Πόρτα στην Μαρία Παναγιώτου από τους αγελαδοτρόφους-«Αχρείαστη η όποια συνάντηση για το χαλλούμι»

Αχρείαστη θεωρεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων την όποια συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος από την στιγμή που δεν τους κάλεσε κατά τη διαμόρφωση των θέσεων της και ζητούν από την Υπουργό όπως μαζί με το επιτελείο της ενημερώσει το σύνολο των αγελαδοτρόφων για τα μέτρα και την πολιτική της κυβέρνησης για την αγελαδοτροφία και το χαλλούμι.

Σε απαντητική επιστολή προς την Μαρία Παναγιώτου η οποία, όπως αναφέρουν, ζήτησε συνάντηση με την Επιτροπή στον απόηχο του διατάγματος για το χαλλούμι, οι αγελαδοτρόφοι ενημερώνουν ότι την ίδια ώρα η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων είχε προγραμματισμένη συνεδρία για συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε σχέση με το διάταγμα με το οποίο οι αγελαδοτρόφοι διαφωνούν.

Αναφορικά με τη συνάντηση που ζητήθηκε με την Υπουργό αλλά και την ενημερωτική συνάντηση που ζήτησε το Τμήμα Γεωργίας για την Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 οι αγελαδοτρόφοι σημειώνουν πως «από την ώρα που δεν νοιώσατε την ανάγκη να μας καλέσετε στη διαμόρφωση των θέσεων σας, οποιεσδήποτε συναντήσεις με αντιπροσωπείες αγελαδοτρόφων επί του θέματος τούτου τις θεωρούμε αχρείαστες».

Αντίθετα, στην επιστολή τους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, σημειώνουν ότι «θεωρούμε όμως πολύ σημαντικό να ενημερώσετε κατ’ ιδίαν με το επιτελείο σας το σύνολο των αγελαδοτρόφων».

«Το θέμα αυτό έχει να κάνει με την επιβίωση της αγελαδοτροφίας και θα πρέπει όλοι οι παραγωγοί να έχουν ιδίαν αντίληψη και ενημέρωση από πρώτο χέρι», προσθέτουν.

Οι αγελαδοτρόφοι ζητούν, μεταξύ άλλων, ενημέρωση για το πώς προγραμματίζει να ενεργήσει η Κυβέρνηση καθ’ όλη την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου εν σχέση με τον καθορισμό ποσοστών ειδών γάλακτος στην παρασκευή του χαλουμιού και ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης με την λήξη της μεταβατικής περιόδου το 2029μ την παρουσίασε μελέτης/των που να στηρίζουν τις αποφάσεις της Κυβέρνησης καθώς και την βιωσιμότητα της Αγελαδοτροφίας και του Γαλακτοκομικού τομέα γενικότερα.

Ζητούν επίσης ενημέρωση για το πότε θα σταματήσει η παραγωγή  hellim / halloumi στην Γερμανία όπου παράγεται κάτω από εμπορικό σήμα το οποίο είναι προ υπάρχων της εγγραφής ΠΟΠ και με ποιο τρόπο το Υπουργείο Γεωργίας θα ελέγχει το ΧΑΛΛΟΥΜΙ / HALLOUMI / HELLIM που παράγεται στα κατεχόμενα με επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να είναι ΠΟΠ και το οποίο εξάγεται σε τρίτες χώρες.

Οι αγελαδοτρόφοι σημειώνουν επίσης ότι δεν θα προβούν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προτού η Υπουργός ενημερώσει τους αγελαδοτρόφους για τα μέτρα και την πολιτική που η Κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει στον τομέα της αγελαδοτροφίας.

Δειτε Επισης

Γιώργος Ιωάννου: Ισχυρός και στέρεος πυλώνας της οικονομίας του τόπου ο κατασκευαστικός τομέας
Αρετή Βασιλαρά: H επένδυση της IPH Iakovos Photiades Group of Companies στο ανθρώπινο δυναμικό της
Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Τράπεζα Κύπρου: Εφαρμόζει πρώτη τις άμεσες μεταφορές χρημάτων σε πραγματικό χρόνο
Ε.Ε.: Ήπια άνοδος στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων τον Ιούνιο
Ένα πρότυπο γραμμικό πάρκο αποκτά η Γερμασόγεια μετά την επερχόμενη ανάπλαση του ποταμού Άμαθου
Ν. Ποταμάρης: Επιτακτική ανάγκη η επαγγελματική ανάπτυξη στον πολύπλοκο κόσμο των επενδύσεων
Ηλεκτρική διασύνδεση: Οι όροι του διαγωνισμού για αξιολόγηση της μελέτης κόστους-οφέλους του ΑΔΜΗΕ
H CMC για την προβλήτα στο Βασιλικό: Τερματίσαμε από τον Μάρτιο την σύμβαση με την κοινοπραξία υπεργολάβων
Γ. Παπαναστασίου: Οι τρεις πυλώνες που θα αποφέρουν σοβαρή μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος