CTC: Το λειτουργικό περιβάλλον, οι σημαντικές αλλαγές, οι μεγάλες προκλήσεις και τα κέρδη του 2023

Αύξηση κατά 15,5% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών της Cyprus Trading Corporation Plc (CTC) το 2023 σε σχέση με το 2022, με το έτος που πέρασε να αποτελεί μια σημαντική χρονιά για το Συγκρότημα, αφού πέραν του γεγονότος ότι αυξήθηκαν τα κέρδη παρά τις προκλήσεις και τις γεωπολιτικές αναταραχές, σημειώθηκαν ταυτόχρονα και σημαντικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα, εντός τους έτους, η θυγατρική Ermes προχώρησε στο τερματισμό των εργασιών της Fashionlink S.A. που δραστηριοποιείτο στην Ελλάδα με καταστήματα Oviesse και Next.

Επίσης, στις 26 Ιανουαρίου 2023 η θυγατρική εταιρεία Superhome Center (DIY) Limited προχώρησε με μεταστέγαση του καταστήματος της στην Πάφο από το εμπορικό κέντρο Κόροιβος στο Neon Mall of Paphos, με πολύ μεγαλύτερους χώρους.

Στις 17 Ιανουαρίου 2024 εξάλλου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής για παροχή δικαιώματος υπόγειων διαβάσεων στο έργο Aura στον Δήμο Λεμεσού.

Λειτουργικό περιβάλλον

Όπως αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα της CTC, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του Συγκροτήματος, περιστρέφονται γύρω από την γεωπολιτική αστάθεια.

Συγκεκριμένα, στα αποτελέσματα γίνεται αναφορά στις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου πολλές κυβερνήσεις λαμβάνουν όλο και πιο αυστηρά μέτρα εναντίον της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, κάτι που αναπόφευκτα επηρεάζει την Κύπρο και κατ' επέκταση την CTC.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, τα μέτρα αυτά έχουν επιβραδύνει την οικονομία, τόσο της Κύπρου όσο και την παγκόσμια οικονομία, και υπάρχει πιθανότητα να συντελέσουν σε ευρύτερες επιπτώσεις στις αντίστοιχες οικονομίες, καθώς τα μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όπως τονίζεται, η διαμάχη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην κυπριακή οικονομία, αλλά και παγκοσμίως, οι οποίες είναι δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια.

Η ανησυχία προς το παρόν είναι η άνοδος του πληθωρισμού, η αβεβαιότητα κυρίως για τον τουρισμό και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η αύξηση της τιμής των καυσίμων, που θα επηρεάσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Παρότι η CTC δεν έχει καμία άμεση έκθεση από τον πόλεμο ή τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν, αναμφίβολα επηρεάστηκε έμμεσα από τη μεγάλη αύξηση των τιμών και του κόστους της ενέργειας ως αποτέλεσμα αυτού.

Συν τοις άλλοις, όπως επίσης υποδεικνύεται, στις 7 Οκτωβρίου 2023 ξεκίνησαν εχθροπραξίες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Τα αποτελέσματα της έντασης στην περιοχή δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια, ωστόσο έχει δημιουργηθεί μια αβεβαιότητα στην περιοχή, καθώς και σημαντική μείωση του τουρισμού από το Ισραήλ.

Αργότερα στις 19 Νοεμβρίου 2023, οι αντάρτες Χούθι ξεκίνησαν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που ταξίδευαν προς τη Διώρυγα του Σουέζ με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος φορτίων να αναγκαστεί να κάνει το μακρύ ταξίδι γύρω από την Αφρική για να παραδώσει εμπορεύματα στη Μεσόγειο.

Το Συγκρότημα εισάγει αριθμό ειδών από την Ασία και ως αποτέλεσμα του πιο πάνω αντιμετωπίζει αύξηση στα κόστη εισαγωγής και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πελατών του.

