powered by

Διαγωνισμός για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2024

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας από το 2012 και κάθε χρόνο διοργανώνει τον Εθνικό Διαγωνισμό για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας. Το Υπουργείο έχει προκηρύξει την έναρξη του διαγωνισμού σε εθνικό επίπεδο και οι νικητές που θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.

Τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του SME Assembly, που θα πραγματοποιηθεί στην Βουδαπέστη τον Νοέμβριο 2024.

Κύριος στόχος του θεσμού είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας και η προβολή των βέλτιστων πρακτικών και πετυχημένων πρωτοβουλιών στις χώρες που λαμβάνουν μέρος.

Δυνατότητα συμμετοχής έχουν εθνικές οργανώσεις, κωμοπόλεις, πόλεις, περιφέρειες και κοινότητες καθώς και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ δημόσιων αρχών ή και επιχειρηματιών, εκπαιδευτικά προγράμματα και επιχειρησιακοί οργανισμοί.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο στάδια και οι υποψήφιοι πρέπει να διαγωνιστούν αρχικά σε εθνικό και στη συνέχεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάθε χώρα θα επιλέξει δύο από τους υποψηφίους οι οποίοι θα προταθούν για συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό μέχρι την 1η Αυγούστου 2024.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τις πιο κάτω έξι (6) κατηγορίες βραβείων:

  • Προώθηση της επιχειρηματικότητας: επιβραβεύονται πρωτοβουλίες σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, οι οποίες προωθούν την επιχειρηματική αντίληψη, ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους και γυναίκες.

Παραδείγματα: Εκδηλώσεις και εκστρατείες για την προώθηση της εικόνας της επιχειρηματικότητας και των επιχειρηματιών και μια φιλοσοφία που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την αποδοχή κινδύνου.

  • Επένδυση στις επιχειρηματικές δεξιότητες: επιβραβεύονται οι πρωτοβουλίες σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο που στοχεύουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων των επιχειρήσεων, της διαχείρισης και των εργαζομένων.

Παραδείγματα: Προώθηση ειδικών δεξιοτήτων, όπως οι τεχνικές δεξιότητες που απαιτούνται στον τομέα της βιοτεχνίας, οι γλωσσικές ικανότητες, οι ψηφιακές δεξιότητες· προγράμματα κινητικότητας και καθοδήγησης για επιχειρηματίες, εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα σε σχολεία και πανεπιστήμια.

  • Στήριξη της ψηφιακής μετάβασης: στήριξη της ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων που τους επιτρέπει να αναπτύσσουν, να εμπορεύονται και να χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες, προϊόντα και υπηρεσίες κάθε είδους.
  • Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και υποστήριξη της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων: αναγνωρίζει καινοτόμες πολιτικές και πρωτοβουλίες σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, οι οποίες καθιστούν την Ευρώπη τον πλέον ελκυστικό τόπο για την έναρξη μιας επιχείρησης, τη λειτουργία της, την ανάπτυξη και την επέκτασή της στην ενιαία αγορά, απλοποιούν τις νομοθετικές και διοικητικές διαδικασίες για τις επιχειρήσεις και εφαρμόζουν την αρχή «Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις» υπέρ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
    Παραδείγματα: μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την έναρξη νέων επιχειρήσεων, τη στήριξη της μεταβίβασης της ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜΜΕ στις αγορές δημόσιων συμβάσεων. Έργα για τη στήριξη της διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας, εργαλεία πληροφόρησης ή αντιστοίχισης, υπηρεσίες υποστήριξης ή συστήματα που βοηθούν τις ΜΜΕ να μεταβούν στο εξωτερικό
  • Υποστήριξη της βιώσιμης μετάβασης: επιβραβεύονται πολιτικές και πρωτοβουλίες σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο που στηρίζουν τη βιώσιμη μετάβαση και περιβαλλοντικές πτυχές όπως η κυκλική οικονομία, η κλιματική ουδετερότητα, η καθαρή ενέργεια, η αποδοτική χρήση των πόρων ή η βιοποικιλότητα μέσω, για παράδειγμα, της βιώσιμης ανάπτυξης και αντιστοίχισης δεξιοτήτων, καθώς και μέσω χρηματοδότησης.

Παραδείγματα: Υποστήριξη των επιχειρήσεων για την προσαρμογή βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων.

  • Υπεύθυνη και συνολική επιχειρηματικότητα: επιβραβεύονται εθνικές, περιφερειακές και τοπικές πρωτοβουλίες από τις αρχές ή τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που προάγουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στα πλαίσια της κατηγορίας αυτής, επιβραβεύονται επίσης προσπάθειες για την προώθηση της επιχειρηματικότητας σε μη προνομιούχες ομάδες, όπως για παράδειγμα σε ανέργους και, κυρίως, σε μακροχρόνια ανέργους, σε νόμιμους μετανάστες, σε άτομα με αναπηρία ή σε άτομα που προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες.
    Παραδείγματα: κοινωνικές ή μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που συμβάλλουν στις κοινωνικές ανάγκες μέσω της επιχειρηματικότητας.

Η Ευρωπαϊκή Κριτική Επιτροπή απονέμει επίσης το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στην υποψηφιότητα οποιασδήποτε κατηγορίας κρίνεται ως η πιο ευρηματική και δημιουργική πρωτοβουλία που προάγει την επιχειρηματικότητα.

Αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 15 Ιουνίου 2024 και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην

κα. Μαρία Χριστίνα Τσιάμπερλαιν – 22867266 – mchamberlain@meci.gov.cy

ή πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε το link και να προχωρήσετε scroll down τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας.

Δειτε Επισης

Σε 24ωρη απεργία εργαζόμενοι του Ιδρύματος ΑμεΑ «Άγιος Λάζαρος» στη Λάρνακα
Προς ανανέωση η συλλογική σύμβαση στα υπεραστικά λεωφορεία-Αίρουν τα απεργιακά μέτρα οι οδηγοί
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Webinar με αρχιτέκτονες από την AVW Architecture
Hellenic Bank Mobile App: Τα πάντα από το κινητό, ακόμα και οι αιτήσεις δανείου
Ο ACEMPI παρουσιάζει το μέλλον του ψηφιακό ευρώ
Επεκτείνεται δυναμικά ο όμιλος PHC...Εγκαινιάζει νέα καταστήματα Pizza Hut και KFC στην Μεσόγη
Νέος οδηγός στο τιμόνι του ΣΕΜΗΟ με Σώτο Τρικωμίτη στην προεδρία-Οι στόχοι και οι προτεραιότητες
Ο περιορισμός συναλλαγών με μετρητά για ποσά άνω των 10.000 ευρώ και γιατί πρέπει να εξαιρεθεί το καζίνο
Περαιτέρω επιβράδυνση και πλησιάζει τον στόχο της ΕΚΤ για 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Κώστας Κουμής: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό το 2025-Ο στόχος του Υφυπουργείου Τουρισμού