Η νέα εποχή του κυπριακού επιχειρείν…Εξαγορές, συγχωνεύσεις και μια επόμενη δεκαετία που θα είναι χρυσή

Σε μια νέα εποχή κατά την οποία οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις και οι συνεργασίες έχουν μπει για τα καλά ως πρακτική στο κυπριακό εταιρικό DNA και επαναχαράζουν τον χάρτη σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, δείχνει να έχει εισέλθει το επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον του νησιού μας επαναπροσδιορίζεται ακολουθώντας μια πορεία που φαντάζει στα χρόνια που έρχονται να είναι μονόδρομος και με την επόμενη δεκαετία να προδιαγράφεται πέρα πάσης αμφιβολίας χρυσή σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα του κυπριακού επιχειρείν μέσα από ανάλογες με αυτές που σήμερα υλοποιούνται πράξεις εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών που ενδυναμώνουν την ύπαρξή του, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός συνόρων.

Με σχεδόν την ολότητα των κυπριακών επιχειρήσεων να είναι οικογενειακές και να έχουν ιδρυθεί από το 1960 μέχρι το 2000, δραστηριοποιούμενες όπως μέχρι σήμερα τις ξέρουμε στη βάση κυρίως ενός προσωποκεντρικού επιχειρηματικού μοντέλου-όπου ο ένας μεγαλομέτοχος αποφάσιζε και χάραζε την γραμμή πλεύσης-, έχουν περάσει πια στα χέρια της δεύτερης και τρίτης γενιάς, κατέστησαν πολυμετοχικές.

Είναι η εξέλιξή τους αυτή που εκ των πραγμάτων οδηγεί τις κυπριακές επιχειρήσεις αφενός σε ένα σαφώς πιο αποκεντρωμένο τρόπο λήψης αποφάσεων στρατηγικού χαρακτήρα, με συλλογική αξιολόγηση δεδομένων και ευκαιριών στη βάση κριτηρίων που στο παρελθόν δεν μπορούσαν ενδεχομένως να ιδωθούν.

Ενώ την ίδια ώρα αφετέρου, απόρροια του πολυμετοχικού σήμερα χαρακτήρα τους, δημιουργούνται πολύ πιο εύκολα οι προϋποθέσεις εκείνες για ανακατατάξεις στη μετοχική τους σύνθεση διά της πώλησης και αγοράς μετοχών τους.

Όλα αυτά-το σημαντικότερο-, την ώρα που ως ο πλέον ενθαρρυντικός παράγοντας στην όλη εξίσωση έρχεται να καταγραφεί το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες κυπριακές επιχειρήσεις γίνονται «στόχος» εξαγοράς ή εισόδου στο μετοχικό τους κεφάλαιο, από ξένες εταιρείες ή οργανισμούς-κολοσσούς στον τομέα δραστηριοποίησή τους ή και από επενδυτικά ταμεία, σε μια τρανταχτή απόδειξη των τεράστιων προοπτικών που διαγράφονται για την κυπριακή οικονομία και δη το επιχειρηματικό πεδίο του νησιού μας.

Ηχηρά παραδείγματα

Τα παραδείγματα τους τελευταίους μήνες αρκετά, με κάποια από αυτά ηχηρά. Από τον τραπεζικό τομέα, μέχρι τον τομέα της υγείας, τον τομέα του λιανεμπορίου κ.α.

Ο όμιλος Eurobank, αποτελούμενος από την Eurobank Α.Ε. και τις θυγατρικές της-ανάμεσά τους και η Eurobank Κύπρου-,ενδυναμώνει την παρουσία του στην Κύπρο διά της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας.

Ο όμιλος Hellenic Healthcare (HHG), ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, επεκτείνεται ακόμη περισσότερο στο νησί μας, με τελευταία του κίνηση-έπειτα από την εξαγορά του Απολλώνειου και του Αρεταίειου-, την απόκτηση σημαντικής συμμετοχής και στο American Medical Center (AMC).

Ο ελληνικός όμιλος Σκλαβενίτης, από τους μεγαλύτερους παίχτες στον κλάδο του λιανεμπορίου στην Ελλάδα και με παρουσία στην Κύπρο μέσω της Σκλαβενίτης Κύπρου, ενισχύει ακόμη πιο πολύ την παρουσία του στο νησί μας, διά της ανακοινωθείσας χθες ένταξης των Υπεραγορών Παπαντωνίου στο δίκτυό του.

Πρόκειται σαφώς για κινήσεις που αναμφίβολα δείχνουν το στίγμα πορείας στην οποία έχει εισέλθει το επιχειρείν της Κύπρου, την πορεία στον δρόμο για μια επόμενη δεκαετία, που όπως και πιο πάνω έχουμε προβλέψει, δεν μπορεί παρά να μην είναι χρυσή.

  • Σκλαβενίτης Κύπρου-Υπεραγορές Παπαντωνίου

Χθες, ανακοινώθηκε και επίσημα το μεγάλο deal στο λιανικό εμπόριο, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει νέες ισορροπίες όσον αφορά στην ανακατανομή της πίτας της αγοράς.

SKLABENITESPAPANTONIOU

Στο δίκτυο της Σκλαβενίτης Κύπρου εντάχθηκαν οι Υπεραγορές Παπαντωνίου, μετά την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Με την ένταξη των νέων καταστημάτων, η Σκλαβενίτης ενισχύει το δίκτυό της φτάνοντας συνολικά τα 27 καταστήματα, καθώς στο υφιστάμενο δίκτυο των 18 καταστημάτων Σκλαβενίτης προστίθενται άλλα 9 καταστήματα των Υπεραγορών Παπαντωνίου.

