ECM Partners: Η νέα εποχή στην Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ, οι προοπτικές και το επενδυτικό πλάνο για αναβάθμιση

Νέα φάση ανάπτυξης φέρνει η απόκτηση του 75% της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ από την ECM Partners, δημιουργώντας τη δυνατότητα επέκτασης των υπηρεσιών και βελτίωσης της παρεχόμενης περίθαλψης, ενισχύοντας παράλληλα τη δυναμική της Πολυκλινικής στον τομέα της υγείας.

Σε συνέντευξή τους στο InBusinessNews, ο Πρόεδρος του του Διοικητικού Συμβουλίου της ECM Partners & της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ, Σάββας Λιασής και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΣ της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ και Επικεφαλής της ECM Partners Κύπρου, Ανδρέας Γεωργαλλής αναφέρονται στις προοπτικές που δημιουργεί η εξαγορά, καθώς και τις νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία.

Ανάμεσα στα πολλαπλά αναμενόμενα θετικά οφέλη συμπεριλαμβάνεται η αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση, με σαφή ιδιοκτησία και διακυβέρνηση, ο θετικός αντίκτυπος στην τοπική κοινωνία από την ένταξη στο ΓεΣΥ του μεγαλύτερου ιδιωτικού νοσοκομείου στη Λεμεσό, αλλά και τα ευεργετικά αποτελέσματα στο σύστημα υγείας που προκύπτουν από την εισαγωγή ενός έμπειρου διαχειριστή, όπως ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών.

Με τη σαφή ιδιοκτησιακή δομή υπό την ECM Partners, στην Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ υπάρχει ξεκάθαρο επενδυτικό πλάνο για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και του ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να διατηρηθεί μια ιδιωτικού επιπέδου υπηρεσία στο πλαίσιο ενός δωρεάν δημόσιου συστήματος υγείας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργαλλής αναφέρεται στην επερχόμενη αναδιοργάνωση και οικονομική ενίσχυση της Πολυκλινικής, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας, ενώ ο κ. Λιασής χαιρετίζει το γεγονός ότι οι άνθρωποι της Πολυκλινικής υποδέχτηκαν την εξαγορά με ανοιχτό μυαλό και προθυμία να στηρίξουν τις προσπάθειες για βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους ασθενείς και επίτευξη των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί.

Ποιες προοπτικές δημιουργούνται με την εξαγορά της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ από την ECM Partners και πώς αποτιμάτε μέχρι στιγμής την εν λόγω απόφαση;

Σάββας Λιασής: Ας ξεκινήσουμε με λίγα λόγια για εμάς. Η ECM Partners είναι ένας ΔΟΕΕ (Διαχειριστής Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων) με έδρα τη Σλοβενία, και γραφεία στο Ζάγκρεμπ, την Αθήνα και τη Λευκωσία μέσω της ECM Partners Κύπρου. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1990 και έχει μακρά επιτυχημένη ιστορία στη διαχείριση κεφαλαίων, όντας μία από τις μεγαλύτερες στην περιοχή.

Η ECM Partners διαθέτει γύρω στο €1 δισ. υπό διαχείριση κεφάλαια και έχει επενδύσει μέχρι στιγμής σε 26 εταιρείες σε διάφορους κλάδους νευραλγικής σημασίας σε χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ενδεικτικά, διαχειριζόμασταν το 35% του τουριστικού ΑΕΠ της Σλοβενίας μέσω ενός τουριστικού ομίλου που προχώρησε σε εκτεταμένη αναδιάρθρωση. Επιπρόσθετα, η δική μας συμβολή οδήγησε στην ανάκαμψη της μεγαλύτερης αλυσίδας καταστημάτων DIY στην περιοχή. Δραστηριοποιούμαστε επίσης στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, υποδομών πληροφορικής, και ακινήτων υψηλής ποιότητας, όπως το Londa Residences στην Κύπρο.

Τον τελευταίο καιρό έχουμε επικεντρωθεί στις βιοεπιστήμες και την υγειονομική περίθαλψη λόγω του καθοριστικού ρόλου που πιστεύουμε ότι θα διαδραματίσουν στην περιοχή μας στο προσεχές μέλλον.

Για παράδειγμα, έχουμε εξαγοράσει και αναδιαρθρώσει επιτυχώς τη Famar, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φαρμακευτικούς Οργανισμούς Ανάπτυξης και Παραγωγής Συμβάσεων (CDMO) στην Ευρώπη με εργοστάσια σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία. Διατηρούμε επίσης συμμετοχή στην Bio ReCell, μια καινοτόμο νεοφυή εταιρεία που παράγει πρωτοποριακή έρευνα και τεχνολογία στον τομέα των βλαστοκυττάρων.

Ήταν επομένως φυσικό λόγω της προϋπάρχουσας παρουσίας μας στην Κύπρο να επεκταθούμε και στην κυπριακή αγορά υγείας, έχοντας κατά νου και τη μεταβαλλόμενη δυναμική του κλάδου.

Η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ, ως το μεγαλύτερο ιδιωτικό νοσοκομείο της Κύπρου, ήταν η ιδανική επιλογή ώστε να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Η απόκτηση του 75% της Πολυκλινικής πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο σε 3 επίπεδα:

1) Θα επιτευχθεί η αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση της εταιρείας με σαφή ιδιοκτησία και διακυβέρνηση. Αυτό δεν κατέστη ποτέ δυνατό στο παρελθόν λόγω του περίπλοκου ιδιοκτησιακού καθεστώτος που περιλάμβανε πολλούς μικρομετόχους.

Υπό την καθαρή ιδιοκτησιακή μας εντολή, η Πολυκλινική με τη βοήθεια της εγχώριας Διοίκησης και του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών έχει ήδη αρχίσει να υλοποιεί πρωτοβουλίες σε όλα τα τμήματα, γεγονός που θα ωφελήσει εν τέλει το προσωπικό - τόσο το μόνιμο όσο και τους Συνεργάτες - τους ασθενείς και τους μετόχους.

2) Η ένταξη στο ΓεΣΥ του μεγαλύτερου ιδιωτικού νοσοκομείου στη Λεμεσό, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη της Κύπρου, με το πλήρως εξοπλισμένο τμήμα ΤΑΕΠ του, θα επιφέρει θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο νησί· το ευρύ κοινό να αποκτά πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη σε περιβάλλον ιδιωτικής κλινικής με όλο το φάσμα των εξειδικεύσεων που παρέχει η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ.

3) Το σύστημα υγείας της Κύπρου στο σύνολό του, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποκομίσει από την εισαγωγή ενός έμπειρου διαχειριστή όπως ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών. Οι συνέργειες, η καινοτομία και η εμπειρία που παρέχει ο Όμιλος θα γίνουν εν τέλει αισθητές σε ολόκληρο το κυπριακό σύστημα υγείας.

Νέο κεφάλαιο, καινούργια φάση ανάπτυξης

Τι σηματοδοτεί η νέα εποχή στην Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ, ποιες αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί και ποιες δρομολογούνται;

Σ.Λ.: Αρχικά, η Πολυκλινική λειτουργεί πλέον υπό έναν συνδυασμό έμπειρης εγχώριας Διοικητικής ομάδας και ενός από τους μεγαλύτερους διαχειριστές νοσοκομείων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών.

Υπάρχει μια σαφής ιδιοκτησιακή δομή υπό την ECM Partners και ένα ξεκάθαρο επενδυτικό πλάνο για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και του ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να διατηρηθεί μια ιδιωτικού επιπέδου υπηρεσία στο πλαίσιο ενός δωρεάν δημόσιου συστήματος υγείας.

Και μόνο η ένταξη του ΤΑΕΠ του νοσοκομείου στο ΓεΣΥ σημαίνει ότι ο πληθυσμός της Λεμεσού έχει πλέον έναν δωρεάν προορισμό απαράμιλλου κύρους και ποιότητας για ατυχήματα και έκτακτες ανάγκες.

Τι συμβολίζει η τελετή εγκαινίων, δεδομένου ότι η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ λειτουργεί εδώ και 37 χρόνια;

Ανδρέας Γεωργαλλής: Η τελετή εγκαινίων στην παρουσία του Υπουργού Υγείας, της δημοσιογραφικής κοινότητας και μελών του προσωπικού μας σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για εμάς.

Θέλουμε να μοιραστούμε αυτή τη νέα αρχή ανοικτά, με διαφάνεια, και να διαβεβαιώσουμε τον κόσμο ότι η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ είναι εδώ, αναζωογονημένη και έτοιμη να παρέχει υπηρεσίες ιδιωτικού επιπέδου στο ευρύ κοινό δωρεάν μέσω ΓεΣΥ, με το κύρος και τη σιγουριά που παρέχει η τεχνογνωσία της ECM Partners και του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Με τη συμβολική αυτή τελετή γιορτάζουμε τη νέα φάση ανάπτυξης που φέρνει αυτή η εξαγορά. Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες που παρέχει η Πολυκλινική, να καινοτομήσουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα της περίθαλψης που παρέχουμε στους ασθενείς μας. Ενισχύεται επίσης η δυναμική μας στον τομέα της υγείας και μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία.

Κομβικής σημασίας η συνεργασία με τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών

Ποια η σημασία της ανάθεσης της διαχείρισης του νοσοκομείου στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών;

Α.Γ.: Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση και βελτίωση της λειτουργίας της Πολυκλινικής σε πολλά επίπεδα, από την ποιότητα της περίθαλψης έως την οικονομική απόδοση.

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιατρικούς ομίλους στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με μακρά εμπειρία στον κλάδο της υγείας. Η ανάθεση της διαχείρισης σε έναν τόσο καταρτισμένο και έμπειρο οργανισμό θα οδηγήσει αναμφίβολα στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, των διαδικασιών και του τρόπου λειτουργίας του νοσοκομείου.

Ειδικότερα, η συνεργασία με τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών θα δώσει τη δυνατότητα στο νοσοκομείο να επωφεληθεί από τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την προσφορά νέων καινοτόμων υπηρεσιών και γενικότερα από την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών λειτουργίας που εφαρμόζει ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών σε όλες τις μονάδες που διαχειρίζεται.

Αυτή η δυναμική μεταφοράς γνώσεων και τεχνογνωσίας θα συμβάλει ουσιαστικά στην περαιτέρω σημαντική ανάπτυξη της Πολυκλινικής.

Τέλος, με την συνεργασία αυτή αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά και η οικονομική απόδοση του νοσοκομείου μέσω της βέλτιστης διαχείρισης πόρων και λειτουργικών δαπανών.

Τα πλάνα και η ένταξη στο ΓεΣΥ

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια για την Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ; Ποιο ρόλο διαδραματίζει και πώς επηρεάζει την Πολυκλινική η ένταξη στο ΓεΣΥ;

Α.Γ.: Πρώτα απ' όλα, επιδιώκουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών μας, παρέχοντας στους ασθενείς μας την καλύτερη δυνατή φροντίδα υγείας.

Επίσης, προχωράμε με την αναδιοργάνωση και την οικονομική ενίσχυση της Πολυκλινικής, πετυχαίνοντας έτσι την αύξηση της αποτελεσματικότητας προκειμένου να διασφαλίσουμε τη συνεχή εξέλιξη και βελτίωση των υπηρεσιών μας.

Όσον αφορά στην ένταξή μας στο ΓεΣΥ, αν και αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις που αυτή μπορεί να φέρει, πιστεύουμε ότι μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Η ένταξή μας στο ΓεΣΥ, μας παρέχει τη δυνατότητα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε περισσότερους ανθρώπους και να συνεισφέρουμε στην κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών της κοινότητας.

