Ν. Χριστοδουλίδης: Στόχος η ενίσχυση του πλαισίου διασύνδεσης Πανεπιστημίων και αγοράς εργασίας
InBusinessNews 07:48 - 26 Ιουνίου 2024
Ως Πολιτεία είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στη διαρκή στήριξη των πανεπιστημίων μας, την ενίσχυση της εξελικτικής τους πορείας, την αναβάθμιση και τη διασφάλιση της ποιότητας των προγραμμάτων τους και ιδιαίτερα τον εμπλουτισμό τους με νέα γνωστικά αντικείμενα που αφορούν την αγορά εργασίας και τους τομείς αιχμής, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του κατά την τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (25/6) στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού.
Μιλώντας ενώπιον των αποφοίτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη το Συμβούλιο, τον Πρύτανη, τη Σύγκλητο και το σύνολο του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Frederick «για τη συνεισφορά τους, πέραν από την επιστημονική τους κατάρτιση και την επίτευξη των προσωπικών, ακαδημαϊκών τους στόχων, για την προσφορά τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας στον τόπο μας ευρύτερα, αλλά και του στόχου της Πολιτείας για αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον τόπο μας», τονίζοντας πως «η Κύπρος μπορεί να καταστεί περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης για το οποίο θα είμαστε περήφανο».
Το Πανεπιστήμιο Frederick, μέσα από την ιδιαίτερη προσήλωσή του, στις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, την έρευνα, την ακαδημαϊκή αριστεία, ως επίσης την εφαρμογή της παραγόμενης γνώσης και έργου προς όφελος και της κοινωνίας και όλων των πολιτών, έχει καταξιωθεί ανάμεσα στα πιο σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα του τόπου μας και όχι μόνο, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή, «στο πλαίσιο των ποιοτικών και καινοτόμων προγραμμάτων σπουδών και υπό την καθοδήγηση του άρτια καταρτισμένου επιστημονικού και ερευνητικού του προσωπικού, το Πανεπιστήμιο Frederick έχει σημειώσει σημαντικότατες διακρίσεις, για τις οποίες η Πολιτεία δικαιούται να είναι υπερήφανη, αποσπώντας σπουδαίες βραβεύσεις για τη συμβολή του στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας».
Συμπλήρωσε ότι στο ίδιο πλαίσιο, πολύ σημαντική είναι η δικτύωση και οι ισχυρές συνέργειες του Πανεπιστημίου με αντίστοιχα διεθνή ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, οι οποίες, ανάμεσα σε άλλα, προωθούν την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης
«Για όλους αυτούς τους λόγους, η αποφοίτησή σας από αυτό το Πανεπιστήμιο, αποτελεί για εσάς ένα σημαντικό προνόμιο, ένα σημαντικό υπόβαθρο σε σχέση είτε με τη συνέχιση των σπουδών σας, είτε την επαγγελματική σας αποκατάσταση.
Όλοι εσείς αποτελείτε πλέον τη νέα γενιά επιστημόνων, μια γενιά για την οποία νιώθουμε περήφανοι, μια γενιά για την οποία οφείλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα, μια γενιά που οφείλουμε να σας κάνουμε να νιώσετε στην πράξη ότι έχετε περισσότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαμε εμείς όταν ήμασταν στη θέση σας», ανέφερε στη συνέχεια απευθυνόμενος στους αποφοίτους.
«Διανύσατε μια δύσκολη διαδρομή με επιμονή και υπομονή, ξεπερνώντας δυσκολίες, προκλήσεις και εμπόδια. Αποκτήσατε γνώσεις και εμπειρίες, εμπλουτίσατε εσείς οι ίδιοι και οι ίδιες το αντικείμενο σπουδών που επιλέξατε να παρακολουθήσετε μέσα από τη μελέτη και την ερευνητική σας δραστηριότητα, συνδράμοντας ουσιαστικά στην εξέλιξή της επιστήμης σας.
Ενισχύσατε την κριτική και καινοτόμα σας σκέψη, την ευρηματικότητα και τη δημιουργικότητά σας. Είστε ικανοί και ικανές να επιλύσετε προβλήματα, είστε πλέον σε θέση να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και της αγοράς εργασίας», σημείωσε σχετικά.
