Powered by

Μια οικονομία σε ανάπτυξη και ένα διαρκές μοιρολόι χάρη του άδειου ποτηριού, του μηδενισμού και της μιζέριας

Δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί ότι εδώ και για μεγάλο χρονικό διάστημα, και ειδικά τα τελευταία χρόνια, διανύουμε μια περίοδο ενός διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος γεμάτο από αντιξοότητες και προκλήσεις, μια εποχή κατά την οποία διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες, όπως πόλεμοι και άλλου είδους απρόβλεπτες κρίσεις, δημιουργούν ένα κλίμα έντονης αβεβαιότητας και βάζουν ασφυκτικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Είναι αναπόφευκτο και αναντίλεκτα αναμενόμενο μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, οι παρενέργειες μιας τέτοιας κατάστασης να γίνονται ιδιαιτέρως αισθητές στις βάσεις των κοινωνιών του κόσμου, οι πολίτες να βιώνουν ως μέρος της καθημερινότητάς τους τις πιέσεις που δημιουργούνται, να αισθάνονται στο πετσί τους τις αυξήσεις των τιμών και την ακρίβεια που εκ των πραγμάτων επέρχονται ως αναπόδραστες επιπτώσεις του όλου αυτού γεμάτου από αντιξοότητες και προκλήσεις διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Με αποτέλεσμα απόλυτα φυσιολογικό εν πολλοίς, να επιτείνεται το κλίμα δυσφορίας και δυσαρέσκειας ανάμεσα στις πλατιές μάζες του πληθυσμού, να κυριαρχεί σε πολλούς το αίσθημα της απαισιοδοξίας και της απογοήτευσης.

Η εικόνα του άδειου ποτηριού και της μιζέριας

Αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό και η επικρατούσα σήμερα εικόνα στην Κύπρο, μια εικόνα, ωστόσο, που αν θέλει κανείς να την αντικρίσει στην μεγάλη της διάσταση και όχι υπό το πρίσμα του άδειου ποτηριού και της μιζέριας που κάποιοι βολεύονται και συνειδητά επιλέγουν να καλλιεργούν καθημερινά στην κοινωνία, εύκολα θα διαπιστώσει πως δεν αντανακλά επακριβώς στις πραγματικότητες.

Προβλήματα υπάρχουν; Ασφαλώς και υπάρχουν. Υπάρχουν συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να τα φέρνουν βόλτα και να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους; Ασφαλώς και υπάρχουν. Είναι όμως όλα μαύρα και άραχνα, δεν υπάρχει καμιά ελπίδα και προοπτική; Ασφαλώς και δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Γιατί όσο και να υποτιμάται ή να επιχειρείται να μειωθεί ως παράγοντας σημαντικός, η κυπριακή οικονομία έχει καταφέρει παρά τις αντιξοότητες να στέκεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε γερά στα πόδια της, να βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες της Ε.Ε. από πλευράς οικονομικών επιδόσεων.

Θα πει κανείς το γνωστό, «ευημερούν οι αριθμοί, πεινούν οι άνθρωποι». Είναι αυτό μια εξαιρετικά επιφανειακή και λαϊκίστικη προσέγγιση των πραγμάτων, ο απόλυτος μηδενισμός για ένα κράτος το οποίο επειδή κατάφερε ακριβώς μέσα από τις πολιτικές που εφάρμοσε να ευημερούν οι αριθμοί, μπόρεσε στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε να έρθει αρωγός και να στηρίξει με μέτρα πολλών εκατομμυρίων τους πολίτες εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη, να μην αφήσει να πεινάσουν, να μην επιστρέψουμε στις εποχές των κοινωνικών παντοπωλείων και των κουπονιών.

Δεν είναι όλα μαύρα και άραχνα σήμερα στην Κύπρο όπως κάποιοι θέλουν να υποβάλλουν σε μια «ευάλωτη» λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών αποδέκτρια αφορισμών κοινωνία, βρίσκεται η οικονομία μας στην σωστή πορεία, και ελπίδα υπάρχει και προοπτική.

Χωρίς αυτό να αποτελεί μια αυθαίρετη τοποθέτηση, αλλά να εδράζεται σε γεγονότα και αριθμούς, αριθμούς που δεν «ευημερούν», αλλά…μιλούν, φωνάζουν την μεγάλη πραγματική εικόνα. Με αποδέκτες φυσικά, όσους δεν επιλέγουν να κλείνουν ηθελημένα τα αυτιά τους για να μην την ακούσουν, τα μάτια τους γιατί δεν θέλουν να την δουν.

