Σεντένο: Πιθανές και άλλες μειώσεις επιτοκίων εάν επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίζει να μετριάζεται, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάριο Σεντένο.

«Ο κύκλος των επιτοκίων θα συνεχίσει να εξελίσσεται», δήλωσε ο Πορτογάλος αξιωματούχος στους νομοθέτες την Τετάρτη (19/6) στη Λισαβόνα. «Τα επιτόκια θα μειωθούν αν ο πληθωρισμός μας βοηθάει, πράγμα που κάνει».

Η ΕΚΤ, ωστόσο, δεν βιάζεται να ακολουθήσει τη μείωση του κόστους δανεισμού αυτού του μήνα με άλλη μία, ανησυχώντας ότι η ταχεία αύξηση των μισθών μπορεί να καθυστερήσει την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

Μια δεύτερη μείωση δεν αναμένεται τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν θα είναι έτοιμη μια νέα δέσμη τριμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος έχει υποδείξει ότι οι συνεδριάσεις με τέτοιου είδους προβλέψεις θα αποτελέσουν κλειδί για τις αποφάσεις των επιτοκίων.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Νοτ δήλωσε ότι οι μελλοντικές κινήσεις δεν θα πρέπει να προκαταλαμβάνονται και θα πρέπει να εξαρτώνται από τα εισερχόμενα δεδομένα.

Κοιτάζοντας πιο μπροστά, ο Σεντένο δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην εξαιρετικά χαλαρή πολιτική που διατηρήθηκε για χρόνια πριν από την έξαρση του πληθωρισμού.

«Τα επιτόκια δεν θα επιστρέψουν στο μηδέν, ιδανικά», είπε.

«Θα ήταν πολύ κακό σημάδι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Αυτό που θα ήταν ιδανικό θα ήταν τα επιτόκια να πλησιάσουν επίσης το 2%. Αυτό θα πρέπει να είναι -με διακυμάνσεις γύρω από αυτούς τους αριθμούς- το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό πλαίσιο που θα έφερνε μεγαλύτερη σταθερότητα για την ευρωπαϊκή και την πορτογαλική οικονομία στο μέλλον», τόνισε.

Δειτε Επισης

Εναρμόνιση για αγορές πιστώσεων ζητά από την Κύπρο η Κομισιόν
Οικονομικός αλφαβητισμός στα σχολεία: Τα αποτελέσματα του πρώτου εκπαιδευτικού προγράμματος της ActionAid
Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Ιούνιο
Με δύο εκ. στην 33East η Τράπεζα Κύπρου-Έμπρακτη στήριξη στο Κυπριακό Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου
Ο άγνωστος αλλά σημαντικός ρόλος των τραπεζών στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης(video)
Τράπεζα Κύπρου: Στις 8 Αυγούστου η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εξαμήνου
H εταιρική κοινωνική ευθύνη στον πυρήνα της δράσης της Ελληνικής Τράπεζας
Λουίς ντε Γκίντος: Στο ανώτατο όριο η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών-Θα αρχίσει να μειώνεται
Deutsche Bank: Ζημιές 143 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2024
Η κατάσταση των ΜΕΔ στο τραπεζικό σύστημα της χώρας-Στα πόσα εκατ. τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια