Κακάο: Στα ύψη η τιμή στην Ε.Ε., εξαίρεση η Κύπρος-Η αιτία των αυξήσεων και νέα δεδομένα από τον Αύγουστο

Ολοένα και ακριβότερα πληρώνουν το κακάο και τη σοκολάτα οι καταναλωτές γενικότερα στην Ε.Ε. και ειδικότερα στην κυπριακή αγορά, την ώρα που το αυξημένο κόστος, το οποίο, θα καταβάλουν οι παραγωγοί για τους κόκκους, αναμένεται αναπόφευκτα να το μετακυλήσουν στους καταναλωτές.

Η τιμή καταναλωτή για το κακάο και τη σοκολάτα σε σκόνη στην Ε.Ε. κατέγραψε σημαντική επιτάχυνση το τελευταίο τρίμηνο του 2022 με τους ετήσιους ρυθμούς πληθωρισμού να ξεπερνούν το 10%.

Η αύξηση κορυφώθηκε τον Μάιο του 2023 με τον ρυθμό πληθωρισμού να φτάνει το 18,5%, ενώ μέχρι τον φετινό Φεβρουάριο δεν υποχώρησε κάτω από το 10%.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι τον Μάιο του 2024, την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ανέφεραν αύξηση του ετήσιου ποσοστού πληθωρισμού για το κακάο και τη σοκολάτα σε σκόνη, η Κύπρος ανακοίνωσε οριακή υποχώρηση 0,3%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τον φετινό Μάιο, η τιμή καταναλωτή του κακάο και της σοκολάτας σε σκόνη στην Ε.Ε. ήταν 6,3% υψηλότερη σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023.

kakaojp

Οι ακριβότεροι κόκκοι οδηγούν σε αυξήσεις

Με βάση τις διεθνείς αναλύσεις, παρά την ιστορική έλλειψη που έστειλε τις τιμές του κακάο σε υψηλό ρεκόρ φέτος, το φαινόμενο δεν έχει ακόμη επηρεάσει πλήρως τους σοκολατοποιούς, καθώς πολλοί από τους κόκκους που έχουν αλεθεί σε βούτυρο και σκόνη που χρησιμοποιείται στα γλυκίσματα, είχαν εξασφαλιστεί πριν από την κρίση.

Καθώς, όμως, τα αποθέματα αυτά εξαντλούνται, οι μεταποιητές θα πρέπει να αναπληρώσουν τις προμήθειές τους σε υψηλότερες τιμές, κάτι που αναμένεται να επιβαρύνει τις αλέσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με το αυξημένο κόστος των κόκκων να μην αφήσει ανεπηρέαστους τους καταναλωτές.

Από Αύγουστο επανεξετάζουν τα δεδομένα στην Κύπρο

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2024, οι τιμές της σοκολάτας και των σοκολατένιων προϊόντων που εισάγονται στην κυπριακή αγορά αυξήθηκαν περίπου κατά 10%-15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, λόγω της αύξησης της τιμής του κακάο.

Στην ετήσια του οικονομική έκθεση για το 2023, το Συγκρότημα της Alkis H. Hadjikyriacos (Frou Frou Biscuits) Public Ltd τόνισε ότι τα κλιματικά προβλήματα στη Δυτική Αφρική, όπου παράγεται πάνω από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, καταστρέφουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, περιορίζουν την προσφορά κακάο και προκαλούν την εκτίναξη των τιμών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με το Συγκρότημα να έχει άμεση αρνητική επίδραση, καθώς το κακάο και η σοκολάτα αποτελούν βασικές πρώτες ύλες και προϊόν εισαγωγής.

Λόγω της καλπάζουσας παγκόσμιας αύξησης της τιμής του κακάο και της σοκολάτας, από 1η Απρίλιου 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συγκροτήματος αναγκάστηκε να επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στα παραγόμενα σοκολατένια προϊόντα του.

Η απόφαση αυτή ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τις συνολικές πωλήσεις του Συγκροτήματος κατά το 2024, καθότι οι αυξημένες τιμές, ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την κατανάλωση όλων των σοκολατένιων προϊόντων στην αγορά γενικότερα.

Ωστόσο, το Συγκρότημα υπογράμμισε στην ετήσια οικονομική του έκθεση ότι μελετά διάφορα εναλλακτικά μέτρα για να αμβλύνει τις επιπτώσεις των αυξήσεων που επιφέρουν οι πρωτόγνωρες αυτές διαφοροποιήσεις στις τιμές βασικών πρώτων υλών. Tα σοκολατένια προϊόντα εισαγωγής του Συγκροτήματος θα επηρεαστούν με ανάλογες αυξήσεις στην βάση των νέων αυξημένων τιμών των προμηθευτών.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συγκροτήματος είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του σε πρώτο στάδιο να επιφέρει αύξηση στις τιμές των σοκολατένιων παραγόμενων προϊόντων της τάξης του 20%-30%, απορροφώντας βραχυπροθέσμα ένα σημαντικό ποσοστό της συνολικής αύξησης του κόστους των πρώτων υλών.

Το Συγκρότημα αναμένεται να επαναξιολογήσει την όλη κατάσταση τον προσεχή Αύγουστο, ανάλογα με την κίνηση των τιμών των προϊόντων κακάο στην διεθνή αγορά.

«Σε περίπτωση όπου οι τιμές του κακάο και σοκολάτας αποκατασταθούν σε νέα χαμηλότερα επίπεδα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συγκροτήματος προτίθεται να προβεί σε ανάλογες τροποποιήσεις και μειώσεις που θα αφορούν τα παραγόμενα προϊόντα», διευκρινίζεται σχετικά.

Δειτε Επισης

Τα πολυτελή μοντέλα και supercars από το στόλο της E-Cars Group που θα δείτε στο Limassol Motion Event 2024
Αντίστροφη μέτρηση για το «opening» του νέου Jumbo στη Λευκωσία-Η εξέλιξη των έργων και πότε ανοίγει
Jumbo: Μικρή αύξηση των πωλήσεων στην Κύπρο το οκτάμηνο-Πώς κινήθηκε ο Αύγουστος
Γιώργος Φωτίου-Bean Bar: Τα μυστικά για την επιλογή του καλύτερου και ποιοτικότερου καφέ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αιτήσεις μέχρι 6 Οκτωβρίου για την δεύτερη άτυπη ομάδα εργασίας για το χαλλούμι
Λ. Καρακατσάνης: Η DUST+CREAM που ήρθε εν μέσω πανδημίας στην Κύπρο και αλλάζει τους κανόνες της ομορφιάς
O επαναπροσδιορισμός του εμπορίου ξεκινά από το E-Commerce Conference
Αυξήθηκε σε αξία και σε όγκο το λιανικό εμπόριο τον Ιούλιο
Αυτοκίνητα από €500 μέχρι €25.000 στον πλειστηριασμό της Τρ. Κύπρου
Σε ποια φάση βρίσκεται το Neo Plaza-H πιο πρόσφατη εξέλιξη και η δικαστική μάχη που συνεχίζεται