Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Διοικητικό πρόστιμο €200.000 στην IC Markets (EU)

Την επιβολή διοικητικού προστίμου €200.000 στην Κυπριακή Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ), IC Markets (EU) Ltd ανακοίνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (EKK) (η απόφαση του Συμβουλίου).

Το συμβούλιο της ΕΚΚ κατέληξε στην πιο πάνω απόφαση αφού διαπίστωσε ότι η ΚΕΠΕΥ, συμμετείχε, εν γνώσει και εκ προθέσεως, σε δραστηριότητες που είχαν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την καταστρατήγηση των απαιτήσεων που αφορούσαν στην καταβολή προστασίας αρχικού περιθωρίου των επενδυτών, καταλήγοντας σε μόχλευση (leverage) μέχρι και 1:1000 μέσω οντότητας τρίτης χώρας που ανήκε στο ίδιο συγκρότημα εταιρειών και αποφεύγοντας, τη νόμιμη υποχρέωση για μόχλευση (leverage) 1:30.

Για την επιβολή του διοικητικού προστίμου, η ΕΚΚ έλαβε υπόψη, μεταξύ άλλων τη βαρύτητα που αποδίδεται στη διασφάλιση ότι τα πρόσωπα που υπόκεινται στην εποπτεία της συμμορφώνονται πλήρως με τις πρόνοιες του νόμου. Η IC Markets (EU) Ltd δεν διασφάλισε την προστασία των συμφερόντων των πελάτων της, στο οποίο η ΕΚΚ αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η ΕΚΚ έλαβε επίσης υπόψη τη μεγάλη διάρκεια της παράβασης, την οικονομική ισχύ της ΚΕΠΕΥ και το γεγονός ότι το 2021 η IC Markets (EU) Ltd, υπέπεσε στην ίδια παράβαση, με αποτέλεσμα να αποτελεί επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και παρά το ότι διαβεβαίωσε τότε την ΕΚΚ για τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η σοβαρότητα που προσδίδεται στην υποχρέωση των ΚΕΠΕΥ να μην προβαίνουν σε ενέργειες, με σκοπό την καταστρατήγηση των περιοριστικών μέτρων που αναφέρονται στην ΟΔ87-09, τα οποία θεσπίστηκαν για να προστατεύουν τους επενδυτές.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΚ Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης, δήλωσε:

«Η ΕΚΚ λαμβάνει σοβαρά υπόψιν κάθε παράνομη πρακτική από εποπτευόμενες οντότητες και είναι αποφασισμένη να σταματήσει τις δραστηριότητες που δεν συνάδουν με το πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, ενισχύοντας την προστασία των επενδυτών και την υπεύθυνη ανάπτυξη του επενδυτικού τομέα.»

Δειτε Επισης

Φιλανθρωπική Ημερίδα Κολύμβησης «Blackened Goggle Challenge» διοργανώνει η Καρολίνα Πελενδρίτου
Ο ένας χρόνος λειτουργίας της ΒΟΧ ΝOW στην Κύπρο-Τι δηλώνει ο CEO της εταιρείας στην χώρα μας
ΙδΕΚ: Έναρξη διαδικασίας βολιδοσκόπησης αγοράς για νέες γραμμές παραγωγής καινοτόμων προϊόντων
Το νέο μέλος του Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου-Διορίστηκε από το Υπουργικό
Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων με Παναγιώτη Τρισόκκα στην προεδρία
Οι πρωτοπόροι ηγέτες 30 Under 30 στο Inspire 2024: To μυστικό της επιτυχίας τους
Ευέλικτο μέλλον: Πώς οι κυπριακές επιχειρήσεις μπορούν να ενδυναμώσουν τις γυναίκες στα επαγγέλματα STEM
Παρτίδα poker για επιχειρηματική ηγεσία και ρίσκο στο Limassol Economic Forum
Και επίσημα υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2030 η Αγία Νάπα
Στην έκδοση με τις 1000+μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου-Αυτές με τζίρο €100+ εκατ.