Λατομεία Λατούρος: Η πρωτιά στις περιβαλλοντικές δηλώσεις προϊόντων

Στην ποικιλία δράσεων που εφαρμόζει η εταιρεία Λατοµεία Λατούρος στο πλαίσιο της πολιτικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, αναφέρεται η διεύθυνση του οργανισμού, η οποία μιλάει ακόμη και για την επένδυσή της στην πράσινη ανάπτυξη, γεγονός που όπως επισημαίνει, την καθιστά το πρώτο λατομείο στην κυπριακή αγορά με Περιβαλλοντικές Δηλώσεις Προϊόντων.

2

Η πράσινη ανάπτυξη

Παράλληλα, η εταιρεία επενδύει στην πράσινη ανάπτυξη. Αυτό όπως τονίζεται με έμφαση, είναι κάτι που καθιστά τον οργνανισμό, το πρώτο λατοµείο στην κυπριακή αγορά µε Περιβαλλοντικές Δηλώσεις Προϊόντων (Environmental Product Declarations - EPD).

Αυτές οι δηλώσεις, προστίθεται, παρέχουν διαφανείς και συγκρίσιµες πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το ανθρακικό αποτύπωµα των προϊόντων της σε όλο τον κύκλο ζωής τους, επαληθευµένες από ανεξάρτητους φορείς σύµφωνα µε τα πρότυπα ISO 14025 και EN 15804.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Με αυτό τον τρόπο, ανοίγουµε νέους δρόµους για την κατασκευαστική βιοµηχανία, επενδύοντας στη βιώσιµη ανάπτυξη και επιβεβαιώνοντας τη δέσµευσή µας για µείωση και διαφάνεια στο περιβαλλοντικό µας αποτύπωµα».

3

Latouros Kids Festival

Μεταξύ των πιο πρόσφατων και σηµαντικών πρωτοβουλιών, ξεχωρίζει η διοργάνωση του «LATOUROS KIDS FESTIVAL» στις 2 Ιουνίου 2024, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Δάλι.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωµένη στα παιδιά των εργαζοµένων του ομίλου Λατούρος και είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευσή τους σχετικά µε την αναγκαιότητα των λατομείων και των λατοµικών υλικών.

4

Περίπου 80 παιδιά ηλικίας 1-10 ετών συµµετείχαν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και δραστηριότητες που ανέδειξαν τη χρήση των λατοµικών υλικών στην καθηµερινή ζωή. Μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια, τα παιδιά έµαθαν πώς λειτουργούν τα λατοµεία και ανακάλυψαν τη σηµασία των υλικών για την κατασκευή κατοικιών, οδικών αρτηριών, αεροδροµίων και άλλων κατασκευαστικών έργων.

Μια ιδιαίτερη δραστηριότητα ήταν η δηµιουργία βιοαποικοδοµήσιµων γλαστρών, µέσα από την οποία τα παιδιά έµαθαν για τη συµβολή των λατοµείων στην προστασία του περιβάλλοντος.

5

Στροφή στα φωτοβολταϊκά

Οι άµεσοι στόχοι των Λατομείων Λατούρος για το 2024-2025 επικεντρώνονται στη µείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 60% µέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήµατος, µε ισχύ 1.5 MWp, στις εγκαταστάσεις του λατοµείου για ιδία χρήση.

Σύµφωνα µε την ηλεκτρολογική µελέτη που έχουν πραγµατοποιήσει, οι εκποµπές CO2 θα µειωθούν κατά 1,739 τόνους ετησίως. Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της εταιρείας για την ενίσχυση της βιωσιµότητας και τη µείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώµατος.

«Στόχος µας», όπως τονίζουν, «είναι να συνεισφέρουµε ενεργά στη µετάβαση της οικονοµίας της ΕΕ προς την κλιµατική ουδετερότητα έως το 2050, συµβάλλοντας στη µείωση των εκποµπών και στην προστασία του περιβάλλοντος».

6

Η ευθύνη για ένα καλύτερο αύριο

Στα Λατομεία Λατούρος πιστεύουν ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην ευθύνη που έχουν απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Η εταιρική βιωσιµότητα και υπευθυνότητα προς το περιβάλλον αποτελεί το κλειδί για ένα καλύτερο αύριο. Η προστασία του περιβάλλοντος, η ανακύκλωση και η προστασία των φυσικών πόρων, καθώς και η µείωση του ανθρακικού αποτυπώµατος, είναι κρίσιµα ζητήµατα που πρέπει να αντιµετωπιστούν.

Τονίζεται επίσης ότι, οι επιχειρήσεις πρέπει να εδραιώσουν την αντίληψη ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι αναπόσπαστο µέρος της επιχειρηµατικής στρατηγικής και να λάβουν πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τη βιωσιµότητα και την κοινωνική ευαισθησία τους. Η επένδυση σε πράσινες τεχνολογίες και η υιοθέτηση βιώσιµων πρακτικών θα συµβάλουν στη δηµιουργία µιας πιο συνειδητοποιηµένης και υπεύθυνης κοινωνίας.

Στοιχεία επικοινωνίας:

  • Διεύθυνση: Κώστα Λατούρου 10, 2540, Δάλι
  • Τηλέφωνο: 22 266920
  • Φαξ: 22 266929
  • Ε-mail: maria.latouros@latouros.com
  • Ιστοσελίδα: www.latourosquarries.com

Δειτε Επισης

Όμιλος Atlantica Hotels and Resorts: Αφοσιωμένοι στο ταξίδι της βιωσιμότητας
Coca-Cola HBC Κύπρου: Με στόχο ένα βιώσιμο αύριο για όλους
CSRD: Χρηματοοικονομικές και μη-χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις αποκτούν ισότιμη βαρύτητα για τις επιχειρήσεις
Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη: Για το καλό του τόπου πολιτισμός, παιδεία, υγεία
Λατομεία Λατούρος: Η πρωτιά στις περιβαλλοντικές δηλώσεις προϊόντων
Together Cyprus: 250 και πλέον συνέργειες για το περιβάλλον και την κοινωνία
MUSKITA: Κοινωνικά υπεύθυνη με πρωτοποριακά προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος
Πετρολίνα: Στηρίζει με κάθε τρόπο τις ανάγκες των συνανθρώπων μας
N. Psaras Construction: Διαχρονική δέσμευση στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική ευθύνη
Πολυκλινική Υγεία: Η πλέον ανταποδοτική επένδυση, ο σεβασμός στον άνθρωπο