Δεν θα αντιδράσουν για την ώρα οι αιγοπροβατοτρόφοι στο διάταγμα για χαλλούμι-Η διορία σε Παναγιώτου

Στην απόφαση να μην προβούν προς το παρόν σε οποιαδήποτε μορφής αντίδραση στο νέο διάταγμα, ημερομηνίας 8 Ιουλίου, 2024, για τις ελάχιστες ποσοστώσεις αιγινού και πρόβειου γάλακτος στην παραγωγή του χαλλουμιού ΠΟΠ, κατέληξε, καλή τη πίστει, η Συντονιστική Επιτροπή των αιγοπροβατοτρόφων.

«Παρά την ιδιαίτερη απογοήτευση και την περιρρέουσα απαισιοδοξία στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας θεωρήθηκε άκρως απαραίτητο όπως δοθεί μία ακόμη ευκαιρία  για ανάκτηση της εμπιστοσύνης μας προς την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Γεωργίας», αναφέρουν σε ανακοίνωση οι αιγοπροβατοτρόφοι.

Αναφέρουν επίσης ότι θα περιμένουν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα 6-7 εβδομάδων για να μπορέσει η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου, όπως προσθέτουν, «να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της που αφορούν τους τακτικούς, αυστηρούς και αξιόπιστους διοικητικούς ελέγχους, τη διασφάλιση μιας υγειούς και ανταγωνιστικής αγοράς, και τις άμεσες αποφάσεις στοχευμένων μέτρων για αύξηση παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος και διασφάλιση της πιστής εφαρμογής του Κανονισμού για το χαλλούμι ΠΟΠ».

«Το παρόν διάταγμα θα εφαρμοσθεί για ένα έτος και στη συνέχεια αναμένουμε να τεθεί σε ισχύ νέο διάταγμα μέχρι το 2029 με ποσοστιαία αύξηση της συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος για την παρασκευή του χαλλουμιού 5% ανά έτος», προσθέτουν. 

Οι αιγοπροβατοτρόφοι καλούν την Υπουργό Γεωργίας να μην αφήσει «και την παράταση της μεταβατικής περιόδου να καταναλωθεί στις συνήθεις εντάσεις και ατέρμονες αντιπαραθέσεις αντί θαρραλέων αποφάσεων και παρεμβάσεων που στοχεύουν στην απόλυτη εναρμόνιση με την Νομοθεσία και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για το χαλλούμι ΠΟΠ».

Την ανακοίνωση, συνυπογράφουν οι Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Δυτικής Λευκωσίας ΛΤΔ, Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Λεμεσού “Ο Ποιμένας” ΛΤΔ, Ο.Π.Α. Ομάδα Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων ΛΤΔ, Σύνδεσμος Αιγοπροβατοτρόφων Κύπρου, ΟΝΑΠ ΛΤΔ, Μ - Π.Ο.ΑΙ ΛΤΔ, Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Πάφου (Τσέλιγκας) ΛΤΔ και Ομάδα Ποιμνιοτρόφων Περιοχής Ακάμα – Πάφου (ΑΠ) ΛΤΔ.

Δειτε Επισης

Πέραν των €33 δισ. έσοδα ΦΠΑ το 2024 μέσω συστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ενώπιον της ΕΠΑ η εξαγορά του Foody Market από τις υπεραγορές Αλφαμέγα
Toyota Κύπρου: Ολοκλήρωσε το μεγάλυτερο μέρος των ανακλήσεων σε οχήματα ευρωπαϊκών προδιαγραφών
Lidl Κύπρου: Γιορτάζει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του καταστήματός της στο Neon Mall of Pafos
Epic: Ακραία φαινόμενα προσφορών με έως €320 σε smartphones και 50% έκπτωση στο πάγιο 2ης γραμμής
Διαπιστώνουν υπέρμετρη αύξηση των λιανικών τιμών φρούτων και λαχανικών οι καταναλωτές-Ζητούν λήψη μέτρων
Δυναμική είσοδος στην κυπριακή αγορά για τη BYD...Ξεπέρασε τις 100 παραγγελίες μέσα σε μόλις 50 ημέρες
Τα υβριδικά οδηγούν την κούρσα της αγοράς αυτοκινήτων μαζί με τα βενζινοκίνητα-Οι κορυφαίες μάρκες του πρώτου εξαμήνου
Η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος, το μπαράζ επενδύσεων και η πολλαπλή στόχευση της καθόδου στην Κύπρο
Τα κριτήρια για τα €4 εκατ. ανά έτος την επόμενη τριετία με στόχο την αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος