Ηλεκτρική διασύνδεση: Οι όροι του διαγωνισμού για αξιολόγηση της μελέτης κόστους-οφέλους του ΑΔΜΗΕ

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για επιλογή του οίκου που θα αξιολογήσει την ολοκληρωμένη μελέτη κόστους-οφέλους που παρέδωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας(ΑΔΜΗΕ) αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτη), Great Sea Interconnector (GSI), προχώρησε την περασμένη Παρασκευή το Υπουργείο Ενεργείας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η επικαιροποιημένη μελέτη κόστους-οφέλους που ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία και διενήργησε για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ η εταιρεία Exergia σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατέδειξε ότι η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 30% στους λογαριασμούς ρεύματος των Κυπρίων καταναλωτών το 2030.

Ταυτόχρονα, εξετάζοντας το σενάριο της ηλεκτρικής διασύνδεσης από την μια και της ανάπτυξης συστήματος ηλεκτρισμού της Κύπρου μέσω της εγκατάστασης μεγάλων μονάδων μπαταριών από την άλλη, η μελέτη έδειξε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί όχι μόνο το πιο βιώσιμο σενάριο σε οικονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους, αλλά και το πλέον συμφέρον για τους Κύπριους καταναλωτές, τόσο τους οικιακούς όσο και τους εταιρικούς.

Τα όσα θα προκύψουν από την αξιολόγηση της πιο πάνω μελέτης και δη από την επαλήθευση ή όχι της ορθότητας των συμπερασμάτων της, θα καθορίσουν εν πολλοίς την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μετοχική συμμετοχή της ή όχι στην εταιρεία ειδικού σκοπού που συνέστησε ο ΑΔΜΗΕ για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης- Great Sea Interconnector-, υπό το πρίσμα και της κατ’ αρχήν απόφασης που έλαβε προ μερικών μηνών το Υπουργικό Συμβούλιο για υπό προϋποθέσεις συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με πόσο ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ποσό, το οποίο προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η κυβέρνηση, όπως διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Παπαναστασίου έχει λεχθεί, εκτιμά ότι εντός των επόμενων δύο μηνών θα έχει στα χέρια της μια προκαταρκτική τοποθέτηση αναφορικά με την αξιολόγηση της μελέτης από τον οίκο που θα επιλεγεί και άλλους οργανισμούς στους οποίους θα ανατεθεί το όλο εγχείρημα, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορέσει να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις.

Σημειώνεται συναφώς πως πέραν από τον οίκο ο οποίος θα επιλέγει ως ανάδοχος μέσα από τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, σε ανάλογη αξιολόγηση της μελέτης κόστους-οφέλους θα προβούν για λογαριασμό της κυβέρνησης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και το Ινστιτούτου Κύπρου.

Οι όροι του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός που προκήρυξε το υπουργείο Ενέργειας φέρει τον τίτλο «Peer Review of the CBA Study for the Great Sea Interconnector».

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη που αναρτήθηκε στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Σύναψης Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου, eProcurement, το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ), για την εξέταση της μελέτης ανάλυσης κόστους-οφέλους για τη διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου που υπέβαλε ο φορέας υλοποίησης της μεγάλης θαλάσσιας διασύνδεσης (GSI), ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ).

Ο ανάδοχος, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, θα πρέπει να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της διασύνδεσης στον ενεργειακό τομέα της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το τελικό παραδοτέο θα πρέπει να περιλαμβάνει μια συνοπτική περίληψη που θα περιγράφει τα βασικά ευρήματα της αξιολόγησης σε διαφανή, κατανοητή και απλή μορφή.

Ο κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι να επανεξετάσει την μελέτη κόστους-οφέλους και να παράσχει τις κατάλληλες προτάσεις προς το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, οι οποίες θα συμβάλουν στην απόφαση συμμετοχής στο έργο.

H εκτιμώμενη αξία του διαγωνισμού προσδιορίζεται στις 45.500 ευρώ, με την προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής να καθορίζεται ως ημερομηνία η 2α Αυγούστου 2024 μέχρι τις 12:00 μ.μ.

Αιτήματα για διευκρινήσεις θα γίνονται δεκτά έως τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 12:00 μ.μ., ενώ οι προσφορές θα αποσφραγιστούν στις 2 Αυγούστου και ώρα 12:30 μ.μ.

Δειτε Επισης

Κοινή επιθυμία όλων η θεσμοθέτηση του φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»-Συμμετείχαν πολλές μικρές επιχειρήσεις
Μεγάλη προσέλευση στο φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»-Αναδείχθηκαν οι μικρές επιχειρήσεις των ορεινών (pics)
Θ. Σκυλακάκης για GSI: Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε, ούτε γενικότερα, ούτε ειδικότερα
Στόχος της Κυβέρνησης η στήριξη των επιχειρήσεων της υπαίθρου-Θα περιοδεύσει σε όλες τις επαρχίες ο Πρόεδρος
Τζέφρι Πάιατ: Αξιοσημείωτη η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη
Βυθίστηκε στο πένθος η κυπριακή ναυτιλία... Έφυγε από τη ζωή ο πρωτεργάτης της Χαράλαμπος Μυλωνάς
Απώλειες πέραν του 8% για το πετρέλαιο σε μία εβδομάδα-Σε χαμηλό 15 μηνών το αμερικανικό αργό
Παναγιώτης Σάββα: Καινοτομία στον τομέα του ποτού με κυπριακή παράδοση (video)
Πάμε Τρόοδος…Η πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας, οι μικρές επιχειρήσεις που συμμετέχουν και η ευκαιρία που τους δίνεται
Πώς πήγε το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων-Τα «αυστηρά» και τα «γενναιόδωρα» Υπουργεία