Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων: Το χαλλούμι ΠΟΠ φρέναρε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών

Η εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ φρέναρε και προσγείωσε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών χαλλουμιού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων.

«Βλέπουμε αρκετά συχνά στον εγχώριο Τύπο δημοσιεύματα τα οποία πηγάζουν από την Κυβέρνηση, με τα οποία προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι ότι η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ απογείωσε την εμπορία του χαλλουμιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Μακάρι να είχε δίκαιο η Κυβέρνηση.

Αφού στόχος του ΠΟΠ είναι η κατοχύρωση ειδικών και μοναδικών προϊόντων με σκοπό την εμπορική τους ανάπτυξη.

Δυστυχώς στην Κύπρο ενέγραψαν ένα προϊόν μόνο στα χαρτιά χωρίς να κάνουν μελέτη αγοράς και χωρίς προσανατολισμό», αναφέρει.

Το ΠΟΠ όπως το έγραψαν δεν βοήθησε τις εξαγωγές σημειώνει και αναφέρει πριν την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών χαλλουμιού από το έτος 2016 μέχρι το έτος 2021 κατά τις αντίστοιχες περιόδους ήταν 16,55% ενώ μετά την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών χαλλουμιού από το έτος 2022 μέχρι το έτος 2024 κατά τις αντίστοιχες περιόδους ήταν μόλις 2,20%.

Προσθέτει ότι, πριν την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης της εισαγωγής συναλλάγματος από το έτος 2016 μέχρι το έτος 2021 κατά τις αντίστοιχες περιόδους ήταν 16,95%, ενώ μετά την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης της εισαγωγής συναλλάγματος από το έτος 2022 μέχρι το έτος 2024 κατά τις αντίστοιχες περιόδους ήταν μόλις 6,56%.

«Μάλιστα, από το έτος 2016 μέχρι το έτος 2020 πριν δηλαδή την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών χαλλουμιού ήταν 19,70% ενώ μετά την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης της εισαγωγής συναλλάγματος από το έτος 2021 μέχρι το έτος 2023 ήταν αρνητικός -0,53%».

Η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει ότι «με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης για αποκαθήλωση της αγελαδοτροφίας σε συνάρτηση και με την ελεύθερη παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς, θα παραδοθεί και το πρώτο εξαγώγιμο μας προϊόν για παραγωγή στις κατακτημένες μας περιοχές ή όπου αλλού αποφασίσουν να το παράγουν».

«Είναι πραγματικά παγκόσμιο φαινόμενο μια χώρα να προσπαθεί να κατοχυρώσει ένα προϊόν και να αντιδρούν οι παραγωγοί του. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι ο τρόπος που επιχειρήθηκε η κατοχύρωση είχε άλλα κίνητρα από αυτά της προστασίας των παραγωγών του προϊόντος και κατ’ επέκταση των παραγωγών γάλακτος», καταλήγει.

Δειτε Επισης

Αρχίζει η αποπληρωμή του δανείου 6,3 δις από την Τρόϊκα-Καταβάλλεται το 2025 η πρώτη δόση ύψους 1,3 δις
Τεράστιο ενδιαφέρον για τα νέα στεγαστικά του ΥΠΕΣ-Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν σε 24 ώρες
«Πάγωσε» η ανέγερση του νέου χιονοδρομικού κέντρου στο Τρόοδος-Πώς απαντά ο Χαράλαμπος Χριστοφίνας
Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού GOLD: The accounting revolution
Τα μέτρα άμβλυνσης του κυκλοφοριακού και πώς θα κοπάσει το κομφούζιο στους δρόμους-Το πλάνο του Υπ. Μεταφορών
Δημήτρης Σκουρίδης: Οι επαφές με τη ΝΑSA, τα διαπιστευτήρια της Κύπρου και το «θαύμα» με τα Artemis Accords
Διαβουλεύσεις για γερά νεύρα στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος-Ανησυχίες για τις επιπτώσεις της απεργίας
Παπαστράτος, PMI Science: Πώς θα εξασφαλίσουμε υγιέστερη δημόσια υγεία
Αύξηση 4,2% και η καλύτερη εννιαμηνία στην ιστορία του τουρισμού της Κύπρου-Οι κύριες αγορές και οι μεταβολές
Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου δεν σηκώνει άλλους πειραματισμούς