Με την επισφράγιση του deal θα δημιουργηθεί μια ακόμα αλυσίδα με εκτιμώμενο συνολικό ετήσιο τζίρο που θα ξεπερνά τα €300 εκατ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε ανακοίνωσή της η Σκλαβενίτης υπογραμμίζει ότι θα διατηρηθεί το σύνολο των 769 θέσεων εργασίας.

Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών.

Από την πλευρά του, ο Όμιλος Παπαντωνίου, κατά την ανακοίνωση του deal τόνισε ότι επιδίωξη ήταν η κατάληξη σε μια συμφωνία που να ικανοποιεί και τα δυο μέρη και να διασφαλίζει ένα δυναμικό και πετυχημένο μέλλον και συνέχεια στις υπεραγορές, τους πελάτες, συνεργάτες αλλά και τους εργαζομένους.

«Κοινός στόχος της συνεργασίας παραμένει η προσφορά υψηλής ποιότητας προϊόντων στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς και η παροχή εξαιρετικής καταναλωτικής και ανθρωποκεντρικής εμπειρίας. Η νέα εποχή θα ωφελήσει πολλαπλά τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους, καθώς και το σύνολο της κυπριακής αγοράς και οικονομίας», σημείωσε σχετικά ο Όμιλος Παπαντωνίου.

  • Eurobank Α.Ε.-Ελληνική Τράπεζα

Μεγαλομέτοχος και με τη βούλα της Ελληνικής Τράπεζας έγινε στις 3 Ιουνίου 2024 η Eurobank Α.Ε., αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής της στην Ελληνική σε 55,3%, σε μία κίνηση που αναπόφευκτα δημιουργεί νέες ισορροπίες στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Στη συνέχεια, περίπου μια εβδομάδα μετά τη λήψη των εποπτικών εγκρίσεων για την απόκτηση του 55,3% της Ελληνικής Τράπεζας, καθώς και τη συνεπακόλουθη δημόσια πρόταση που υπέβαλε για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, η Eurobank Α.Ε. έφθασε στον έλεγχο του 55,48%.

helleniceurobank

Κομβικό ποσοστό, το οποίο θα επιτρέψει στην Eurobank να υλοποιήσει απρόσκοπτα τον στρατηγικό της σχεδιασμό για την Ελληνική Τράπεζα είναι το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αφού τόσο είναι που απαιτείται για τη λήψη στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεων, όπως είναι ακριβώς μια ενδεχόμενη συγχώνευση.

  • Hellenic Healthcare Group-American Medical Center

Σε συμφωνία συμπόρευσης στον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας κατέληξαν το American Medical Center (AMC) και ο Όμιλος της Hellenic Healthcare (HHG). Με τη συμφωνία επιτυγχάνεται ουσιαστική συμμετοχή της HHG στο μετοχικό κεφάλαιο της AMC.

Η εν λόγω εξέλιξη αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις προσφερόμενες υπηρεσίες και να συμβάλει στη συνεχή παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας και κάλυψης των αναγκών των ασθενών σε παγκύπρια βάση.

americanhhg

Οι στρατηγικές προτεραιότητες της σύμπραξης θα γνωστοποιηθούν μετά και την τελική έγκριση της αρμόδιας αρχής.

Το Hellenic Healthcare Group αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα. Ο όμιλος διαθέτει εννέα θεραπευτήρια, δύο εκ των οποίων στην Κύπρο, το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο και το Αρεταίειο.

Με την απόκτηση συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του American Medical Center, το Hellenic Healthcare Group ενδυναμώνει σημαντικά την παρουσία του στον τομέα της παροχής υπηρεσιών στην Κύπρο και εξελίσσεται σε έναν από τους βασικούς παίχτες της αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί πως τo HHG αξιοποιεί τα επενδυτικά κεφάλαια του CVC Capital Partners, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, με παρουσία σε τρεις ηπείρους και 23 χώρες, αλλά και με σημαντική εξειδίκευση στο νοσοκομειακό κλάδο, ειδικά σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

  • ECM Partners-Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ

Σε νέα εποχή εισήλθε από το τέλος του 2023 η ιδιωτική Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο ιδιωτικό νοσοκομείο της Λεμεσού.

Νέα φάση ανάπτυξης δημιουργεί η απόκτηση του 75% της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ από την ECM Partners, δημιουργώντας τη δυνατότητα επέκτασης των υπηρεσιών και βελτίωσης της παρεχόμενης περίθαλψης, ενισχύοντας παράλληλα τη δυναμική της Πολυκλινικής στον τομέα της υγείας.

ygeia

Ανάμεσα στα πολλαπλά αναμενόμενα θετικά οφέλη που δημιουργεί η εξαγορά συμπεριλαμβάνεται η αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση, με σαφή ιδιοκτησία και διακυβέρνηση, ο θετικός αντίκτυπος στην τοπική κοινωνία από την ένταξη στο ΓεΣΥ του μεγαλύτερου ιδιωτικού νοσοκομείου στη Λεμεσό, αλλά και τα ευεργετικά αποτελέσματα στο σύστημα υγείας που προκύπτουν από την εισαγωγή ενός έμπειρου διαχειριστή, όπως ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών.

Με τη σαφή ιδιοκτησιακή δομή υπό την ECM Partners, στην Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ υπάρχει ξεκάθαρο επενδυτικό πλάνο για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και του ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να διατηρηθεί μια ιδιωτικού επιπέδου υπηρεσία στο πλαίσιο ενός δωρεάν δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ στα πλάνα βρίσκεται η επερχόμενη αναδιοργάνωση και οικονομική ενίσχυση της Πολυκλινικής, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας.

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Αναγνωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων