Η τεράστια δυναμική του ICT, η προσέλκυση ταλέντων και η ακτινογραφία των FIC εταιρειών στην Κύπρο

Την τεράστια δυναμική που αναπτύσσει στην Κύπρο ο τομέας των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ICT), μέσα από την κάθοδο και δραστηριοποίηση δεκάδων ξένων εταιρειών και χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου στο νησί μας, διαπιστώνει και αποτυπώνει στην 3η έκθεση ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας που δημοσιοποίησε χθες το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, κατά το 2022 το μερίδιο του τομέα ICT στις νέες επιχειρήσεις ήταν εντυπωσιακό, καθότι το 37% των νέων εγγεγραμμένων FICs εταιρειών(Foreign Interest Companies-Εταιρείες Ξένου Ενδιαφέροντος), ανήκουν στον συγκεκριμένο τομέα.

Στην έκθεση επισημαίνεται το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες άτομα υψηλού εισοδήματος, που υπολογίζονται περί τις εβδομήντα με ογδόντα χιλιάδες, έχουν μετεγκατασταθεί στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, με τους νεοσειρχόμενους και και τις εταιρείες για τις οποίες εργάζονται να διευρύνουν την παραγωγική ικανότητα της χώρας, να φέρνουν γνώση και τεχνογνωσία και να έχουν σημαντική ισχύ δαπανών για να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες, υποστηρίζοντας την τοπική οικονομία.

Το Συμβούλιο, στην έκθεσή του, προβαίνει σε ειδική αναφορά στο σχέδιο Digital Nomad Visa (σ.σ. για τους ψηφιακούς νομάδες), το οποίο επιτρέπει σε υπηκόους από χώρες εκτός της Ε.Ε. και εκτός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου(ΕΟΧ) να διαμένουν στην Κύπρο με την προϋπόθεση ότι οι εργασίες τους παρέχονται μέσω τεχνολογιών πληροφορικής για εταιρείες ή πελάτες που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό.

Επισημαίνοντας ότι σκοπός του σχεδίου είναι η ενίσχυση της Κύπρου ως κέντρου παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών, το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας επικαλείται στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, βάσει των οποίων ο συνολικός αριθμός των νέων κατοίκων από το σχέδιο αυτό φαίνεται να κυμαίνεται μεταξύ 1000-2000.

Άκρως ενδιαφέρουσες είναι οι διαπιστώσεις του Συμβουλίου σε σχέση με την προσέλκυση ταλέντων μέσα από την υιοθέτηση της περί τούτου στρατηγικής και τα κίνητρα που παραχωρήθηκαν κατά καιρούς από την πολιτεία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2021 το Υπουργικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει τη νέα στρατηγική για την προσέλκυση εταιρειών για λειτουργία ή/και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο, η οποία και τέθηκε σε ισχύ από τις 2 Ιανουαρίου του 2022.

Ως προς τις… αποδόσεις της στρατηγικής, η οποία σημειώνεται πως έτυχε επικαιροποίησης τον Νοέμβριο του 2022, στην έκθεση αναφέρεται ότι μέσω της Μονάδας Διευκόλυνσης Εταιρειών (ΜΔΕ), το 2022 είχαν εγγραφεί συνολικά 1640 FICs, ενώ για το 2023 (έως τις 31 Οκτωβρίου) ο αριθμός μειώθηκε στο 232.

Ο μεγάλος αριθμός το 2022 φαίνεται να οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το 2022, η πλειοψηφία των FIC (περίπου το 86%) που είχαν εγγραφεί στην Κύπρο ανήκαν στο κριτήριο «μέτοχοι τρίτων χωρών που κατέχουν περισσότερο από το 50% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας».

Οι εταιρείες που είχαν εγγραφεί ως «Economic» και «Hi-Tech» αποτελούσαν το 7% και το 4% του συνόλου των εγγεγραμμένων εταιρειών αντίστοιχα. Παρόμοια ήταν η κατάσταση και το 2023.

Το 2022, περίπου το 37% των εγγεγραμμένων FIC ασχολούνταν με «Software and Video Games Development», το 17% με «Investment Holding and Financing» και το 13% με «business advisory and legal consultation».

Το 2023, το ποσοστό των FIC που ασχολούνται με «Software and Video Games Development» σημείωσε πτώση, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε στην κατηγορία «Investment Holding and Financing».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο, και με στόχο την περαιτέρω προσέλκυση ατόμων υψηλής ειδίκευσης και των οικογενειών τους στην Κύπρο για απασχόληση, η Βουλή ενέκρινε πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, εκσυγχρονίζοντας το νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τα προσόντα και τα κριτήρια πολιτογράφησης αλλοδαπών.

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει ο Κεραυνός για ΔΝΤ και κρατικό μισθολόγιο-«Δεν υπάρχει θέμα για αποκοπές υφιστάμενων μισθών»
Θέτει προ των ευθυνών τους τις συντεχνίες το Υπ. Οικονομικών-«Οι απεργίες δεν πρέπει να αποτελούν την λύση»
Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για σχέδιο κυκλικής οικονομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
DBRS: Αναβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κύπρου-Στο 2,7% το 2024, στο 2,5% το 2025
Απώλειες 1,45% εντός Ιουνίου για το ΧΑΚ
Ετήσια αύξηση 5,7% στις μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές υπαλλήλων το πρώτο τρίμηνο
Στο Κάιρο για το Επενδυτικό Συνέδριο Αιγύπτου-Ε.Ε. ο Γιώργος Παπαναστασίου
Ανησυχία ΕΔΥ για ενδεχόμενη παραβίαση της αρχής της ισότητας σε προαγωγές δημοσίων υπαλλήλων
Μειώθηκαν 2,5% σε ετήσια βάση οι τιμές στην βιομηχανία τον Μάιο
Στον... πάτο της Ε.Ε. και 58η παγκόσμια η Κύπρος στην επίτευξη στόχων για βιώσιμη ανάπτυξη