Οριακές απώλειες για το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν παρότι «έπιασαν» υψηλά επτά εβδομάδων κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης (19/6), καθώς η αισιοδοξία για την καλοκαιρινή ζήτηση και οι ανησυχίες για την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων αντιστάθμισαν μια βιομηχανική έκθεση που ανέφερε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού παρουσίασαν απροσδόκητη αύξηση.

Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό WTI έχασε 10 σεντς ή 0,1% στα 81,47 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent υποχώρησε κατά 6 σεντς ή 0,1% στα 85,27 δολ. το βαρέλι.

Νωρίτερα στη συνεδρίαση τόσο το Brent όσο και το WTI διαπραγματεύονταν στις υψηλότερες τιμές του τελευταίου 1,5 μήνα, με το πρώτο να φτάνει στα 85,84 δολάρια το βαρέλι και το δεύτερο στα 81,96 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται πως η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη σήμερα λόγω της αργίας στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ για τους εορτασμούς της Juneteenth.

«Η τρέχουσα φάση δείχνει μια μη ικανοποιητική εικόνα, αλλά υπάρχουν σημεία που υποδηλώνουν μια πιο αισιόδοξη προοπτική», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής του broker PVM.

Η τιμή του Brent, η οποία βρίσκεται 8 δολάρια πάνω από τα χαμηλά επίπεδα που σημειώθηκαν στις αρχές Ιουνίου, «δείχνει πραγματική αισιοδοξία ότι το παγκόσμιο ισοζύγιο πετρελαίου θα συσφίξει τελικά», πρόσθεσε ο Varga.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς, έχοντας ανακάμψει έντονα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κέρδισαν πάνω από 1 δολάριο κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, μετά την επίθεση ουκρανικών drones σε δεξαμενές πετρελαίου σε μεγάλο ρωσικό λιμάνι.

Στη Μέση Ανατολή, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ προειδοποίησε για πιθανό «ολοκληρωτικό πόλεμο» με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, παρότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης σύγκρουσης.

Υπογραμμίζεται πως, ενδεχόμενη κλιμάκωση στο πολεμικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή ενέχει τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή.

Δειτε Επισης

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου το σχέδιο χορηγιών «Ηλεκτροκίνηση με τα 1000»
Διχασμός στην ευρωπαϊκή αγορά ρεύματος-Φθηνή η Δύση και ακριβή η Ανατολή
Πέντε παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν το πετρέλαιο στα 90 δολάρια το 2024
«Αξιοπιστία»... made in China-Η καταγγελία της σύμβασης από CMC και η δικλείδα ασφαλείας της Κ.Δ. για «Προμηθέα»
Καταγγέλλει την CMC και τα μέλη της η ΕΤΥΦΑ-«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι υποψίες μας...»
Δεν μιλούσαν για τερματισμό, αλλά μόνο για παράδοση του πλοίου οι Κινέζοι-«Δεν είναι κακά νέα»
Αιφνιδίασαν την Λευκωσία για το τερματικό οι Κινέζοι...«Άλλα μας έδειχναν και άλλα έπραξαν τελικά»
Τέρμα οι Κινέζοι από το τερματικό στο Βασιλικό-Αποχωρούν πυροβολώντας κατά της ΕΤΥΦΑ
Κέρδη άνω του 2% για το αμερικανικό αργό λόγω μείωσης των αποθεμάτων-Άνοδος 1,6% για το Brent
Η Βουλγάρα ευρωβουλευτής Τσβετελίνα Πένκοβα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ενέργειας