Παράλληλα, τον τελευταίο χρόνο οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκιά τους, ως μέτρο αντιστάθμισης του πληθωρισμού.

Το Συγκρότημα παρά τις συμφωνίες που συνήψε τα προηγούμενα χρόνια για σημαντική μείωση του δανεισμού του, εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένο στην αύξηση των επιτοκίων και τη συνεπακόλουθη αύξηση του κόστους δανεισμού που αναμένεται να παραμείνει αυξημένο για το εγγύς μέλλον.

Η CTC, όπως υπογραμμίζει στα οικονομικά αποτελέσματα, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να αξιολογεί πρόσθετα μέτρα ως εφεδρικό σχέδιο στην περίπτωση που η περίοδος διαταραχής και στα δύο αυτά μέτωπα εξακολουθεί.

Οικονομικά αποτελέσματα

Παρά τις δυσκολίες το 2023 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για το Συγκρότημα που κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών του στα €360,4 εκατ. σε σχέση με €319,6 εκατ. το προηγούμενο έτος, που αντιστοιχεί σε αύξηση 12,78%.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης του κύκλου εργασιών το Συγκρότημα αύξησε τη μεικτή του κερδοφορία στα €81,3 εκατ. σε σχέση με €72,8 εκατ. το 2022 παρά τη μικρή μείωση του περιθωρίου κέρδους λόγω της σημαντικής αύξησης του πληθωρισμού.

Τα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης παρουσίασαν σημαντική αύξηση €3,8 εκατ. ένεκα των απότομων και μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων που επιβλήθηκαν για να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος μετά τη φορολογία ανήλθαν σε κέρδος €6,5 εκατ. σε σχέση με ζημία €1,2 εκατ. το 2022.

Οι δραστηριότητες

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023 περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα της Εταιρείας και των συγκροτημάτων των θυγατρικών εταιρειών Ermes Department Stores Plc και Woolworth (Cyprus) Properties Plc, καθώς και τα αποτελέσματα των θυγατρικών εταιρειών, Argosy Trading Company Limited, Cassandra Trading Limited, CTC Automotive Limited, CTC Autoleasing Ltd και Artview Co.

Οι κύριες δραστηριότητες του Συγκροτήματος κατά το έτος 2023 συνέχισαν να περιλαμβάνουν την εισαγωγή, διανομή και εμπορία μεγάλου αριθμού καταναλωτικών αγαθών, αυτοκινήτων και βαρέων μηχανημάτων, το λιανικό εμπόριο μέσω πολυκαταστημάτων και άλλων εξειδικευμένων καταστημάτων και την ιδιοκτησία και διαχείριση ακίνητης περιουσίας.

Δειτε Επισης

Το προφίλ των τουριστών που έρχονται στην Κύπρο τον χειμώνα-Σε ποιους κερδίζει έδαφος το νησί μας
Ανάσα στην αγορά οι καλοκαιρινές εκπτώσεις-H αυστηρή έκκληση του ΠΑΣΥΛΕ στους καταστηματάρχες
Ν. Χριστοδουλίδης: Συνέχιση διαλόγου, συνεργάτες στην προσπάθεια για το rebranding της Κύπρου οι επενδυτές
Οι εταιρείες που βραβεύθηκαν στα 12α Invest Cyprus International Investment Awards
BBBI (Boutique Beverages Bottling International Ltd): Βραβεύθηκε στα 12α Invest Cyprus International Investment Awards
MHV/Invel Real Estate/Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου: Βραβείο στα 12α Invest Cyprus International Investment Awards
Βραβείο στην HELLENiQ ENERGY στα 12α Invest Cyprus International Investment Awards
Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού (AUB Mediterraneo): Βραβείο στα 12α Invest Cyprus International Investment Awards
Βραβείο στην Monjasa στα 12α Invest Cyprus International Investment Awards
Βραβείο στην Criteo στα 12α Invest Cyprus International Investment Awards