Ως Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την πολυεπίπεδη και ποικιλόμορφη συμβολή της Ανώτερης Εκπαίδευσης στον τόπο μας, είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στη διαρκή στήριξη των Πανεπιστημίων μας, και ιδιωτικών και δημόσιων, την ενίσχυση της εξελικτικής τους πορείας, την αναβάθμιση και τη διασφάλιση της ποιότητας των προγραμμάτων τους και ιδιαίτερα τον εμπλουτισμό τους με νέα γνωστικά αντικείμενα που αφορούν την αγορά εργασίας και τους τομείς αιχμής, σημείωσε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Συμπλήρωσε πως σημαντική παράμετρος της προσέγγισης αυτής, λαμβάνοντας υπόψη και τον στόχο για παραμονή των αποφοίτων στη χώρα, δίνοντας και περαιτέρω ώθηση στην πρόοδό της, είναι η περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση του πλαισίου διασύνδεσης των Πανεπιστημίων μας με την αγορά εργασίας.
«Θέλουμε να παραμείνετε στην πατρίδα μας, θέλουμε να επενδύσετε τις γνώσεις σας στον τόπο μας, στηριζόμαστε στο επιστημονικό μας δυναμικό, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητες και τις δυνατότητές σας», τόνισε σχετικά.
Χαρακτήρισε επίσης ως υψίστης σημασίας για επίτευξη αυτού του στόχου το στοχευμένο έργο που έχει εντάξει το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο, όπως είπε, υλοποιείται, ήδη, από τη Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι στο πλαίσιο του έργου τρέχουν δυο εθνικές έρευνες και μία ευρωπαϊκή, με σκοπό τη συλλογή στοιχείων και δεδομένων, τα οποία θα αξιοποιηθούν για την αντιστοίχιση των σπουδών με τις ανάγκες εργασίας και συνακόλουθα για τη λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν στον σχεδιασμό νέων πολιτικών και νέων δράσεων, προσθέτοντας ότι μέσα από αυτή τη συλλογιστική, στόχος της Κυβέρνησης είναι η εφαρμογή ενός συνεκτικού πλαισίου μέσα από την υλοποίηση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με το Υπουργείο Παιδείας και άλλα τέσσερα Υπουργεία, Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας, να εργάζονται για τον σχεδιασμό της, και πάρα πολύ σύντομα θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
«Η εν λόγω στρατηγική, αυτός είναι ο στόχος μας, αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης στον τόπο μας, μέσα από την επικαιροποίηση όλων των σχετικών νομοθεσιών, την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών για αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών, την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού των Πανεπιστημίων μας, την ενθάρρυνση συμπράξεων και συνεργειών ανάμεσα στα Πανεπιστήμια μας και τη διασύνδεση των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας. Είναι πολλά αυτά που επιθυμούμε να πετύχουμε μέσα από τη στρατηγική, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι μαζί μέσα από τη συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα θα το πετύχουμε», υπογράμμισε.
«Τα όσα έχω αναφέρει δεικνύουν τον ξεκάθαρο προσανατολισμό μας και τους στόχους μας για να καταστήσουμε την Κύπρο μας περιφερειακό και επιστημονικό κέντρο. Ένα κέντρο στο οποίο η ακαδημαϊκή και φοιτητική της κοινότητα θα παράγει και θα αξιοποιεί σημαντικό έργο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο. Με την απόκτηση του πτυχίου σας, έχετε επιτύχει ένα από τους σημαντικότερους στόχους που έχετε θέσει μέχρι στιγμής στη ζωή σας. Αξιοποιήστε τις γνώσεις αλλά και όλες τις εμπειρίες ζωής που αποκομίσατε. Πρέπει να συνεχίσετε, στις συνεχώς εξελισσόμενες και μεταβαλλόμενες συνθήκες της σύγχρονης εποχής, να κατακτάτε τη νέα γνώση και να τη θέτετε στην υπηρεσία του καλού και του ωφέλιμου της καθημερινότητας», ήταν το μήνυμά του προς τους αποφοίτους.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε την απόφαση του Πανεπιστημίου Frederick να τιμήσει τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητή Σταμάτιο Κριμιζή, με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας την απόφασή αυτή ως απόλυτα εύστοχη, «όχι μόνο γιατί πρόκειται για έναν σπουδαίο επιστήμονα, μια διακεκριμένη προσωπικότητα για την οποία είμαστε περήφανοι», αλλά και για το γεγονός ότι «τα δύσκολα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ήταν επικεφαλής σε μια δύσκολη προσπάθεια στις ΗΠΑ για να διαφωτίσει για το Κυπριακό, να προβάλει το πρόβλημά μας, αλλά και για να προχωρήσει στην πρωτάκουστη τότε απόφαση των ΗΠΑ να θέσει εμπάργκο όπλων πώλησης προς την Τουρκία».
«Κύριε Καθηγητά, είναι τιμή μας που σάς έχουμε στην Κύπρο, είναι τιμή για τους απόφοιτους μας που είστε απόψε εδώ. Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για τη διαχρονική προσφορά σας στον αγώνα της πατρίδας μας για ελευθερία, για δικαίωση και απελευθέρωση», κατέληξε.