Powered by

Κολλημένος στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,5% στην ευρωζώνη

Στο 2,4% διατηρήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Την ίδια ώρα, στο 2,5% έφτασε στην ευρωζώνη. Ενα μήνα πριν ήταν στο 2,6%. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, υποχώρησε επίσης ελαφρώς, στο 2,8% ετησίως από 2,9% ένα μήνα πριν - παραμένοντας ωστόσο ψηλά, όπως και ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον Ιούνιο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (4,1%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,5%, έναντι 2,6% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,7%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο) και την ενέργεια (0,2%, έναντι 0,3% τον Μάιο).

Στο 2,5% υποχώρησε στη Γερμανία

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία σημείωσε μεγαλύτερη πτώση από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο -υποχώρησε στο 2,5% από 2,8% τον Μάιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στο 2,6%.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, διολίσθησε στο 2,9% από 3% τον Μάιο.

Στο 2,5% κατηφόρισε στη Γαλλία

Στο 2,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιούνιο, επιβραδυνόμενος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας μια μικρή ώθηση στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σαββατοκύριακου.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η επιβράδυνση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων συνέβαλε στη μείωση του συνολικού πληθωρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Η πτώση από το 2,6% του Μαΐου ήταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η κυβέρνηση Μακρόν δαπάνησε δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για να κρατήσει τις τιμές από το να αυξηθούν τόσο πολύ όσο και αλλού στην Ευρώπη.

Ο γαλλικός ετήσιος πληθωρισμός κορυφώθηκε λίγο πάνω από το 7% το 2022 -πολύ κάτω από το υψηλό επίπεδο της Ευρωζώνης του 10,6%. Αλλά οι έρευνες έχουν δείξει ότι λίγοι Γάλλοι καταναλωτές δίνουν πολλά εύσημα στην κυβέρνηση γι' αυτό.

Σταθερός στην Ιταλία

Ο ιταλικός δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,8% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν, ανακοίνωσε το ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Istat) στην προκαταρκτική έκθεσή του την Παρασκευή. Σε μηνιαία βάση, η μέτρηση αυξήθηκε κατά 0,1%.

Ο ιταλικός εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή -για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση- αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 0,9% σε ετήσια βάση.

Πέφτει στην Ισπανία

Χαμηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Ιούνιο, λόγω της επιβράδυνσης των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, η οποία αντιστάθμισε την εκτίναξη του κόστους των υπηρεσιών αναψυχής και πολιτισμού καθώς ξεκίνησε η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η ισπανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το συνολικό ποσοστό του πληθωρισμού μειώθηκε στο 3,5% τον Ιούνιο από 3,8% τον Μάιο, αλλά ήταν ελαφρώς υψηλότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι σε προηγούμενη δημοσκόπηση του Reuters.

Δειτε Επισης

Μια ανάσα από τη δημοσιονομική παράλυση oι ΗΠΑ-Ντόναλντ Τραμπ και Eλον Μασκ τορπίλισαν συμφωνία με τους Δημοκρατικούς
Γαλλία: Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων μειώνεται για τρίτο συνεχή μήνα εν μέσω πολιτικού αδιεξόδου
Bitcoin: Σε χαμηλό τετραμήνου μετά τις αποφάσεις της Fed-«Προσγειώθηκε» στα $101.280
Fed: Με τρίτη μείωση των επιτοκίων «κλείνει» το 2024-Σήμα για χαμηλότερο ρυθμό το 2025
UBS: O χρυσός θα συνεχίσει να «λάμπει» και το 2025
DBRS: Ευνοϊκές οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες το 2024 παρά τις προκλήσεις
Το ράλι του bitcoin συνεχίζεται ακάθεκτο-Ο ρόλος του στρατηγικού αποθέματος των ΗΠΑ
ΗΠΑ: Νέο άλμα στις λιανικές πωλήσεις επιβεβαιώνει τις αντοχές της οικονομίας – Τι σημαίνει για τη Fed
«Καμπάνα» €251 εκατ. στη Meta για χακάρισμα λογαριασμών του Facebook
Το ράλι του bitcoin συνεχίζεται ακάθεκτο-Ο ρόλος του στρατηγικού αποθέματος των ΗΠΑ