Γιατί οι Βρυξέλλες έβαλαν στο στόχαστρο το Teams της Microsoft

Για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας κατηγορεί τη Microsoft η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφερόμενη στη σύνδεση της εφαρμογής Teams με το Office.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε την Τρίτη στην μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο τις ανησυχίες της «ότι η Microsoft έχει δώσει στην εφαρμογή τηλεδιάσκεψης Teams ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα, βλάπτοντας ανταγωνιστές όπως το Slack και το Zoom».

Η πιο πρόσφατη περίπτωση ακολουθεί μια σκληρή μάχη με τις ρυθμιστικές αρχές για την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft ύψους 75 δισ. δολαρίων πέρυσι και έρχεται καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει ελέγχους σχετικά με τις συμμαχίες της με νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της OpenAI.

«Ανησυχούμε ότι η Microsoft μπορεί να παρέχει στο δικό της προϊόν επικοινωνίας Teams ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών συνδέοντάς το με τις δημοφιλείς σουίτες παραγωγικότητας για επιχειρήσεις», δήλωσε η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος της ΕΕ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.

«Εάν επιβεβαιωθεί, η συμπεριφορά της Microsoft θα ήταν παράνομη σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού μας. Η Microsoft έχει τώρα την ευκαιρία να απαντήσει στις ανησυχίες μας», πρόσθεσε.

Παραχωρήσεις

Τον Απρίλιο, η Microsoft εξέδωσε παραχωρήσεις με στόχο να προσπαθήσει να αποτρέψει ρυθμιστικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των διευρυνόμενων σχεδίων για τον διαχωρισμό του Teams από άλλο λογισμικό όπως το Office εκτός Ευρώπης. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δεν πίστευαν ότι η κίνηση προχώρησε αρκετά ώστε να επιτρέψει τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Η Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, είπε ότι οι νέες κατηγορίες δεν «προδικάζουν το αποτέλεσμα» της έρευνας. Η Microsoft επιδιώκει να διευθετήσει την υπόθεση για να αποφύγει τις επίσημες κατηγορίες ότι παραβιάζει το νόμο και ένα πιθανό βαρύ πρόστιμο έως και 10 τοις εκατό των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων της.

Η κίνηση έρχεται καθώς η Microsoft βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονο έλεγχο των δραστηριοτήτων της.

Οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν την εταιρεία σχετικά με τη συνεργασία της με την OpenAI ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι Βρυξέλλες εξετάζουν εάν θα ξεκινήσουν πλήρη έρευνα.

Ο όμιλος αντιμετωπίζει επίσης μια καταγγελία για αυτό που ορισμένοι ανταγωνιστές υποστηρίζουν ότι είναι άδικες συμφωνίες αδειοδότησης για το cloud computing.

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν επίσης άλλες εταιρείες τεχνολογίας. Τη Δευτέρα, η Επιτροπή κατηγόρησε την Apple ότι καταπνίγει τον ανταγωνισμό στο App Store της, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον ενός ομίλου Big Tech βάσει νέων ψηφιακών κανόνων.

Παλιά ιστορία

Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ουσιαστικά κλιμάκωση μιας υπόθεσης που χρονολογείται από το 2020, όταν η Slack, εταιρεία που σήμερα ανήκει στην Salesforce, υπέβαλε επίσημη καταγγελία για το Teams της Microsoft.

Επιπλέον, βάζει…ταφόπλακα στη δεκαετή ανακωχή μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ και της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας, μετά από μια σειρά ερευνών ανταγωνισμού που έληξε το 2013.

Τότε, η ΕΕ είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 561 εκατ. ευρώ στη Microsoft για μη συμμόρφωση με απόφαση σχετικά με τη σύνδεση του προγράμματος περιήγησης Internet Explorer με το λειτουργικό σύστημα Windows.

Δειτε Επισης

Το Ad Tag Global Group του «Γκουρού του Digital» στην αγορά της Κύπρου με κεντρικά γραφεία στη Λάρνακα
Ικανοποίηση TechIsland για το νέο πλαίσιο για την Μπλε Κάρτα-Τι δηλώνει ο Βαλεντίνος Πολυκάρπου
3ο CITEA Digital Cyprus Conference: Τεχνητή νοημοσύνη και κυπριακές επιχειρήσεις (video)
Η κυβερνοασφάλεια το 2048 μέσα από τα μάτια του Ramsés Gallego
Σημαντική πρόοδος για Κύπρο στην πορεία υλοποίησης των στόχων της ψηφιακής δεκαετίας της Ευρώπης
Χαιρετίζει την κατάταξη της Κύπρου για τρίτη συνεχή χρονιά στους «Strong Innovators» ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Β. Πολυκάρπου: Χαιρετίζει τις επιδόσεις της Κύπρου στην καινοτομία-Ζωτικής σημασίας η συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα
Strong Innovator για τρίτη συνεχή χρονιά η Κύπρος-Τι δηλώνει ο Νικόδημος Δαμιανού
Google: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αύξησε τις εκπομπές άνθρακα της εταιρείας μέσα σε πέντε χρόνια
Ι. Γεωργούλας: Οι προοπτικές ανάπτυξης της τεχνολογίας και η απαιτούμενη αρωγή κράτους-πανεπιστημίων