Η ομαλή μετάβαση για το προσωπικό

Πώς αφομοιώθηκε η εξαγορά από τα 550 άτομα του προσωπικού;

Σ.Λ.: Κάθε εξαγορά αποτελεί πρόκληση για το προσωπικό και πρέπει πάντα να προσεγγίζεται με κατανόηση και ευαισθησία. Προσπαθούμε με πολλαπλούς τρόπους και διαδικασίες να διασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση για το υφιστάμενο προσωπικό και την ομαλή ενσωμάτωση του νέου προσωπικού στην οργανωτική δομή της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ, διατηρώντας και βελτιώνοντας την άριστη εργασιακή κουλτούρα του οργανισμού για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι.

Κατά τη μεταβατική περίοδο, λαμβάνουμε υπόψη πτυχές όπως η καθοδήγηση, η κατάρτιση και επανεκπαίδευση του προσωπικού, η ενίσχυση της ομαδικής συνοχής και η ανάθεση-αναδιοργάνωση καθηκόντων και ρόλων σύμφωνα με τις δεξιότητες και τις ικανότητες του κάθε ατόμου.

Θεωρούμε ότι μέχρι στιγμής το προσωπικό ανταποκρίνεται θετικά, και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες που οι άνθρωποι της Πολυκλινικής υποδέχτηκαν την εξαγορά με ανοιχτό μυαλό και προθυμία να στηρίξουν τις προσπάθειές μας για βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουμε στους ασθενείς μας και επίτευξη των υψηλών στόχων που έχουμε θέσει.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε, ότι σε καμία από τις αναδιοργανώσεις που προχωρήσαμε σε εταιρείες που εξαγοράσαμε, δεν είχαμε μαζικές ή σημαντικές αποχωρήσεις προσωπικού. Αντιθέτως, σε όλες τις εταιρείες μας, μαζί με την μεγιστοποίηση αξίας ενισχυόταν και ο αριθμός του προσωπικού σημαντικά.

Ο τομέας της υγείας στην Κύπρο αποδεικνύεται ταχέως αναπτυσσόμενος, με επενδύσεις, μετοχικές αλλαγές, νέες αφίξεις νοσοκομείων, κλινικών και ιατρικών κέντρων να έχουν πραγματοποιηθεί ή να βρίσκονται στα σκαριά. Πώς βλέπετε την πορεία του τομέα και ποιες οι προσδοκίες σας για την Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ εν μέσω ανταγωνιστικού περιβάλλοντος;

Α.Γ.: Είναι γεγονός ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ άλλαξε άρδην τα δεδομένα στον τομέα της υγείας δημιουργώντας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οικονομικές προκλήσεις και αποτελώντας πόλο έλξης για επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος διαθέτει ένα εύρωστο και εύκολα προσβάσιμο σύστημα υγείας, καθώς και υψηλή αναλογία επαγγελματιών υγείας ανά κάτοικο, που σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη κατά κεφαλή δαπάνη για την υγεία σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε., ενισχύει τις προοπτικές περαιτέρω επενδύσεων στον τομέα της υγείας.

Η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ, όντας το μεγαλύτερο ιδιωτικό νοσοκομείο στην Κύπρο προσφέροντας στον ασθενή ένα ευρύ φάσμα υψηλής ποιότητας ιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα των μετόχων της για ενίσχυση του νοσοκομείου με κεφαλαιουχικές δαπάνες και τη διαχείρισή της από ένα από τους μεγαλύτερους και πιο έμπειρους παρόχους υπηρεσιών υγείας στον ελλαδικό χώρο, βλέπει με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον και την εδραίωση της Πολυκλινικής Υγεία ως τον ηγέτη στον τομέα της υγείας στο νησί μας.

Δειτε Επισης

Χρυσό βραβείο προστάτη του περιβάλλοντος στην ΑΗΚ μετά από αξιολόγηση ειδικών κριτηρίων
Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Νέα ετήσια αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Ηλίας Κόκκινος: Σημαντική αναγνώριση για την οικογένεια του Smoothie Factory το IN Business Award (vid)
ΚΕΒΕ: Επιταγή αξίας 14.000 ευρώ στο φιλανθρωπικό ίδρυμα «Τοξότης»
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)