Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων: Το χαλλούμι ΠΟΠ φρέναρε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών

Η εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ φρέναρε και προσγείωσε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών χαλλουμιού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων.

«Βλέπουμε αρκετά συχνά στον εγχώριο Τύπο δημοσιεύματα τα οποία πηγάζουν από την Κυβέρνηση, με τα οποία προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι ότι η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ απογείωσε την εμπορία του χαλλουμιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Μακάρι να είχε δίκαιο η Κυβέρνηση.

Αφού στόχος του ΠΟΠ είναι η κατοχύρωση ειδικών και μοναδικών προϊόντων με σκοπό την εμπορική τους ανάπτυξη.

Δυστυχώς στην Κύπρο ενέγραψαν ένα προϊόν μόνο στα χαρτιά χωρίς να κάνουν μελέτη αγοράς και χωρίς προσανατολισμό», αναφέρει.

Το ΠΟΠ όπως το έγραψαν δεν βοήθησε τις εξαγωγές σημειώνει και αναφέρει πριν την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών χαλλουμιού από το έτος 2016 μέχρι το έτος 2021 κατά τις αντίστοιχες περιόδους ήταν 16,55% ενώ μετά την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών χαλλουμιού από το έτος 2022 μέχρι το έτος 2024 κατά τις αντίστοιχες περιόδους ήταν μόλις 2,20%.

Προσθέτει ότι, πριν την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης της εισαγωγής συναλλάγματος από το έτος 2016 μέχρι το έτος 2021 κατά τις αντίστοιχες περιόδους ήταν 16,95%, ενώ μετά την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης της εισαγωγής συναλλάγματος από το έτος 2022 μέχρι το έτος 2024 κατά τις αντίστοιχες περιόδους ήταν μόλις 6,56%.

«Μάλιστα, από το έτος 2016 μέχρι το έτος 2020 πριν δηλαδή την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών χαλλουμιού ήταν 19,70% ενώ μετά την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης της εισαγωγής συναλλάγματος από το έτος 2021 μέχρι το έτος 2023 ήταν αρνητικός -0,53%».

Η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει ότι «με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης για αποκαθήλωση της αγελαδοτροφίας σε συνάρτηση και με την ελεύθερη παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς, θα παραδοθεί και το πρώτο εξαγώγιμο μας προϊόν για παραγωγή στις κατακτημένες μας περιοχές ή όπου αλλού αποφασίσουν να το παράγουν».

«Είναι πραγματικά παγκόσμιο φαινόμενο μια χώρα να προσπαθεί να κατοχυρώσει ένα προϊόν και να αντιδρούν οι παραγωγοί του. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι ο τρόπος που επιχειρήθηκε η κατοχύρωση είχε άλλα κίνητρα από αυτά της προστασίας των παραγωγών του προϊόντος και κατ’ επέκταση των παραγωγών γάλακτος», καταλήγει.

Δειτε Επισης

Τα πολυτελή μοντέλα και supercars από το στόλο της E-Cars Group που θα δείτε στο Limassol Motion Event 2024
Αντίστροφη μέτρηση για το «opening» του νέου Jumbo στη Λευκωσία-Η εξέλιξη των έργων και πότε ανοίγει
Jumbo: Μικρή αύξηση των πωλήσεων στην Κύπρο το οκτάμηνο-Πώς κινήθηκε ο Αύγουστος
Γιώργος Φωτίου-Bean Bar: Τα μυστικά για την επιλογή του καλύτερου και ποιοτικότερου καφέ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αιτήσεις μέχρι 6 Οκτωβρίου για την δεύτερη άτυπη ομάδα εργασίας για το χαλλούμι
Λ. Καρακατσάνης: Η DUST+CREAM που ήρθε εν μέσω πανδημίας στην Κύπρο και αλλάζει τους κανόνες της ομορφιάς
O επαναπροσδιορισμός του εμπορίου ξεκινά από το E-Commerce Conference
Αυξήθηκε σε αξία και σε όγκο το λιανικό εμπόριο τον Ιούλιο
Αυτοκίνητα από €500 μέχρι €25.000 στον πλειστηριασμό της Τρ. Κύπρου
Σε ποια φάση βρίσκεται το Neo Plaza-H πιο πρόσφατη εξέλιξη και η δικαστική μάχη που συνεχίζεται