Επιμένουν οι συντεχνίες για νομοθετική ρύθμιση σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία

Οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ επιμένουν στο αίτημά τους για νομοθετική ρύθμιση του μισθού των νεοεισερχόμενων στην οικοδομική βιομηχανία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παράνομη και η αδήλωτη εργασία. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο ΚΥΠΕ, αυτό το αίτημα δεν φαίνεται να ικανοποιείται από το πλαίσιο που έθεσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, για τη μεσολαβητική του πρόταση για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του κλάδου, στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τους κοινωνικούς εταίρους την Τετάρτη.

Από την άλλη, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) αναφέρει ότι το πλαίσιο που έθεσε ο Υπουργός είναι πολύ ευνοϊκό για τους εργαζόμενους, αφού, όπως είπαν στο ΚΥΠΕ, τους δίνει περισσότερα από όσα ζήτησαν, εκτός από το ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης.

Ο ΓΓ της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ, Μιχάλης Παπανικολάου, είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι συντεχνίες ζήτησαν τη συνδρομή του Υπουργείου, προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και οι παραβιάσεις της σύμβασης.

Όπως ανέφερε, κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός παρουσίασε στοιχεία, μετά από έρευνα στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, που αποδεικνύουν ότι οι μισθοί που δηλώνονται στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό της σύμβασης των οικοδόμων, και πολλές φορές κάτω και από τον εθνικό κατώτατο μισθό. «Υπάρχει φοβερή παραβίαση. Άρα, εμείς, δικαιολογημένα ζητήσαμε στήριξη, για να σταματήσει αυτή η παραβίαση», είπε.

«Ο τρόπος που εισηγηθήκαμε και επιμένουμε να εισηγούμαστε, εκτός αν μας βρουν άλλους πειστικούς τρόπους, είναι η στήριξη εκείνων που συμφωνούμε με μία νομοθετική ρύθμιση στον περί Εργοδοτουμένων νόμο, όπως έγινε και με κάποια άλλα ωφελήματα σε προηγούμενο χρόνο», είπε.

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο που έθεσε την Τετάρτη ο Υπουργός αυτό δεν υπήρχε, «άρα εμείς δεν συμφωνούμε», είπε, αναφέροντας ότι οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις θα συνεδριάσουν από κοινού την Τρίτη, για να πάρουν αποφάσεις για το τι θέση θα παρουσιάσουν στις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, η πρόταση που θα παρουσιαστεί στις γενικές συνελεύσεις θα είναι για να ληφθούν πιο δυναμικά μέτρα.

Ο κ. Παπανικολάου διευκρίνισε ότι σήμερα, η μη εφαρμογή της σύμβασης από εργοδότες, δεν επιφέρει συνέπειες. «Επειδή ο μισθός είναι βασικό στοιχείο και είναι αυτό που παραβιάζεται κυρίως, ενώ είναι συμφωνημένο το ποσό, γι’ αυτό εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος», είπε.

Όσον αφορά τους όρους της σύμβασης, ο κ. Παπανικολάου είπε ότι «ζητούμε επαναφορά όσων έχουν αποκοπεί από το 2012». Για αυτό το ζήτημα, ανέφερε ότι ο Υπουργός εξέφρασε πρόθεση να περιλάβει τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε τυχόν μεσολαβητική του πρόταση.

Από την πλευρά του, ο Στέλιος Τσιαπουτής, ΓΓ της ΟΟΙΜΣΕΚ-ΣΕΚ, ανέφερε ότι στη συνάντηση της Τετάρτης, ο Υπουργός ανακοίνωσε, μετά από 25 μήνες, το πλαίσιο για τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. «Σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση στον νόμο, για τη νομική κατοχύρωση των κατώτατων μισθών πρόσληψης, η πρόταση που έκανε ο Υπουργός δεν μας ικανοποιεί, δεν συμφωνούμε. Θέλαμε να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, όπως το είχαμε ζητήσει. Η συζήτηση διήρκησε 22 μήνες για το συγκεκριμένο θέμα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο που έθεσε ο Υπουργός, το οποίο θα δοθεί και γραπτώς την ερχόμενη βδομάδα, έχουν μπει κάποιες σημαντικές παράμετροι, όσον αφορά την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία και την απόκλιση των μισθών που καταβάλλονται στον κατασκευαστικό τομέα σε σχέση με τους μισθούς που καταγράφονται στη Συλλογική Σύμβαση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Υπουργός είπε ότι υπάρχουν τα εργαλεία, μέσω των οποίων θα ελεγχθούν τυχόν παραβιάσεις, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο φαίνεται να έχει τη διάθεση να προχωρήσει επί του εδάφους σε συγκεκριμένους ελέγχους. Ωστόσο, σημείωσε, «αυτό δεν μας ικανοποιεί», καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα δημιουργείται επειδή ο κατώτατος μισθός της κλαδικής σύμβασης δεν προστατεύεται από τη νομοθεσία.

