CSRD: Χρηματοοικονομικές και μη-χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις αποκτούν ισότιμη βαρύτητα για τις επιχειρήσεις
Sponsored Article 08:00 - 17 Ιουλίου 2024
Η Ευρώπη έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο μέχρι το 2050 μέσω της Πράσινης Συμφωνίας. Το επενδυτικό σχέδιο για τη βιώσιμη Ευρώπη προνοεί πάνω από 1 τρις. ευρώ σε βιώσιμες επενδύσεις κατά την επόμενη δεκαετία.
Καθώς o στρατηγικός σχεδιασμός αυτός υλοποιείται, η ΕΕ εισάγει μια σειρά νέων κανονισμών και οδηγιών που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και που ελπίζουμε ότι θα επιτρέψουν τη δίκαιη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.
Προκειμένου να διευκολυνθεί αυτή η μετάβαση, η ΕΕ θέσπισε ένα σχέδιο χρηματοοικονομικής μετάβασης, το οποίο συχνά αναφέρεται ως σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Σημαντικό μέρος του στρατηγικού αυτού σχεδιασμού αποτελεί το CSRD- το Corporate Sustainability Reporting Directive.
Γιατί συστάθηκε το CSRD
Η πληθώρα των πλαισίων, πρωτοβουλιών και προτύπων γύρω από τη δημοσιοποίηση πληροφοριών βιωσιμότητας εμπόδιζαν τη συνοχή και τη συγκρυσιμότητα, γεγονός που οδήγησε στο φαινόμενο του «greenwashing». Η αναφορά των πληροφοριών βιωσιμότητας είναι συχνά μη τυποποιημένη, ελλειπής και ασαφής.
Η Ευρώπη λοιπόν με το CSRD έρχεται να τακτοποιήσει αυτή την ασυνέπεια και σκοπεύει να αντιμετωπισει την έλλειψη αξιόπιστης ενημέρωσης προς τους επενδυτές προσφέροντας ταυτόχρονα πολύτιμη καθοδήγηση στην επιχειρηματική κοινότητα.
Ο ρόλος της Δέουσας Επιμέλειας στην Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα
Η δέουσα επιμέλεια είναι μια βασική έννοια που στηρίζει το πλαίσιο CSRD. Τα κυρίως στοιχεία της δέουσας επιμέλειας είναι ο εντοπισμός, η πρόληψη, ο μετριασμός και ο υπολογισμός των αρνητικών επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο περιβάλλον στις δραστηριότητες των εταιρείων, στις θυγατρικές τους και στις αλυσίδες αξίας τους. Αυτά περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση της δέουσας επιμέλειας στην εταιρική στρατηγική του οργανισμού.
Αντίκτυπο, ρίσκα και ευκαιρίες
Γι’αυτό το CSRD επιβάλλει οι οργανισμοί να αναγνωρίζουν και να αξιολογούν όχι μόνο το αντίκτυπο τους στο περιβάλλον και τη κοινωνία αλλά και σχετικούς κινδύνους και ευκαιρίες σε όλόκληρη την αλυσίδα αξίας τους και πώς αυτοί οι κίνδυνοι ή ευκαιρίες αλληλεπιδρούν με την επιχειρηματική στρατηγική και μοντέλο.
Διπλή ουσιαστικότητα
Αυτή η προσέγγιση είναι πολύ εμφανής στη διαδικασία ανάλυσης διπλής ουσιαστικότητας που ορίζουν τα European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Η διπλή ουσιαστικότητα θα πρέπει γενικά να είναι το σημείο εκκίνησης του ταξιδιού βιώσιμης ανάπτυξης μιας εταιρείας.
Θα πρέπει να αποτελεί τη βάση της στρατηγικής ESG της, καθώς καθορίζει τα ζητήματα βιωσιμότητας στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί τα επόμενα χρόνια αλλά και τις γνωστοποιήσεις που περιλαμβάνονται στον απολογισμό αειφορίας της.
Όπως υποδηλώνει το όνομα, η διπλή ουσιαστικοτητα έχει 2 διαστάσεις: Από τη μια πλευρά, έχουμε την ουσιαστικότητα αντικτυπου που αναλύει με ποιό τρόπο οι δραστηριότητες της εταιρείας μπορούν πραγματικά και δυνητικά να επηρεάσουν την κοινωνία και το περιβάλλον και αντίστροφως, πώς οι αλλαγές στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εταιρεία και την επιχειρηματική της αξία από οικονομική άποψη - η οικονομική ουσιαστικότητα.