Ανάπτυξη, αναβαθμίσεις, έξοδος στις αγορές

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Κύπρος παρουσίασε τη μεγαλύτερη επιτάχυνση στην Ευρωζώνη και στο σύνολο της Ε.Ε., με ρυθμό ανάπτυξης στο 3,5%, όταν ο μέσος όρος ανάπτυξης στην Ε.Ε. ήταν μόλις στο 0,4%.

Την ίδια ώρα, για το 2024 και το 2025, η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να ενισχυθεί σε σχέση με το 2023, η ανεργία προβλέπεται να παραμείνει σε πτωτική πορεία και ο πληθωρισμός να συνεχίσει να επιβραδύνεται, ενώ παράλληλα, επιτυγχάνεται σημαντικά η μείωση του δημοσίου χρέους, με στόχο τη διαμόρφωσή του σε ποσοστό χαμηλότερο του 60% του ΑΕΠ έως το 2026.

Πέντε αναβαθμίσεις μέσα σε κάτι περισσότερο από ένα χρόνο από τους οίκους αξιολόγησης, με πιο πρόσφατες αυτές από τον Fitch και τον Standard and Poor's, με τον δεύτερο να εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ξανά στο 3,0% κατά την περίοδο 2024-2027 και να επισημαίνει πως η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο διαφοροποιείται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια διανοίγοντας ευκαιρίες.

Αλλά και με τον πρώτο, να κάνει λόγο για ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις και μειωμένα ρίσκα για τον τραπεζικό τομέα, να τονίζει πως η κυπριακή οικονομία επέδειξε συνεχή ανθεκτικότητα το 2023, μεγεθυνόμενη κατά 2,5% παρά τις σημαντικές προκλήσεις και να προβλέπει θετικές προοπτικές από την απορρόφηση κεφαλαίων που συνδέονται με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που θα συμβάλουν στην τόνωση της συνολικής ανάπτυξης, φέτος, στο 3%.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα εξάλλου, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας και ύψους €1 δις ευρώ στις διεθνείς αγορές.

Το μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές μεταφράστηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε ένα βιβλίο προσφορών ύψους €9.6 δις., υπερκαλύπτοντας την έκδοση πέρα από εννέα φορές, σε μια άλλη ισχυρή απόδειξη της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στην ανθεκτικότητα και δυναμική της κυπριακής οικονομίας.

Αν αυτά δεν είναι σημαντικά και δείγματα της σωστής πορείας και προοπτικής της κυπριακής οικονομίας, τότε τι είναι;

Τραπεζικός τομέας που εμπνέει σιγουριά και σταθερότητα

Υγιής και εύρωστη οικονομία δεν είναι δυνατό φυσικά να υπάρξει χωρίς ένα εξίσου υγιή και εύρωστο τραπεζικό τομέα.

Και εδώ, η πραγματικότητα, για όσους δεν κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά, είναι πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας, έχοντας επίσης να αντιμετωπίσει μια σειρά πολλαπλών προκλήσεων, καταφέρνει να εμπνέει σιγουριά και σταθερότητα σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνεται και από τις διαδοχικές αναβαθμίσεις των μεγάλων τραπεζών μας.

Επιτυγχάνοντας μετά από πολλά χρόνια ισχυρή κερδοφορία, όχι απλώς ως αποτέλεσμα των υψηλών επιτοκίων, αλλά κυρίως ως απότοκο του επαναπροσδιορισμού του επιχειρηματικού τους μοντέλου στον οποίο προχώρησαν, οι κυπριακές τράπεζες διατηρούν σήμερα ισχυρή κεφαλαιακή θέση και άπλετη ρευστότητα, απόδειξη ακριβώς της οικονομικής υγείας του τραπεζικού μας συστήματος. Η οποία αντικατοπτρίζεται και στους βελτιωμένους, όπως έχει προαναφερθεί, δείκτες κερδοφορίας.

Ταυτόχρονα, εξίσου σημαντική-αν όχι και δεδομένου του ευρύτερου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος σημαντικότερη- παράμετρος, το γεγονός ότι σε μια εποχή αυξημένων επιτοκίων, ο κυπριακός τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να καταγράφει αξιοπρόσεκτη πρόοδο στο μέτωπο της διαχείρισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Με τα αποτελέσματα να είναι μετρήσιμα, καθώς ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων υποχώρησε περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο του 2024, στο 7,3% από 7,9% που ήταν στο τέλος του 2023, και συνεχίζει να προσεγγίζει τον μέσο όρο των ΜΕΧ της Ευρωζώνης.

Αν και αυτά δεν είναι σημαντικά και δείγματα της σωστής πορείας και προοπτικής της ευρύτερης κυπριακής οικονομίας, τότε τι είναι;

Ένας ολοένα και πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

Από την όλη εξίσωση, δεν μπορεί να απουσιάζει ο πυλώνας της επιχειρηματικότητας, με την Κύπρο αποδεδειγμένα να καθίσταται ένας ολοένα και πιο ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις μεγάλου βεληνεκούς.

Μιλώντας για παράδειγμα πιο πάνω για τον τραπεζικό τομέα, τι άλλο από ψήφο εμπιστοσύνης και αναγνώριση των τεράστιων προοπτικών του-όπως και της οικονομίας της χώρας-, αποτελεί η απόφαση ενός τραπεζικού ομίλου πανευρωπαϊκής εμβέλειας, όπως είναι αυτός της Eurobank, να αποκτήσει την Ελληνική Τράπεζα σε μια ίσως την μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται με μετρητά από ένα μη κυπριακό όμιλο στην Κύπρο;

Τι άλλο από ψήφο εμπιστοσύνης και αναγνώριση των τεράστιων προοπτικών του τομέα της υγείας-όπως και της οικονομίας της χώρας- αποτελεί η συνεχής επένδυση του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, του Hellenic Healthcare Group (HHG), στην Κύπρο, έχοντας ήδη αποκτήσει τον έλεγχο δύο εκ των μεγαλύτερων ιδιωτικών νοσοκομείων του νησιού μας, του Απολλώνειου και του Αρεταίειου, αλλά και έχοντας προσφάτως ανακοινώσει συμφωνία για απόκτηση σημαντικής συμμετοχής και στο American Medical Center (AMC);

Τι άλλο από ψήφο εμπιστοσύνης και αναγνώριση των τεράστιων προοπτικών του τομέα του λιανεμπορίου-όπως και της οικονομίας της χώρας- αποτελεί η απόφαση ενός εκ των μεγαλύτερων παιχτών του κλάδου στην Ελλάδα, του ομίλου Σκλαβενίτης, να ενδυναμώσει περαιτέρω την παρουσία του στην Κύπρο διά της ανακοινωθείσας την περασμένη εβδομάδα ένταξης των Υπεραγορών Παπαντωνίου στο δίκτυό του;

Πώς αλλιώς εκτός από ψήφο εμπιστοσύνης και αναγνώριση των τεράστιων προοπτικών της κυπριακής οικονομίας μπορεί να ιδωθεί η κάθοδος μεγάλου αριθμού εταιρειών τεχνολογίας στην Κύπρο και ειδικά στην Λεμεσό, με αποτέλεσμα-εκτός των άλλων- την δημιουργία εκατοντάδων υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην διαμόρφωση συνθηκών πλήρους απασχόλησης στο νησί μας;

Αξίζει να αναφερθεί συναφώς χάρη των αριθμών, πως βάσει των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας, το πρώτο τρίμηνο του 2024 η απασχόληση στην χώρα μας παρουσίασε ετήσια αύξηση 2,2%, με το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνταν να υπολογίζεται στους 474.587.

Ενώ για το 2023, το ποσοστό της απασχόλησης στην Κύπρο άγγιξε το 79%, το υψηλότερο που καταγράφηκε από το 2009, κινούμενο πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. για την χρονιά που μας πέρασε και που ήταν 75%.

Και τι άλλο από απτή απόδειξη της αναπτυξιακής τροχιάς στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, συνιστούν οι αναπτύξεις δισεκατομμυρίων που έγιναν, γίνονται ή δρομολογούνται στις διάφορες πόλεις και περιοχές της χώρας μας, με κλασικό το παράδειγμα της Ακταίας Οδού στην Λεμεσό, μιας περιοχής όπου μέσα από σειρά πολλών ιδιωτικών επενδύσεων που προωθούνται, αναμένεται να εξελιχθεί κατά τα επόμενα χρόνια στο οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο ολόκληρης της χώρας;