«Η νομική ρύθμιση είναι αυτή που θα επιλύσει τα προβλήματα και για την εφαρμογή της σύμβασης από όλους και για τη διασπάθιση του χρήματος που γίνεται σε όλα τα ταμεία, και των εργαζομένων, αλλά και τα κρατικά ταμεία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η νομοθετική ρύθμιση θα συνεπάγεται ποινές για όσους δεν εφαρμόζουν τη σύμβαση, είτε πρόστιμο, είτε φυλάκιση ή και τα δύο και οι ποινές πρέπει να είναι αποτρεπτικές.

Ο κ. Τσιαπουτής επισήμανε ότι όσον αφορά τα οικονομικά αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και με βάση το πλαίσιο του Υπουργείο για ανανέωση της σύμβασης μέχρι το 2027, «ήταν αναμενόμενο ότι με κάποιο τρόπο θα βρισκόταν λύση».

Με τη σειρά του, ο Γραμματέας της ΔΕΕ Οικοδόμων της ΔΕΟΚ, Στέλιος Ευστρατίου, είπε στο ΚΥΠΕ ότι το πλαίσιο που έδωσε ο Υπουργός δεν περιείχε συγκεκριμένους αριθμούς. «Ως πλαίσιο ακούγεται καλό για εμένα, όμως μένει κάτι εκτός», ανέφερε, κάνοντας λόγο για συμπερίληψη στη νομοθεσία της κατοχύρωσης των μισθών των νεοεισερχόμενων στην οικοδομική βιομηχανία.

Αναφορικά με την πιθανότητα λήψης μέτρων, είπε ότι «είναι όλα πιθανά», σημειώνοντας ότι δεν είναι αυτοσκοπός τα μέτρα, «αλλά δεν τα αποκλείουμε».

Πάταξη αθέμιτου ανταγωνισμού, αδήλωτης και παράνομης εργοδότησης
Εκ μέρους της εργοδοτικής πλευράς, ο Στέλιος Γαβριήλ, Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ, ανέφερε ότι, σύμφωνα με το πλαίσιο που παρουσίασε ο Υπουργός την Τετάρτη, φαίνεται ότι υιοθετούνται όλα τα αιτήματα που έθεσαν οι συντεχνίες, βάσει της συλλογικής σύμβασης, «μπορεί και περισσότερα από αυτά που ανέμεναν να δοθούν», όπως είπε. Αυτό, σημείωσε, «το βλέπουμε κι εμείς θετικά, καθώς η σύμβαση θα είναι σε πιο μακροχρόνιο ορίζοντα».

Από την άλλη, ανέφερε ότι κάποια σοβαρά αιτήματα που είχε θέσει η εργοδοτική πλευρά, όπως ο εκσυγχρονισμός της συλλογικής σύμβασης, δεν συμπεριλήφθηκαν στο πλαίσιο.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «θα καταλήξουμε στην ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης, με το σκεπτικό να πατάξουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την αδήλωτη, τη μερικώς αδήλωτη και παράνομη εργοδότηση». Είπε ότι «είμαστε αυστηροί σε αυτό το θέμα και πρέπει να είμαστε σωστοί απέναντι στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος και να τηρούμε τα συμφωνηθέντα».

Σε σχέση με τη θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για νομοθετική ρύθμιση του θέματος, ο κ. Γαβριήλ είπε ότι οποιοδήποτε αίτημα νομοθετικής ρύθμισης είναι ξεχωριστή συζήτηση από τη σύναψη συλλογικής σύμβασης.

«Η νομοθέτηση δεν θα εκπληρώσει τον στόχο», ανέφερε. Σημείωσε ότι ήδη έχουν κατοχυρωθεί νομικά τέσσερα σημεία που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών. «Δεν μπορείς μετά από δύο χρόνια να λες θέλω κάτι παραπάνω από αυτά που συμφωνήσαμε», ανέφερε.

Πέρα από αυτό, πρόσθεσε ότι «θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Έχουμε τρόπους», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δημιουργία κάρτας προσωπικού, που μπορεί να ελέγχεται, παρά να είναι ένας νόμος που «αν σε βρω ότι παρανομείς, θα πληρώσεις πρόστιμο». Σημείωσε ότι για το ζήτημα της πάταξης της αδήλωτης εργασίας, που οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό, πρέπει να βρεθεί τρόπος με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Εσωτερικών να αντιμετωπιστεί, ανεξάρτητα από τη σύμβαση του κλάδου.

Πρώτιστος στόχος, ανέφερε, είναι «να δώσουμε στους εργαζόμενους αύξηση του μισθού και κάποια άλλα ωφελήματα, που θα ψηλώσουν το βιοτικό τους επίπεδο», λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κατασκευαστικός τομέας αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης.

Ο κ. Γαβριήλ είπε ότι η Ομοσπονδία θα συζητήσει το πλαίσιο που έθεσε ο Υπουργός εντός των επόμενων ημερών, σημειώνοντας την πιθανότητα να ζητήσουν λίγες μέρες παράταση από την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης των κοινωνικών εταίρων με τον Υπουργό, που ορίστηκε αρχικά για τις 17 Ιουλίου.

Μετά τη συνάντηση της Τετάρτης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι η μεσολαβητική του πρόταση θα περιλαμβάνει «συγκεκριμένα μέτρα για την καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην οικοδομική βιομηχανία, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας και ιδιαίτερα για την διόρθωση της σημαντικής απόκλισης μεταξύ των μισθών που προνοούνται ήδη από τη νομοθεσία και των μισθών που συμφωνούνται στη συλλογική σύμβαση με τους μισθούς που στην πραγματικότητα καταβάλλονται προς τους εργαζόμενους σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Ακόμα, εξέφρασε αισιοδοξία ότι εντός των επόμενων ημερών οι δύο πλευρές θα συζητήσουν εκτενώς στα Σώματα τους το πλαίσιο της μεσολαβητικής του πρότασης, ώστε στη συνέχεια να παρουσιαστεί και να τεθεί ενώπιον τους αναλυτικότερα για να γίνουν οι τελικές τους τοποθετήσεις, με τον κ. Παναγιώτου να εκτιμά ότι, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά «θα μπορέσουν να είναι θετικές για να μπορέσει η συμφωνία να οδηγήσει στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία».

Δειτε Επισης

Α. Χριστοδούλου: Τεράστιας σημασίας για ανάπτυξη της περιοχής ο δρόμος Τάφοι των Βασιλέων-Κόλπος των Κοραλλίων
Συνάντηση ΕΤΕΚ-Αλέξη Βαφεάδη για τη βέλτιστη διαχείριση των κρατικών κτηρίων
Καθοριστικός μήνας ο Σεπτέμβρης για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς-Ξεκαθαρίζει αν θα προχωρήσει ή όχι
Βελτίωση συνδεσιμότητας ορεινής Λάρνακας με το κέντρο της πόλης-Αίτημα ΕΤΑΠ και ΕΒΕ για αστικές συγκοινωνίες
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία στην παλιά πόλη της Λευκωσίας από την Gordian (pics)
Εξαγόρασε το Labs Tower και μπαίνει στην κυπριακή αγορά η Trastor-Παραμένει στην Globe Invest η διαχείριση
Μαρίνα-λιμάνι Λάρνακας: Σε αναζήτηση εμπειρογνωμόνων για τις κύριες επενδύσεις-Ετοιμάζονται οι όροι για τις προσφορές
Εκδήλωση Cyfield: Η νέα εποχή του κέντρου της Λευκωσίας
Αυξάνεται το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης για αγορά οικοπέδων και οικιστικών χωραφιών