Ρεκόρ ωρών με αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει το 2024 η Ευρώπη

Ρεκόρ αριθμών ωρών με αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει το 2024 η Ευρώπη, λόγω της αναντιστοιχίας ζήτησης και προσφοράς, καθώς αυξάνεται κατακόρυφα η παραγωγή ηλιακής ενέργειας, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη μετατόπιση των επενδύσεων στις τόσο απαραίτητες λύσεις αποθήκευσης της ενέργειας.

Η ηλεκτρική ενέργεια στις αγορές χονδρικής πώλησης εμφάνισαν στις περισσότερες από τις βασικές οικονομίες της Ευρώπης μηδενικές ή αρνητικές τιμές σε αριθμό ωρών ρεκόρ στους πρώτους πέντε μήνες του 2024, σε περιόδους χαμηλής ζήτησης.

Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να πληρώνουν πιο συχνά για να παραδώσουν ενέργεια ή να σταματήσουν τις μονάδες παραγωγής τους.

Η ισχυρή παραγωγή υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην υπερπροσφορά, αλλά η Ευρώπη έχει επίσης βιώσει μια μαζική επέκταση της ηλιακής ενέργειας.

Η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπερδιπλασιάστηκε σε 263 GW μεταξύ 2019 και 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της SolarPower Europe. Μόνο το 2023, αυτό ισοδυναμεί με την εγκατάσταση 306.000 επιπλέον ηλιακών συλλεκτών κάθε μέρα, αναφέρει ο όμιλος.

Οι αρνητικές τιμές δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Γερμανία, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη δυναμικότητα της Ευρώπης στην ασταθή παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αλλά το 2024 θα αποτελέσει το πρώτο έτος που θα βιώσει τα ίδια και η Ισπανία, ύστερα από αρκετά χρόνια ισχυρής ανάπτυξης της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο.

«Θα μπορούσε κανείς σίγουρα να πει ότι, σε αυτό το σημείο, η επιτυχία καταναλώνει τους ίδιους τους απογόνους της», δήλωσε στο Reuters ο Markus Hagel, ειδικός σε θέματα ενεργειακής πολιτικής στη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Trianel.

Ανέφερε επίσης ότι, η εταιρεία έχει επενδύσει σε 800 μεγαβάτ (MW) φωτοβολταϊκής ισχύος και έχει ένα πρόγραμμα έργων 2.000 MW, αλλά οι χαμηλότερες τιμές την αναγκάζουν να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο πωλεί την ενέργεια.

Δειτε Επισης

Το πράσινο κτίριο του ΚΕΒΕ... Τα βήματα μετατροπής και ο στόχος εξασφάλισης της πράσινης πιστοποίησης(pics)
Δήμος Παναγιώτου (Limassol Greens): Οι προοπτικές της Κύπρου ως επενδυτικού κέντρου και ο ρόλος του τομέα των κατασκευών
Σε περίοδο αλλαγών, ενισχύσεων και βελτιώσεων η Atterbury-Πυρετώδεις προετοιμασίες για Mall of Cyprus και Mall of Limassol
Σε χαμηλό επταμήνου υποχώρησαν οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία
Νέα εποχή στα καύσιμα με την εγγύηση της Shell
Η κατάσταση των ΜΕΔ στο τραπεζικό σύστημα της χώρας-Στα πόσα εκατ. τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
Καβγάς στα «απόνερα» της διακοπής της σύμβασης για το λιμάνι και την μαρίνα-Στα άκρα Kition και κυβέρνηση
Energean: Προχωρεί στην ανάπτυξη και του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan στο Ισραήλ
Φουλ επίθεση η Kition... Παράνομος τερματισμός της σύμβασης, πλήρης ανεπάρκεια διαχείρισης της κατάστασης
Nissi Park: Αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών μέσω ανακαίνισης δωματίων και κοινόχρηστων χώρων (photos)