Powered by

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες

Έντονη ανησυχία για τον ρυθμό αύξησης του κρατικού μισθολογίου, εκφράζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ με αφορμή τη χθεσινή (19/7) συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Συντεχνιών για παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μεταξύ άλλων, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ τονίζουν την ανάγκη εξορθολογισμού του κρατικού μισθολογίου, υποδεικνύοντας ότι το ποσοστό της ετήσιας αύξησης του μισθολογίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ.

Ειδικότερα η ΟΕΒ σε ανακοίνωσή της αφού αναφέρει ότι «η αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό αλλά και τον Δημόσιο τομέα είναι πλήρως κατοχυρωμένη και σεβαστή», σημειώνει πως «στον δημόσιο τομέα, εκτός από τις πρόσθετες αυξήσεις που κατά καιρούς συμφωνούνται όπως αυτή που μόλις ανακοινώθηκε, καταβάλλονται κάθε χρόνο ετήσιες αυξήσεις με την μορφή προσαυξήσεων και ΑΤΑ».

Ο ρυθμός αύξησης του κρατικού μισθολογίου, συνεχίζει η Ομοσπονδία, είναι τα τελευταία χρόνια ψηλός και δημιουργούνται προϋποθέσεις για επιστροφή στα μη διαχειρισιμα επίπεδα της περιόδου πριν από την κρίση του 2011-2014.

«Μόλις χθες (σ.σ. προχθές 17/7) με Έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε την Κυβέρνηση να βρει τρόπους συγκράτησης του κόστους εργασίας και σύνδεση των αυξήσεων με κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας», προσθέτει ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «η ΟΕΒ δεν συζητά την μείωση του μισθού οποιουδήποτε εργαζόμενου, ωστόσο οι συστάσεις του ΔΝΤ για τις προσαυξήσεις και την ΑΤΑ χρήζουν πολύ προσεχτικής επεξεργασίας από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης».

Η ΟΕΒ, υπογραμμίζει, «έχει τονίσει επανειλημμένα ότι επιβάλλεται ο εξορθολογισμός του τρόπου αύξησης του Κρατικού Μισθολογίου».

Επιβάλλεται, επισημαίνει, η διαμόρφωση ενός νέου Οργανογράμματος με αξιοποίηση της τεχνολογίας μέσα από την ψηφιακή μεταρρύθμιση, ώστε μεσοπρόθεσμα να μειωθεί ο αριθμός των εργαζόμενων και να απογειωθεί η παραγωγικότητα της κρατικής μηχανής.

Μέχρι τότε όμως, καταλήγει η ΟΕΒ, «το ποσοστό ετήσιας αύξησης του Μισθολογίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ. Ιδιαίτερα στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία με τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις και αβεβαιότητες, επιβάλλεται αυτοσυγκράτηση και εκλογίκευση των πρακτικών που αυξάνουν τις πάγιες και ανελαστικές δαπάνες».

ΚΕΒΕ: Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο το κρατικό μισθολόγιο

Από την πλευρά του το ΚΕΒΕ εκφράζει την ανησυχία του για τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των συντεχνιών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα για παραχώρηση γενικών μισθολογικών αυξήσεων ύψους 1.5% από τον Οκτώβριο του 2024.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, στο δημόσιο τομέα η αύξηση αυτή που συμφωνήθηκε είναι επιπρόσθετη αύξηση αφού κάθε χρόνο παραχωρείται αύξηση στη βάση των κλιμάκων των μισθών και Α.Τ.Α.

Το κρατικό μισθολόγιο της Κύπρου, τονίζει, είναι από τα ψηλότερα από πάρα πολλές χώρες και πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθότι τα τελευταία χρόνια το Κρατικό Μισθολόγιο διογκώνεται συνεχώς, υποδεικνύοντας ότι «οι συνεχείς αυτές αυξήσεις οδηγούν στον κίνδυνο να καταστεί μη βιώσιμο με αποτέλεσμα την επιστροφή του σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα με όλα τα αρνητικά επακόλουθα για τα δημόσια οικονομικά και την οικονομία».

«Η αύξηση αυτή παραχωρείται μετά από την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο έχει καλέσει την Κυβέρνηση να βρει τρόπους συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου και προσαρμογή των μισθών στη βάση μακροοικονομικών εξελίξεων και παραγωγικότητας», υπογραμμίζει το ΚΕΒΕ.

«Σε μια εποχή όπου διεθνώς υπάρχουν προκλήσεις και αβεβαιότητες, επιβάλλεται όπως η αύξηση του Κρατικού μισθολογίου (προσαυξήσεις, γενικές αυξήσεις, ΑΤΑ, προσλήψεις και προαγωγές,) περιορίζεται μέχρι το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ, που θα λαμβάνει υπόψη και την παραγωγικότητα», αναφέρει περαιτέρω.

Ταυτόχρονα, καταλήγει το ΚΕΒΕ, θα πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα η ψηφιοποίηση της κρατικής μηχανής που θα επιφέρει σταδιακή μείωση στο κόστος λειτουργίας της κρατικής μηχανής και αύξηση της αποδοτικότητας της.

Αυξήσεις στο δημόσιο από την 1η Οκτωβρίου

Υπενθυμίζεται ότι, οι συμφωνίες τριετούς διάρκειας που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, και οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ προνοούν την παραχώρηση αυξήσεων, ύστερα από 15 χρόνια, ύψους 1,5% επί των βασικών μισθών, που ισχύουν σήμερα, με έναρξη ισχύος των αυξήσεων την 1η Οκτωβρίου του 2024.

Με βάση τις συμφωνίες, το ελάχιστο ποσό αύξησης που προνοεί η συμφωνία, η οποία αφορά την περίοδο 1.1.2022 μέχρι 3.12.2024, ανέρχεται στα 27,61 ευρώ τον μήνα.

Σημειώνεται πως, η τελευταία παραχώρηση γενικών αυξήσεων στον βασικό μισθό των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ήταν την 1.1.2009.

Δειτε Επισης

Πυλώνας 2: Αίτημα-υπόδειξη από ΟΕΒ για ελάχιστο επίπεδο φορολογίας σε όλες τις χώρες-Απορρίπτει ο Κεραυνός
3η ετήσια εκδήλωση για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου: Πρόοδος στον τομέα της υγείας (video)
ΟΕΒ: Επιζήμιες οι απεργίες σε επιχειρήσεις κατασκευής έτοιμου σκυροδέματος-Αλυσιδωτές επιπτώσεις στις οικοδομές
Μ. Παναγιώτου: Ο τομέας των επενδυτικών ταμείων και η μεγάλη αξία του 10ου International Funds Summit&Expo
Μάριος Ανδρέου: Πώς και γιατί μπορεί να επωφεληθεί από την κατάργηση του non-dom του Η.Β. η Κύπρος
Η μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ και ποιος ο πιθανός αντίκτυπος στο επιχειρείν της Κύπρου από το αποτέλεσμα
Δεύτερη δέσμη μέτρων ύψους πέραν των €50 εκατ. για δημογραφική ανάκαμψη-Ποια αφορούν τις επιχειρήσεις
Με απώλειες άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Προσωπικό με ειδικές εξετάσεις ζητά η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Ετήσια αύξηση 4,9% στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών