Αυτό είναι το πλαίσιο της μεσολαβητικής πρότασης Παναγιώτου για τη συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία

Το πλαίσιο της μεσολαβητικής πρότασης που θα κατατεθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, η οποία εκκρεμεί από το 2022, παρουσίασε την Τετάρτη στις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις του τομέα, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, εκφράζοντας τόσο την εκτίμηση πως εντός Ιουλίου θα υπάρξει κατάληξη του θέματος «είτε θετικά είτε αρνητικά» όσο και την αισιοδοξία ότι «η κατάληξη θα είναι θετική».

«Η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη για την επίτευξη συμφωνίας που να διασφαλίζει την ομαλότητα και την σταθερότητα για την υλοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών της οικονομίας και την ενίσχυση της συνοχής της κοινωνίας με ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2027», είπε ο κ. Παναγιώτου, μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΟΣΕΟΚ και ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, όπου συζητήθηκε η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι «οι προτεινόμενες βελτιώσεις θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις δυνατότητες των δύο πλευρών, ισορροπημένα και ορθολογικά, έτσι ώστε να μπορούν να συμφωνηθούν, να εφαρμοστούν και να επενεργήσουν θετικά».

Επιπρόσθετα, σε σχέση με τη μεσολαβητική πρόταση, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι αυτή θα περιλαμβάνει «συγκεκριμένα μέτρα για την καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην οικοδομική βιομηχανία, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας και ιδιαίτερα για την διόρθωση της σημαντικής απόκλισης μεταξύ των μισθών που προνοούνται ήδη από τη νομοθεσία και των μισθών που συμφωνούνται στη συλλογική σύμβαση με τους μισθούς που στην πραγματικότητα καταβάλλονται προς τους εργαζόμενους σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Αναφέροντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών είναι «σεβαστές και οι διαφορετικές αναλύσεις είναι κατανοητές», ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει την επίδειξη της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας που διαχρονικά χαρακτηρίζει τους κοινωνικούς εταίρους που σε αυτή την συγκυρία είναι απαραίτητο να επιδειχθούν ξανά».

Ο κ. Παναγιώτου εξέφρασε αισιοδοξία ότι εντός των επόμενων ημερών οι δύο πλευρές, τόσο οι συνδικαλιστικές όσο και οι εργοδοτικές οργανώσεις, θα συζητήσουν εκτενώς στα Σώματα τους το πλαίσιο της μεσολαβητικής πρότασης που παρουσιάστηκε σήμερα από το Υπουργείο, έτσι ώστε να είναι σε θέση να τοποθετηθούν.

Ακολούθως η πρόταση, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα παρουσιαστεί και θα τεθεί ενώπιον τους αναλυτικότερα έτσι ώστε να γίνουν οι τελικές τους τοποθετήσεις, με τον κ. Παναγιώτου να εκτιμά ότι εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά «θα μπορέσουν να είναι θετικές για να μπορέσει η συμφωνία να οδηγήσει στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία».

Δειτε Επισης

Γιώργος Ιωάννου: Ισχυρός και στέρεος πυλώνας της οικονομίας του τόπου ο κατασκευαστικός τομέας
Ένα πρότυπο γραμμικό πάρκο αποκτά η Γερμασόγεια μετά την επερχόμενη ανάπλαση του ποταμού Άμαθου
«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία
Ask Wire: Σταθερές οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων το β’ τρίμηνο-Έπονται μειώσεις
Επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η AstroBank
Κρίσιμη μέρα για την οικοδομική βιομηχανία.. Ανοίγει τα χαρτιά του για την συλλογική σύμβαση ο Παναγιώτου
Προσιτή στέγη: Επαναβεβαίωσαν συνεργασία ο Δήμος Λεμεσού και ο ΚΟΑΓ-Στόχος η υλοποίηση ώριμων έργων