Η οικονομική ουσιαστικότητα & η ουσιαστικότητα του αντίκτυπου είναι αλληλένδετες έννοιες και είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε και να αξιολογήσουμε τις μεταξύ τους αλληλεξαρτήσεις. Η άμεση σχέση μεταξύ των δύο είναι επίσης ο κύριος λόγος για τον οποίο η CSRD επιβάλλει τη δημοσιοποίηση χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών σε μία ενιαία έκθεση διαχείρισης ετησίως ταυτόχρονα.
Σχέδιο Μετάβασης και Ανθεκτικότητας
Μετά από αυτήν την αξιολόγηση, θα πρέπει οι οργανισμοί να υποβάλουν σχέδια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους κινδύνους - αυτό που ονομάζουμε σχέδιο ανθεκτικότητας.
Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες θα κληθούν να παράσχουν ένα σχέδιο μετάβασης για τον μετριασμό και την προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους φυσικούς κινδύνους όσο και τους κινδύνους μετάβασης χρησιμοποιώντας διάφορα κλιματικά σενάρια.
Το CSRD έρχεται να επιβάλει τη δημοσιοποιήση στόχων για κάθε ουσιαστικό θέμα σε σύγκριση με το σημείο αναφοράς που θα αποφασίσει να ορίσει ο κάθε οργανισμός αλλά και το ποσοστό της προόδου τους έναντι αυτού του στόχου χρόνο με το χρόνο.
Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η βιωσιμότητα συνδέεται συχνά με τη βελτιωμένη κερδοφορία καθώς αφορά τη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης και συνήθως η καλύτερη λειτουργική απόδοση οδηγεί σε καλύτερη οικονομική απόδοση.
Εξωτερική διασφάλιση
Το CSRD απαιτεί την περιορισμένη διασφάλιση των δημοσιοποιημένων πληροφοριών. Η διασφάλιση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε έναν απολογισμό αειφορίας – γιατί δεν χρειαζόμαστε μόνο συνεπή δεδομένα, αλλά και αξιόπιστα δεδομένα και η εξωτερική διασφάλιση αυξάνει την εμπιστοσύνη στην ποιότητα και την ακρίβεια των δημοσιοποιήσεων βιωσιμότητας καθώς παρέχει μια ανεξάρτητη προοπτική.
Τέλος, επικυρώνει και ενισχύει την ακεραιότητα των υποκείμενων επιχειρησιακών διαδικασιών. Ως εκ τούτου, επιτρέπει στους οργανισμούς να προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνουν τις εσωτερικές διαδικασίες συλλογής δεδομένων.
Τα οφέλη
Oι νέες αυτές απαιτήσεις μπορεί να προκαλούν αρχικά εσωτερική αναστάτωση γιατί προϋποθέτουν επένδυση πόρων από πλευράς των επιχειρήσεων για εκπαίδευση και βελτίωση της απόδοσης τους σε συγκεκριμένους πυλώνες βιωσιμότητας, χρειάζεται πολλή οργάνωση και κάποιες φορές ακόμα και αλλαγή κουλτούρας. Όμως μακροχρόνια, η ετοιμασία απολογισμών αειφορίας αποφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη.
Η υποβολή εκθέσεων αυξάνει τη διαφάνεια και αποδυκνύει τη δέσμευση μιας εταιρείας προς την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, μπορεί να βοηθήσει μια εταιρεία στην αποτελεσματικότερη κατανομή πόρων, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και προσδοκίες των επενδυτών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη διαχείριση κινδύνων και να χτίσει την ανθεκτικότητα του οργανισμού, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, να μεγιστοποιήσει την αφοσίωση των εργαζομένων και να αυξήσει την ικανότητα μιας εταιρείας να προσελκύει και να διατηρεί ταλέντα και τέλος συμβάλλει στην προστασία και την ενίσχυση της φήμης μιας εταιρείας.
Πέραν της κανονιστικής συμμόρφωσης τα οφέλη της βιώσιμης ανάπτυξης είναι πολλά και οι επιχειρήσεις καλό είναι να τα αναγνωρίσουν για να τα εκμεταλλευτούν κατάλληλα αλλά και να μεταβούν ομαλά από τη θεωρία στη πράξη.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ.
Στοιχεία επικοινωνίας:
- Διεύθυνση: Χριστόδουλου Σόζου 31,1096 Λευκωσία
- Τηλέφωνο: 22766111
- E-mail: grow@grow.com.cy
- Ιστοσελίδα: www.grow.com.cy
Ακολουθήστε μας στο linkedin, twitter & facebook
***Της Ειρήνης Λουκαϊδου, Διευθύνουσας Συμβούλου, Grow Sustainability Consulting