Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων: Το χαλλούμι ΠΟΠ φρέναρε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών

Η εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ φρέναρε και προσγείωσε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών χαλλουμιού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων.

«Βλέπουμε αρκετά συχνά στον εγχώριο Τύπο δημοσιεύματα τα οποία πηγάζουν από την Κυβέρνηση, με τα οποία προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι ότι η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ απογείωσε την εμπορία του χαλλουμιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Μακάρι να είχε δίκαιο η Κυβέρνηση.

Αφού στόχος του ΠΟΠ είναι η κατοχύρωση ειδικών και μοναδικών προϊόντων με σκοπό την εμπορική τους ανάπτυξη.

Δυστυχώς στην Κύπρο ενέγραψαν ένα προϊόν μόνο στα χαρτιά χωρίς να κάνουν μελέτη αγοράς και χωρίς προσανατολισμό», αναφέρει.

Το ΠΟΠ όπως το έγραψαν δεν βοήθησε τις εξαγωγές σημειώνει και αναφέρει πριν την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών χαλλουμιού από το έτος 2016 μέχρι το έτος 2021 κατά τις αντίστοιχες περιόδους ήταν 16,55% ενώ μετά την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών χαλλουμιού από το έτος 2022 μέχρι το έτος 2024 κατά τις αντίστοιχες περιόδους ήταν μόλις 2,20%.

Προσθέτει ότι, πριν την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης της εισαγωγής συναλλάγματος από το έτος 2016 μέχρι το έτος 2021 κατά τις αντίστοιχες περιόδους ήταν 16,95%, ενώ μετά την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης της εισαγωγής συναλλάγματος από το έτος 2022 μέχρι το έτος 2024 κατά τις αντίστοιχες περιόδους ήταν μόλις 6,56%.

«Μάλιστα, από το έτος 2016 μέχρι το έτος 2020 πριν δηλαδή την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών χαλλουμιού ήταν 19,70% ενώ μετά την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης της εισαγωγής συναλλάγματος από το έτος 2021 μέχρι το έτος 2023 ήταν αρνητικός -0,53%».

Η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει ότι «με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης για αποκαθήλωση της αγελαδοτροφίας σε συνάρτηση και με την ελεύθερη παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς, θα παραδοθεί και το πρώτο εξαγώγιμο μας προϊόν για παραγωγή στις κατακτημένες μας περιοχές ή όπου αλλού αποφασίσουν να το παράγουν».

«Είναι πραγματικά παγκόσμιο φαινόμενο μια χώρα να προσπαθεί να κατοχυρώσει ένα προϊόν και να αντιδρούν οι παραγωγοί του. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι ο τρόπος που επιχειρήθηκε η κατοχύρωση είχε άλλα κίνητρα από αυτά της προστασίας των παραγωγών του προϊόντος και κατ’ επέκταση των παραγωγών γάλακτος», καταλήγει.

Δειτε Επισης

Ψήφος εμπιστοσύνης στον κρατικό προϋπολογισμό του 2025-Πέρασε από την Ολομέλεια με μικρές τροποποιήσεις
Η Αντωνία Παναγίδου στους 10 κορυφαίους δικηγόρους ναυτιλίας της Lloyd’s List
Ανακαλούνται 10.850 HONDA λόγω Τakata-Η ανακοίνωση του ΤΟΜ με όλα τα αυτοκίνητα με προβληματικούς αερόσακους
Το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού μέσα από έρευνα του Συνδέσμου Καταναλωτών-Πού κινούνται οι τιμές
Ανησυχίες αμερικανικού οίκου για GSI-Έτοιμη να διαβουλευθεί για κατάληξη σε συμφωνία εφ’ όλης της ύλης η Κ.Δ.
Ξεκινά έρευνα για τα καύσιμα η ΕΠΑ...Διαμορφώνει εικόνα διετίας και ελέγχει χονδρικές και λιανικές τιμές πώλησης
Τεράστια επιτυχία για την κυπριακή ναυτιλία...O Θωμάς Καζάκος στο πηδάλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου
Μ. Κεραυνός: Υπεύθυνη στάση από τις τράπεζες...Ενέργειες από τις οποίες θα επωφεληθούν αρκετές χιλιάδες πολίτες
Άμεσες μεταφορές μεταξύ τραπεζών χωρίς καμία χρέωση από τα μέσα του 2025-Έρχονται ανακοινώσεις σε δύο άξονες
Nissan: Ράλι με άνοδο 24% για τη μετοχή στον απόηχο της είδησης για πιθανή συγχώνευση με τη Honda