη τιμών κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο του 2024
Μούδιασμα στα ακίνητα-Οι ζημιές ανά επαρχία και οι κερδισμένες πόλεις
Developers: Απαραίτητη η αυτόματη έκδοση πολεοδομικής άδειας για αναπτύξεις χαμηλού ρίσκου με ευθύνη μελετητών
Gordian: Μειωμένες τιμές σε ακίνητα υψηλών αποδόσεων