Σε τι άλλο από αναγνώριση και ένδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας συνίσταται, όταν μια απ’ όλες τις απόψεις υπερδύναμη του πλανήτη, όπως είναι οι ΗΠΑ, επιλέγει να συνάψει συμφωνία θεσμοθέτησης Στρατηγικού Διαλόγου με την Κύπρο, διανοίγοντας έτσι τεράστιες για την οικονομία μας προοπτικές για επενδύσεις στη χώρα μας και για ενίσχυση των εμπορικών της σχέσεων με την Αμερική;

Αν και αυτά δεν είναι σημαντικά και δείγματα της σωστής πορείας και προοπτικής της κυπριακής οικονομίας, τότε τι είναι;

Η γλώσσα των αριθμών που… μιλούν και το μοιρολόι

Λεχθέντων των πιο πάνω, προσπάθειά μας δεν είναι να ωραιοποιήσουμε καταστάσεις ούτε και να χρυσώσουμε το χάπι για τα προβλήματα που εξ αρχής του παρόντος κειμένου αναγνωρίσαμε πως ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας αντιμετωπίζει.

Αυτό που λεχθέντων των πιο πάνω θελήσαμε να καταδείξουμε και να αποδείξουμε διά της γλώσσας των αριθμών που…μιλούν(σ.σ. εκτός από το να ευημερούν) και πραγματικών γεγονότων, είναι πως το τρίπτυχο που όπως επανειλημμένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έχει περιγράψει πως καθορίζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης- δημοσιονομική υπευθυνότητα, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις-, αποδίδει επί του εδάφους απτά αποτελέσματα και δίνει το δικαίωμα στην κυπριακή οικονομία να πορεύεται προς μια κατεύθυνση αρκούντως αναπτυξιακή, τους καρπούς της οποίας οι πολίτες είναι που, όσες δυσκολίες και αν αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουν, σήμερα ή αύριο θα αδράξουν.

Και πως το διαρκές μοιρολόι για μια οικονομία σε ανάπτυξη, χάρη απλώς και μόνο του άδειου ποτηριού, του μηδενισμού και της μιζέριας, σε τίποτα δεν ωφελεί.

Εκτός βεβαίως από την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων απ' όλους όσοι, συνεπαρμένοι και αιχμάλωτοι της έφεσης τους στον λαϊκισμό και στους αφορισμούς, ίσως μεταξύ άλλων να μην έχουν αντιληφθεί ακόμη πως οι εκλογές έχουν τελειώσει, ότι η προοπτική δεν είναι ένα... φάντασμα και πως δεν υπάρχει ως μια έννοια αφηρημένη κάπου σε βάθος χρόνου ή στο μακρινό παρελθόν, αλλά είναι εδώ χειροπιαστή, έχει αποδείξεις, έχει και ονόματα.

Μιλώντας σήμερα για την κυπριακή οικονομία, μιλάμε για οικονομία σε ανάπτυξη, για μια οικονομία η πορεία της οποίας μόνο ως ευοίωνο μπορεί να προδιαγράφει το μέλλον.

Αρκεί φυσικά να έχει κανείς την διάθεση να το δει, αρκεί να έχει κανείς την διάθεση να βγει από τον μικρόκοσμο του διαρκούς μοιρολογιού, του άδειου ποτηριού, του μηδενισμού και της μιζέριας.

Και να την ακολουθήσει...

Δειτε Επισης

H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Με εβδομαδιαίες ζημιές 0,68% έκλεισε το Χρηματιστήριο
Επιδοτήσεις σε 28.000 άτομα μέσα σε 18 ημέρες από τον ΚΟΑΠ-«Άθλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Πλεόνασμα €867,5 εκατ. για γενική κυβέρνηση το γ΄ τρίμηνο-Πού οφείλεται η αύξηση των συνολικών εσόδων
Τα είπε με την Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ο Κεραυνός-Αντάλλαξαν αποψείς για θέματα των αρμοδιοτήτων της
Ξεκίνησε από την Κύπρο την πανευρωπαϊκή περιοδεία του σε παράκτιες περιοχές ο Καδής-Συναντήθηκε με ψαράδες
Επέκταση ισχύος για το σχέδιο πολεοδομικών κινήτρων προς ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας
Δάνειο €200 εκατ. από ΕΤΕπ για μερική χρηματοδότηση οδικών έργων-Έπεσαν οι υπογραφές
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μιλά για το επενδυτικό ταξίδι της Κύπρου-«Εξαιρετικό κλίμα και αύξηση ενδιαφέροντος»
Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑΚ